Hoppa till innehåll

Nr 107 2016

  • av

Aniara (6):

Härifrån startade Harry Martinsons rymdepos

Astronomiskt stort tack till Anders Nilsson, vår styrelsemedlem i ASTB, vår slitvarg och vårt alltiallo i vår lilla men stora stellära community, som skickat över ett antal färska bilder från ett nedslag i blekingska Nyteboda – Nyteboda där Harry Martinson föddes 1904. Slumpen förde Anders med sällskap hit en vacker dag för inte så länge sen.

Det är värt att tänka på att jättepuppan, det undergångsdömda rymdskeppet Aniara, hade sina yttersta rötter här i det fagra blekingska landskapet. Här kopplades greppet i poesin som fångade daggdroppen och speglade kosmos. Det ser idylliskt ut men det var det inte för Harry Martinson som liten.

(Samtliga foton från Nyteboda tagna av Anders Nilsson.)

image-7

*  *  *

image-6

*  *  *

image-5

*  *  *

image-4

*  * *

image

– Tyvärr var ägaren som nu bor där, fd boktryckare ifrån Kristianstad, inte villig att låta mig ta mer bilder av själva huset. Men han hade en berättelse ifrån bygden om varifrån Harry kanske fått titeln till sin självbiografiska roman Nässlorna blomma ….!, berättar Anders.

PS. Sista utrop!

Torsdag kväll 29.9 ägnas Aniara och Harry Martinson huvudintresset på vårt ASTB-möte på Lunds stadsbibliotek (atriumgården). Start kl 19 med diverse kortnyheter, efter kaffepausen pratar litteraturprofessorn Johan Stenström på temat "Aniara i backspegel och framtidsperspektiv". Välkomna!

Collage par Mme Eva Dagnegård

Tack och goodbye till Rosetta!

Det är dags att ta farväl av den fantastiska kometutforskaren Rosetta, som väntas krascha på sin komet 67/P mitt på dan fredag 30.9. ESA:s info om dramatiken här.

Vår tv-kändis och rymdforskare Gabriella Stenberg Wieser har jobbat intensivt med Rosetta-projektet men är också involverad i andra projekt, t ex ESA:s Jupiter-mission JUICE.

SAMSUNG CSC

 Foto: Christian Vestergaard

Sydnovan ljusnar

Den sannolikt klassiska novan på södra stjärnhimmeln (se förra W-bloggen) har ljusnat betydligt och ligger nu på drygt 6:e magnituden, d v s den är nästan nåbar för blotta ögat.

Vart tog de vägen, alla lundaastronomer?

Ja, vart tog de vägen, alla de en gång unga  lundaastronomerna? Många av de ynge drog utomlands. Gösta Lyngå bor sedan länge i Australien, och till  Schweiz flyttade världsauktoriteten på solen Jan-Olof Stenflo – dit han kallades till den prestigefyllda professuren vid ETH Zürich.

En gång på 70-talet tog jag mig upp till Mount Wilson, Californien, och tittade in om det stora solteleskopet. Jag nämnde Stenflos namn och höll på att kramas ihjäl. Alla kände till honom och alla visste var Lund låg.

Stenflo skrev i fjor en underhållande kria om vilket väsen  det blev  i Zürich med omnejd när arvet efter Rudolf Wolf och Max Waldmeier ansågs ha  "förskringrats" av honom, med andra ord när han efter framgångsrika förhandlingar lät  flytta den klassiska solfläcksbevakningen från Zürich  till Brüssel där det numera ingår i uppdraget för SIDC.

Stridbara solfläckar! Youtubekälla: SDO

Waldmeier hade inget emot flytten, för övrigt. Den eldfängde  Waldmeier och Stenflo förblev vänner.

Det första som mötte Stenflo efter beslutet var en elak artikel i en gratistidning, som alla i Zürich fick hem i brevlådan. Rubriken löd "Gewaltsammer Sonmnnenuntergang" (ung. Våldsam solnedgång).

Med tiden ändrades attityden till den då unge svensken, som numera är en aktad professor emeritus i alplandet.

Nya stjärnhopar i LMC

100-tals nya stjärnhopar – de flesta öppna stjärnhopar, några associationer – i Stora Magellanska molnet (LMC) har identifierats tack vare fjärdeupplagan av OGLE-IV (= The Optical Gravitational Lensing Experiment).

ADON närmar sig

Ett pressmess från Svenska Astronomiska Sällskapet (SAS) erinrar om ADON, alltså Astronomins Dag och Natt lördag 8 oktober. Alla ska med denna dag!

Stor satsning väntas på månen.

Att upptäcka månen är för många ett första steg ut mot att upptäcka allt i universum, säger Jesper Sollerman, vår ordf i paraplyorganisationen SAS (och idékläckare till ADON).

För en heltäckande lista över evenemang se:

www.astronominsdag.se/program.

Officiell hashtag för sociala medier är #astronominsdag.

 

528691main_super_moon

Vår drabant står i fokus på astronomidagen/natten. Bildkälla: NASA/Sean Smith

 

Karlavagnen nu placerad i Lund

När vår astropedagog Peter Hemborg var ute och gick vid hemmet i Lund kom han på denna syn: Karlsvognen, som är danska för Karlavagnen.

20160923_0744591

Foto: Peter Hemborg

Astronomiska objekt ger då och då namn till både företag och icke minst bilar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.