Hoppa till innehåll

Nr 89 2016

  • av

Perseidrapport nr 2:

Meteorer som medborgarvetenskap

Zooniverse är på banan med ett nytt projekt: I samband med årets perseidsvärm har BRAMS satts på kartan, BRAMS som i Belgian RAdio Meteor Stations, ett nätverk av radiomottagare som studerar över en rad frekvenser meteorer som tränger in i jordatmosfären.

3de6bee1-e692-493c-9746-02c20c96d34c

Typiskt spektrogram. Bildkälla: zooniverse.org

Dessa spektrogram har nu blivit en ny arbetsuppgift för Zooniverse och medborgarvetenskapare ("citizen scientists") och jag anmälde mig på studs – mest för att se hur det hela fungerar och lära mig nått nytt. Igår fanns drygt tvåtusen volontärer.

Belgian Institute for Space Aeronomy (BISA)  är storpappa för projektet, BISA som i sin tur sköter Solar-terrestrial Centre of Excellence (STCE).

Detta  Radio Meteor Zoo-projekt inleddes med Perseidernas topp 11-12 augusti med tusentals observerade spektrogram. Gruskornen som flammar upp i atmosfären härrör från kometen Swift-Tuttle.

dd656be2-2e79-465d-93e2-74f6dd9222c1

Bildkälla: zooniverse.org

Med hjälp av oss amatörer vid våra datorer kan forskarna slå fast hur många meteorider som tränger in atmosfären per tidsenhet, fastställa tiden för ev max, partikelstorlekar, banor m m.

Den fantastiska natten

Torsdagkvällen bjöd på en flott Perseidshow, och det var knökfullt med folk på Tycho Brahe-obsetrvatoriet (se förra W-bloggen men också TBO:s webb). Ingen lämnade oss utan att ha sett stjärnfall. Ingen orkar vara uppe hela natten, men de som kikade på himlen efter midnatt kunde se 20-25 stjärnfall på kort tid. Så facit rent visuellt pekar på att förhandsberäkningarna har stämt: Att årets perseider skulle bli något extra.

Även på fredagkvällen dök folk upp hos oss, trots att det regnade och var gråtjockt. Men som alltid har vi reservprogram i rockärmen.

En höjdare i torsdag var utan tvekan passagen för den internationella rymdstationen ISS, som Peter Larsson följde via vår förnämliga fjärrstyrare:

ISS nosharp

Foto: Peter Larsson/TBO

ISS Sharp-1

Rymdstationens mått är ungefär 75×110 meter.

Det är lika roligt varje gång att inför en häpen TBO-publik påpeka att ISS alltid håller tiden, men det gör inte Skånetrafiken.

Apropå ISS-bilderna så noteras att vi hade lite tur – molnen fungerade som filter, annars hade förmodligen ISS med en magnitud på -3, -4 nånting saturerat det digitala kamerasystemet.

Äkta hat trick av Göran Strand

Grattis till vår framstående astrofotograf i Jämtland, Göran Strand, som 11 augusti presterade ett oslagbart hat trick: Han fick med både en perseid vid Karlavagnen, norrsken och nattlysande moln.

Bilden blev också NASA:s APOD, Astronomy Picture of the Day.

GS_20150813_Perseid_4352_v2_1024

Foto:Göran Strand

Congrats till Göran, vars sköna bilder finns på hans hemsida: http://www.astrofotografen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.