Hoppa till innehåll

Nr 102 2016

  • av

Aniara (2):

Goldonderns väg mot Lyrans stjärnbild

Det finns inga fixstjärnor och heller inga fixgalaxer. Harry Martinson var väl påläst i astronomi – han fick en gång frågan om han egentligen inte ville bli astronom, men svarade "jag är diktare" –  och visste naturligtvis om solens apex: Den punkt på himlavalvet mot vilken solen med sitt planetfölje tycks röra sig. Dit drar sig också ¨"jättepuppan" Aniara på sin symboliska undergångsresa.

harrym

Apex är ett välkänt fenomen från vardan.Kör du genom en vacker allé, tycks träden framför dig sprida sig åt sidorna samtidigt som de bakom dig tycks, när du tittar i backspegeln, gå ihop och närma sig varandra. Samma fenomen möter solen i dess vandring i Vintergatan.

Punkten för solens vandring, apex, ligger enligt moderna mätningar i Herkules  stjärnbild, inte långt från Lyran med den ljusa Vega. När Aniara författades var Lyran ofta utpekad  som apexpunkt och hade varit det ända sen William Herschel på 1780-talet räknade på saken genom att studera en handfull stjärnors egenrörelser.

Sen dess har apex fingranskats gång efter annan, inte minst på 1800-talet (O Struve m fl).

Men det är mer komplicerat än så. För: Lägg till detta att solen har en genuin rotationsrörelse i Vintergatan, och denna vår hemmagalax ingår i sin tur i den lokala galaxhopen som ingår i en superhop (Virgos superhop), som i sin tur störtar mot något vi kallar Den stora attraktorn i stjärnbilden Centaur/Kentauren. Denna obeskrivligt stora gravitationsaattraktor har vi först nu börjat få lite större grepp om, detta sedan Australiens stora radioteleskop, Parkes 64-meters skål, på vätets 21 cm-linje trängt igenom Vintergatans skymmande stoft- och gasmoln ("zone of avoidance") och studerat galaxrikedomen där bortom.

Rörelse på rörelse på rörelse… Grekiska filosofer hade ett bra utryck för bristen på en fast punkt i universum: Panta rei.

Allt rör sig.

PS.

På vårt stormöte inom ASTB 29 september, Lunds stadsbibliotek, ägnas kvällen åt Harry Martinson och Aniara, som utkom för 60 år sen. Huvudföredraget av prof em Johan Stenström.  Info i förrförra W-bloggen. Scrolla ner!

Gaia-släpp

14 september blir den offentlig: ESA/Gaias första släpp av nya studier av Vintergatan´s stjärnor, baserad på några miljoner stjärnpositioner utförda sen Gaia sändes upp 2013.

Vad händer med Gamla obsis?

För några veckor sedan skickade jag ett vänligt mail till serviceförvaltningen i Lunds kommun för att efterhöra hur det ligger till med Gamla obsis i Stadsparken. Inget svar – NATURLIGTVIS. Jävligt oförskämt faktiskt, även om jag är malmöbo,

Sen har både Sydsvenskan och Skånskan skrivit och påpekat att det blir inget av den föreslagna idétävlingen.

Säkert är däremot att på fredag presenterar Föreningen Gamla Lund sin årsbok, som handlar om observatoriets arkitekt Helgo Zettervall. Han gjorde en del annat också, t ex tornen till Lunds domkyrka och bygget av Allhelgonakyrkan.

Herschels teleskopmodell flyttad

Turisttips! Här tas i varje fall astronomiska klenoder till vara: En fin modell av Sir William Herschels gigant, hans 40-fotsteleskop har fått nytt hem i Sloughs äldsta kyrka,  St Laurence Church på Upton Road. Tidigare stod modellen i ett bibliotek i Slough, där Herschel bodde i slutet av 1700-talet. Han ligger också begraven på kyrkogården här.

5477805

Från återinvigningen härom dan. Bildkälla: Slough & South Bucks Observer

Mitt emot kyrkan ligger det hus i vilket Herschel byggde sitt monsterteleskop. I huset ligger i dag puben Ye Olde Red Cow Inn.

Ulf prisad

Grattis till namnen Ulf Jonsson, verksam inom NSAA – North Sweden Amateur Astronomers.

Ulf har tilldelats årets amatörastronomipris av SAAF.

1050082072

Bildkälla: NSAA

Vackra norrsken i Gruvberget

Tack till Christian Vestergaard, som tipsar om vackra norrsken fotade live 2015 i Gruvberget. Fotograf Lasse Kar. Filmen här.

Nya gamla kvasarer hittade

63 är inget heligt tal, men så många gamla kvasarer har upptäckts på ett bräde – berättar denna relis från Carnegie Institution of Science-forskare.

Kvasarerna är från en tid då vårt universum vara bara 1 miljard år gammalt.

Tystnadens logiska förklaring

Lars Olefeldt, "Vår man i Stora Hult", sprang på Kalles och Hobbes funderingar kring en av Ödesfrågorna: Varför håller de tyst där ute? Varför hör de inte av sig?

Bill Watterson när han är som allra bäst:

kalle2016

Bildkälla: http://www.gocomics.com/calvinandhobbes/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.