Hoppa till innehåll

Nr 103 2016

  • av

Kometen går itu

Då och då ser vi kometer som brister och går itu, och nu har det hänt igen. Under tre dagar i januari i år spanade Hubble Space Telescope in kometen kallad 332P/Ikeya-Murakami (upptäckt 2010 av två japanska amatörer).

I HST-relisen påpekas, att efter 4,5 miljarder år i vårt planetsystem, så har kanske denna komet bara drygt hundra år på sig innan allt är över. Bit för bit har kometen, som knuffats in från Kuiper-bältet och numera ligger i en bana utanför Mars, fragmentiserats. Att detta sker beror på att kometen snurrar så fort att bitar ramlar av – centrifugalkraften! –  och ut i den omgivande planetvärlden. Ett kometvarv tar 2-4 timmar. De större bitarna på 20-50 meter går i sin tur itu i mindre delar.

hs-2016-35-e-web_print

Bildkälla: ESA/NASA/HST

Mycket pekar på att kometen gått igenom ett antal katastrofer på bara några år.

Kometen är inte stor men ändå så pass massiv att den bör klarar av 25 utbrott av den typ vi ser ovan.

Kometsönderfall väcker naturligtvis frågor om vad som konstituerar det interplanetära mediumet.

30-tons meteorit hittad i Argentina

Christian Vestergaard har fyndat det allra senaste i meteoritfyndssvängen: En maffig 30-tons rymdsten, som nu kommit i dagen i Gancedo i Argentina. Youtubefilmen här:

Tove Jansson skrev på svenska

Det bör påpekas att när jag skrev om Tove Janssons och Mumindalen i W-bloggen så var jag ute och turnerade: Hon skrev ju sina böcker direkt på svenska!

Tack till Kalevi Mattila för påpekandet.

Tycho-föredrag mitt på Öresund

När Gammel Danskens Vänner nyligen gjorde en tur till Norge och Gjelleråsen norr om Oslo, där drycken numera fabriceras, seglade färjan förbi Ven, varför W-bloggens redaktör höll ett kort föredrag för de församlade om Tycho Brahe och hans alkoholvanor. Jag tror det uppskattades.

Det finns ju en del att berätta om hans urinblåsa, hans älg som blev full, alla hans fester ute på ön, duellen som gjorde att han fick sig en näsbränna….

Förslag lades dessutom om att utse Tycho postumt till Årets Gammeldansk, en hederstitel som utdelas varje år av GDV.

GDV har stark stjärnkompetens i sina led. En annan ASTB-medlem i vänkretsen är t ex läkaren Anders S Larsson, som även han deltog på trippen till det sensommarfagra Norge.

Höjdpunkten? Utan tvekan Arcusgruppens allra hemligaste: Rummet med tusentals tunnor alkoholhaltiga varor av olika styrkor, färger och smaker. Det var nästan som att träda in i en katedral!

14359056_595452260637707_4158218247880812168_n

Foto; Claes Westlin

Av vännerna till vänföreningen fick vi även smygvägen höra den glada men inofficiella nyheten att Snälleröd, bränneriet med rötter mitt i Skåne på Snälleröds säteri, kommer med en annorlunda gåva till lundaborna i samband med universitetets stundande 350-årsjubileum:
En Lunda-snaps!

På den vackert blå etiketten syns Kungshuset, vars torn ju fungerade som ett astronomiskt observatorium på 1700-talet.

snallerods_logo

Asteroider med ringar

Japanska forskare vid universitetet i Kobe har studerat hur några småplaneter, så kallade kentaurer (de snurrar mellan Jupiter och Neptunus), kan ha fått sina märkliga ringsystem.

Futurohus till salu

Lars Olefeldt påminner hugade spekulanter om att ett så kallat Futurohus i Norrköping numera är till salu på Blocket. Husen, som skapades av den finske arkitwektern Matti Suuronen, finns lite varstans i världen och är helt klart kultobjekt i dag. Men bo i ett? Njaee….

250px-futuro_weegee_espoo

Futurohus i Esbo. Bildkälla: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.