Hoppa till innehåll

Nr 94 2016

  • av

Astrobilder visas i Landskrona

Den stora fotoutställningen på Landskrona museum  på temat "AgNO3 – Histories of Science and Photography in Sweden”  ägnas även i en liten monter några astronomiska bilder, som gamle Uppsalakompisen från obsis där  Bertil Pettersson hjälpt museifolket med.

IMG_0520

Bertil  fingranskar montern…

De stackars museimänniskorna har kanske inte förstått alla subtiliteter när man fotograferar himlakroppar, om vi ska döma av en bildtext, men konstigheten kan ju rättas till – utställningen står in på år 2017.

I montern visas fr v Bertils foto av Orionnebulosan, sen följer en bild av Plejaderna, i mitten en bild med en asteroid (som bör belysas underifrån), t h två av amatörastronomen Nils Tamms plåtar från Kvistaberg på månen och solen.

IMG_0516

… med bilder på Orionnebulosan och Plejaderna – bl a. Foto: Lena Pettersson

Själv tycker Bertil så här:

– Utställningen var annars klart sevärd, störst intryck gjorde nog bildserien från S A Andrées katastrofala luftfärd som togs av Nils Strindberg. Men det fanns mycket annat av intresse både från kriminologi till medicinsk forskning. 

Ungdomsgruppen igång

Vår nysatsning med en ungdomsgrupp,  gymnasister, har sakteliga dragit igång, och starten skedde 26 aug med Olle Frykstam som bas.

– På programmet chips, Coca – och långfilmen Gravity, berättar Peter Hemborg som också var på plats ute på TBO (där det kommer att bli trångt om saligheten med tanke på alla våra verksamheter i höst).

20160826_205716 Ungdomsgruppens första möte (4)

Olle Frykstam t h leder gruppen. T v Benjamin Katz, Oxie. Foto:  Peter Hemborg

En nästan helt mörk galax

En "ultradiffus galax" i Coma-hopen har en hundradels procent vanlig klassisk materia – 99,99 procent är i form av mörk materia.

Dragonfly 44, som galaxen kallas, är verkligen en utmaning, galaxen är ungefär lika massiv som Vintergatan men har mindre än en hundradel av Vintergatans antal stjärnor.

fig1_800_561

Dragonfly 44 fotograferad med det stora Gemini North-treleskopet på Hawaii. I uppförstoringen syns en halo av klotformiga stjärnhopar. Bildkälla: Pieter van Dokkum, Roberto Abraham, Gemini, Sloan Digital Sky Survey

Keck-observatoriets pressrelis här.

Astronomisk resa med våra "wallenbergare"

Precis har det släppts en drygt 20 min lång Youtube-film från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse med fokus på några av våra främsta astronomer verksamma här och nu: Bland annat i Stockholm (prof Jesper Sollerman och hans supernovajägare), på Onsala galaxutforskaren Kirsten Kraiberg  Knudsen och ytterligare några Wallenberg Academy Fellows i riket. Suveränt!


 

Soluret i Rödovre

Vår lundaprofessor Dainis Dravins tipsar om ett för W-bloggen tidigare okänt, modernt solur  på parkeringsterassen ovanpå Rødovre Centrum i Köpenhamn. 

Vi får se om inte "Historiska klubben" inom ASTB här har ett förnämligt utflyktsmål, om och när vi ska ta oss över till grannbyen Köbenhavn. Dert kanske sker redan i höst. Ett nybesök i Rundetaarn lockar.

20160822_191710

Foto: Dainis Dravins

Dainis tipsar om dessa sajter med info om uret:

http://hvidovre.lokalavisen.dk/laver-stortunikt-solur-/20060510/artikler/798772844

http://jyllands-posten.dk/indland/kbh/ECE5096033/Solursmageren-g%C3%B8r-det-igen/

http://www.roedovrecentrum.dk/information/kunst/thyge-lauritsens-solur

http://www.roedovrecentrum.dk/

Kina siktar mot Mars

Knappt hade de svenska maoisterna skrattande dementerat att Kina skulle skicka upp satelliter förrän den första kinesiska satelliten gick till väders. Det är lääänge sen nu, Jan Myrdal & Co hade inte lyssnat på kamrat Maos smalltalk, och nu siktar jättenationen även mot Mars på allvar.

Kina har ett mycket ambitiöst rymdfartsprogram, och kineserna verkar inte försöka upptäcka hjulet på nytt.

Snart är sommaren över

Två nostalgiska bildbevis från Pia Sjöholm: Dels bysten på Tycho Brahe som står inne på Knutstorps borg, som "Historiska klubben" besökte i maj, dels ett motiv från Ales stenar, som vi gjorde en avstickare till 6 juni tillsammans med våra halländska vänner.

DSC_0101-2 (Large)

Gipsbysten av V Bissen, elev till store Bertel Thorvaldsen. Foto: Pia Sjöholm

Det är intressant med skulptören Vilhelm Bissen (1836-1913).  Han var  elev till den monumentale Berthel Thorvaldsen och skötte även en tid Thorvaldsens museum mitt i Köpenhamn (granngårds med Christiansborg). Thorvaldsen är känd för sina Jesusar med utsträckta armar och för statyn av Copernicus i Warszawa medan eleven gjorde Tycho Brahe-bysterna, som står på innergården till astronomiska institutionen i Lund plus två ex i Knutstorp.

Bissen var snäll mot Tycho, som han gav en fin och slät näsa.

DSC_0381-2 (Large)

Ales stenar inspekteras. Foto: Pia Sjöholm

Försommaren och sommaren 2016 var suveräna, och högsommaren är inte slut ännu.

Aha!

Man behöver inte krångla till det för att få en stark aha-upplevelse under stjärnorna. Axel Wendel vände sin systemkamera mot zenit härom kvällen och fick in en hel svärm stjärnor mitt i Vintergatans stråk. Varje prick är en sol!

14034952_10154394975127889_7799060007373405022_n

Foto: Axel Wendel

Carl-Olof Börjeson hittade en dikt av Emily Dickinson (1830-1886) som fångade  situationen så här:

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Hjärnan har långt större vidd
än hela himlens sfär,
och när du jämför dem kan lätt
du också rymmas där.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.