Hoppa till innehåll

Nr 117 2016

  • av

Newtons äpple som konst

Tack till konstnären Johan Österholm, som låter oss tjuvtitta på hans verk som ska visas på Edstrandskas stipendiatutställning  (öppnar den 27 oktober på Galleri KHM, Ystadvägen 22 A, Malmö).

Johan är, som jag skrivit tidigare, lidelsefullt fascinerad av vår vetenskap och vår astronomihistoria och har besökt TBO. Denna gång är hans fokus på Newtons äpple (The Beauty of Kent) .

– Äpplet har preparerats med en ljuskänslig emulsion som sedan exponerats med ett NASA-negativ från stjärnan Mira A eller Beta Centauri, båda belägna på ca 350 ljusårs avstånd från jorden – lika lång tid som passerat sedan Newton såg äpplet falla i sin trädgård i Lincolnshire.

– Jag kommer att visa de två större äpplena, Enlightened Bloom (med svart respektive vit bakgrund) på stipendiatutställningen, avslöjar Johan.

enlightenedbloom_01enlightenedbloom_02

 

luminousbud_01

luminousbud_02

Johan är en av "oss" inom den astronomikulturella sfären.Vi återkommer till honom. Under tiden finns hans hemsida här: http://www.johanosterholm.se/

Ur hemsidan framgår att efter Malmö väntar Reykjavik på Johan.

johanosterholm

Johan har studerat på Malmö konsthögskola. Nu har han fått ett flott stipendium. Grattis! Foto: Privat

Vad kunde hänt Harry Martinson?

Mer kultur! Tack till ASTB-kompisen Klas Hyltén-Cavallius, som tipsar om ett inlägg på DN:s "Namn och Nytt"-sida i söndags. Där framgår att Martinson var nära att bli överkörd av tåget i Gnesta mitt under förarbetet på Aniara. Men stinsen Melin varnade honom innan snälltåget kom.

Schiaparelli landar 19 oktober

Nu (= 17 okt) är det bara dygn kvar innan ESA:s Schiaparelli-sond förväntas dansa ner på vår röda grannplanet. Info här.

Sombreron nu på rätt avstånd

Få av oss visste väl att Sombrerohatten, M104, utgjorde ett problem för yrkesastronomerna, men nu vet vi bättre: Först nu har avståndet kunnat fastställas någerlunda korrekt. Avståndet har svajat betänkligt mycket tidigare.

I skolböckerna framöver bör stå att avståndsmodulen rör sig om 29.90+/-0.03+/-0.07, avståndet till 9.55+/-0.13+/-0.31 Mpc.

1280px-m104_ngc4594_sombrero_galaxy_hi-res

Bildkälla: ESA/NASA/HST

Ny kometteori

Det kan mycket väl vara så, att bakom plötsliga utbrott på kometer ligger inte inre krafter utan yttre: Laviner och kollapser på de spröda ytorna sätter igång processerna.

Schroeters obsis återuppvaknat

Tack till Arne Lindengard som berättar att i Sterne & Weltraums senaste nummer finns en artikel för den astronomihistoriskt intresserade nörden: "Ein historisches Großteleskop ist wiedererwacht: Johann Hieronymus Schroeter und die Sternwarte in Lilienthal".

– Detta återuppväckta observatorium  kan man besöka och mer info om hur finns i en faktaruta till artikeln.

Websajten (kollas t ex fliken Presse)  här: http://www.telescopium-lilienthal.de/

Youtube-filmkortis här:

Här går det undan!

Dvärgplaneten Haumea har en måne, som utmanar expertisen: Den sannolikt mycket ovala månen snurrar ett varv runt sin egen axel på 9,8 timmar – 120 ggr snabbare än varvet runt moderplaneten…

Ingen ironi över påvens Skånebesök

Nä, det får vara så. Jag tänkte skriva något elakt och ironiskt om påven Franciscus och hans besök i Lund/Malmö, men jag avstår. Argentinaren verkar sköta sitt jobb som Guds ställföreträdare inom det katolska lägret. Han är välkommen till den akademiska bondbyn och den nya lärdomsstan.

Här en mosaik över andra påvar:

pope_vatican_observatory_med

Bildkälla:nätet

Det har gått drygt fyrahundra år sen Giordano Bruno brändes på bål för att han trodde på ett oändligt universum och knappt lika länge sen Galileo Galilei fick husarrest för den heliocentriska världsbilden. PR-katastrofer för Rom den gången! 

Vatikanen har i dag egna supermoderna astronomiska institutioner, som arbetar i framkanten av kosmologi, exoplaneter m m.

Efter katolska kyrkans katastrofala inledande 1600-tal visade sig därefter jesuiterna vara duktiga astronomer, de spred rentav heliocentrismen i Asien, och efter en och annan backlash är till och med dagens påvar för Big Bang-teorin och kanske, kanske även för idén om ett multiversum. Vad lundabesökaren Franciscus tänker i sitt hjärta: Only his God knows!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.