Hoppa till innehåll

Nr 114 2016

  • av

ADON i hamn

Storsatsningen riket runt på ADON = Astronomins Dag och Natt blev en succé "som vanligt" ute på Tycho Brahe-obsis, Oxie, det nationella projektets sydligaste punkt. Det var fullspikat på bägge föreställningarna, det blev trångt ute på parkeringen, och eftersom det var mulet så höll vi oss inomhus och föreläste för en kunskapstörstande allmänhet.

* Dock: På kvällen lättade molnen ytterst lite, så vi kunde faktiskt skymta ISS, den internationella rymdstationen, när den pilade fram mellan molntapparna. Applåder, inte minst från de Na-pluggande gymnasieungdomarna från Höganäs som dök upp i  samlad tropp. De ska framöver specialläsa astronomi – två timmar  i veckan!?!

img_9224

Massor av ungdomar var på plats. Foto: Peter Linde

* Huvudsatsningen denna gång blev våra kortföreläsningar av Peter Linde (gravitationsvågor), Olle Frykstam (ISS) , Peter Larsson (astrofotografering), Tomas Diez (solen som himlakropp), Mikael Anderlund (vad kan vi se med en vanlig fältkikare), Erik Johansson (solförmörkelser), Peter Hemborg (barn!!!)… och W-bloggsredaktören, som pratade om kvinnors roll inom astronomin. En ganska attraktiv mix, tror vi.

adon-ph

Barnen var lika aha-paffa som astropedagogen… Foto:Peter Linde

img_9208

Mikael Anderlund underhöll om vad vi kan se för blotta ögat eller i en vanlig kikare. Foto: Peter Linde

* Teleskopen förevisades av Jon Saalbach, Kalle Palm m fl.

* Det blev också utrymme för ett par animerade kortfilmer, och utomhus svarade Anders Nilsson & Co för den lekamliga sidan av dagen. Det grillades och såldes en och annan korv med bröd.

* Håll utkik på våra sajter – det kommer fler bildbevis.

malmo-svg_-300x425

67P sedd från Kepler-sonden

För bara en vecka sen avslutades det spektakulärt framgångsrika Rosetta-projektet när sonden kraschade mot "sin" komet, 67P/Churyumov–Gerasimenko. Samtidigt dyker nu upp andra bilder på kometen: Bl a har Kepler-sonden fotograferat himlakroppen när den far fram över himlavalvet (som är  på solens sida av himlavalvet just nu):

67p_4framestack_dateabovetrack

Bildkälla: The Open University/C. Snodgrass and SETI Institute/E. Ryan

7-20 september dokumenterade Kepler kometen var 30:e minut. Ovan ser vi en svit bilder 17-18 september, ett spann på drygt 29 timmar. Punkterna är förstås stjärnor.

Ovanligt ljus Typ Ia-supernova

En ovanligt ljus supernova har identifierats av iPTF (intermediate Palomar Transient Factory)-sökprogrammet och nu undrar astronomen Ariel Goobar i Stockholm om fenomenet kan förklaras av att en galax agerar gravitationslins. Vi får se hur det är med den saken.

Blaeus jätteverk

Lite överallt i världen, i diverse samlingar, finns godsaker med anknytning till Tycho Brahe. Christian Vestergaard erinrar om att i universitetsbiblioteket på University of South Carolina finns ett ex av den postumt utgivna jätteatlas som är förknippad med namnet Willem Jansz Blaeu (1571-1638), Le grand atlas, ou, Cosmographie Blaviane, Amsterdam, 1667.

Detta storverk i flera delar var 1600-talets största och dyraste bokverk. Och innehöll mycket material från Blaeus besök på Ven på Tychos senare tid! Som det klassiska uppslaget nedan över Stjärneborg:

tycho

Tyvärr lever inte Malmö-entreprenören, konsulen Gunnar Skoog längre, malmöbon som var en stor kännare av historiska kartor och som hade en egen magnifik samling.  Han skulle kunnat prata mycket om Blaeus verk för oss.

Radioastronomi i Afrika

På nästa ASTB-stormöte kommer ju vår professor på Onsala Cathy Horellou för att prata om radioastronomi i Afrika, men redan nu kan vi "fuska" genom att läsa om de första testerna med MeerKAT-teleskopet, en del av kommande SKA. Det lovar mycket!!!

Vår satellitgalax har en egen satellitgalax….

En satellit till LMC, Stora Magellanska molnet, har identifierats. Nyhetsrapport här.

Grundfakta om Uranus

Gasjätten Uranus kan ses nu på kvällarna, så lite repetition av grundfakta om denna märkliga himlakropp:

115cd81face22eca6ebb4a347e5f73fc

Bildkälla: www.pinterest.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.