Hoppa till innehåll

Nr 119 2016

  • av

Radioastronomin tar nya kliv i Afrika

På torsdagkväll (27.10) underhåller Onsala-professorn  Cathy Horellou oss på ASTB-mötet (info här) på temat "Radioastronomi i Afrika". De som redan nu vill fuska i ämnet, rekommenderas bl a denna artikel från i fjor  av Cathy och några av hennes kolleger där vi kan läsa om SKA-projektet och ett afrikanskt land som snart kommer att göra sig påmint inom den radioastronomiska sfären:
Ghana.

En 32-meters skål (surplus från en nerlagd antenn för satellitkommunikation kallad  Kuntunse Intelsat Satellite Communication Earth Station) håller på att rustas upp och kommer att ingå i African Very Long Baseline Interferometry (VLBI) Network (AVN) liksom European VLBI Network. Ghana förutsätts bli värd för en station i en kommande SKA Phase 2-uppföljning.

satellite-ghana

Bildkälla: Ghana Cosmos Diary

Det påpekas, att från Ghana, som ligger 5 grader norr om ekvatorn, kan hela Vintergatan studeras liksom nästan hela himlavalvet, både norra och södra. Plus för Ghana är samtidigt tillgången till underjordisk kabelelektronik, som förbinder kontitentens västra och östra delar, med hopp om större bandbredd, snabbare internet m m.

bernardwithdegree

Bernard Duah Asabere.

Huvudförfattaren till artikeln ovan heter Bernard Duah Asabere. Bernard är från Ghana, men han har varit doktorand vid University of Johannesburg. Blev doktor för inte så länge sen! Cathy har varit hans handledare här i Sverige och han kommer att bli chef för det nya radioastronomiska observatoriet i Ghana. 

13528859_1204302086276133_8334571103544323714_n

Cathy håller även ett vakande öga över fysiken på Chalmers. Här med en annan kollega… Foto: Gwenaelle Black. 

Astronomin inne i Yorkshire

Lundaförfattaren K Arne Blom med hustru Karin är stora älskare av Yorkshire  i England – naturen och kulturen – och berättar att i grevskapet, som fostrat flera astronomer (Fred Hoyle t ex), finns i dag inte mindre än 17 astronomiska sällskap "typ" vårt eget. I framkanten ligger Huddesfield Astronomical Society, som förfogar över ett eget observatorium liksom West Yorkshire Society.

Nöden är uppfinningarnas moder. Observatorier har inrättats i övergivna andra världskrigs-byggnader, takkupoler från gamla silos är väldigt användbara, traktoraxlar och utblåsningsrör går alldeles utmärkt att använda till teleskops monteringar. Fem av sällskapen har egna observatorier och alla bedriver utåtriktad verksamhet.

Senast stod det om föreningslivet i tidskriften Dalesman, septembernumret, 2016.

Copyright: Yorkshire Standard

Gammalt och nytt i Huddersfield: Silotak som kupol – försedd med solceller överst!

Nya stjärnhopar hittade i solens närhet

Nio nya öppna stjärnhopar har upptäckts i solens närhet i Vintergatan. Åldersspannet 70 miljoner är . 1 miljard år, avstånden 200-500 pc.

Uranus har fler småmånar?

Fortfarande genererar Voyager 2-farkosten nyheter. Vid Uranuspassagen 1986 studerades Uranus alfa- och betaringar, och störnignar i ringarna tyder på förekomsten av minst två småmånar ("moonlets").

Bildkonst på hög nivå

Plötsligt så blev jag nyfiken på fenomenet med målande astronomer, alltså astronomer som är hobbykonstnärer. Lite grand har intresset med läkare att göra, många medicinare är både duktiga musiker och hanterar paletten med bravur.

Men astronomer? Jag lät frågan gå vidare till vännerna på astronomiska institutionen i Lund och Eva Jurlander, med hjälp av Dainis Dravins, har hittat ett exempel: Helena Uthas, som pluggade astronomi i Lund och som ställde ut på Aurora i lärdomsstan 2004. Tack för tipset till Eva och Dainis!

1

Orionnebulosan i konstnärsljus. Ill:Helena Uthas

Inför Aurora-utställningen "Between Earth and Sky" målade Helena  som besatt, och vid vernissagen var inte ens alla oljorna riktigt torra.

Samtidigt tipsar mig Carl-Olof Börjeson om boken Osäkra rum – Tolkning, omtolkning och feltolkning i konsten (Atlantis), skriven av Hans Henrik Brummer. Redan i "företalet" diskuteras förhållandet mellan astrofysik och bildkonst, hur det forskande intellektet ställs på prov inom båda disciplinerrna, inte minst när det gäller tidsfaktorn. "Det ligger en svårbestämbar melankoli i vissheten att det ljus som kommeer från stjärnorna är gammalt. Likaså i mötet med konstens bräckliga föremål – de kommer från världar med betydligt trängre tidsmått men icke desto mindre avlägsna."

Dino slog skallen i månen

Lars Olefeldt har hittat denna engelska text på nätet:

"Scientists have shown that the moon is moving away at a tiny, although measurable distance from the earth every year. If you do the math, you can calculate that 85 million years ago the moon was orbiting the earth at a distance about 35 feet from the earth surface.
This would explain the death of the dinosaurs – the tallest ones, anyway."

Stackars Jan Långben bland the dinos!

Fuglesang gästade "travlarna" och sjöng egna snapsvisor

Travellers´ Club i Malmö, där Knut Lundmark en gång var medlem, har ju hedrat Christer Fuglesang med ett hedersledamotskap, och därför var också vår förste astronaut i Malmö i lördags för att prata för den 80-årsjubilerande klubben. Själv kan han i december fira 10 år som rymdresenär!!!
– Utgångspunkten var det föredrag han brukar hålla. Om hur det kom sig, förberedelser, träning rymdresorna ett och två. Bilder på en stooor skärm. De är ju fantastiska och han pratar själv så lätt som en fjäder. Mycket trevligt. Manusfritt, givetvis.  Följt av en begåvad frågestund, påpekar en av de närvarande, Gunnar Bernstrup.
– Esrange fyllde 50 samma dag och dit var han också inbjuden men föredrog vårt lilla möte.Och han fick också möjlighet att frejdigt framföra egenskrivna – åtminstone texten – snapsvisor.

uteochreser

Bildkälla:https://gunnarbernstrup.wordpress.com/

Det var högt i taket på Rådhuset i Malmö under jubileumskvällen, så ingen kommer ihåg hur Fuglesangs snapsvisor löd. Kanske som denna (mel "Blinka lilla stjärna där")?

Hinka lilla pärla där

du är inte till besvär.

Jag är packad,

du är grann

är du kvinna eller man?

Hinka lilla pärla där

Jag vet inte vem jag är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.