Hoppa till innehåll

Nr 6 2017

  • av

Anders Nyholm gräver i källorna:

Zwicky värderade Lundmark mycket högt

Tack till Anders Nyholm på AlbaNova, Stockholms universitet,  som kompletterar vår diskussion i senaste W-bloggar om Fritz Zwicky, Knut Lundmark "et Allan". Ordet till Anders:

"När det gäller Fritz Zwickys syn på Knut Lundmark finns ett intressant spår från Zwickys sista år. Vid supernovakonferensen i syditalienska Porto Cesareo, maj 1973, gav Zwicky bidraget Review of the Research on Supernovae.

Vid tiden för konferensen hade Zwicky ett knappt år kvar att leva. Hans översikt är, inte minst som historisk källa, läsvärd än idag. Den sista meningen är mycket intressant om man undrar över Zwickys värdering av Lundmark.

Här bifogas en bild av det aktuella textstället ur konferensboken, som kom ut 1974. Blotta namnet ("Lundmark-Hubble redshift constant") på den konstant som oftast ges namn efter Hubble ensam visar oss att Zwicky var väl införstådd med Lundmarks bidrag. Att Zwicky satte Lundmarks namn först och sedan Hubbles kan antyda ett ställningstagande i prioritetsfrågan."

zwicky_1974

Med på denna konferens var även lundaastronomen, sedermera professorn Arne Ardeberg.

Zwickys artikel finns här på nätet:

http://adsabs.harvard.edu/abs/1974ASSL…45….1Z

En modig förutsägelse

År 2022 +/- 1 år kommer ett sensatioNellt novafemonen att kunna ses för blotta ögat i stjärnbilden Cygnus/Svanen: Två stjärnor med beteckningen KIC 9832227 är på väg att kollidera och skapa en så kallad röd nova.

Prognosen  lades fram av Calvin College-professorn Larry Molnar på senaste mötet med American Astronomical Society i Texas.

Mycket pedagogiskt förklarar Molnar den kommande smällen med att det är som att tvinga in två jordnötter i ett och samma skal.

1

Vad händer om vi pressar in två jordnötter i ett och samma skal?

Mer fakta om prognosen i detta Calvin College-statement.

Uffe ger dig tillfälle testa din danska

Christian Vestergaard tipsar om sin kusin Uffe Gråe Jörgensens Youtube-förläsning på temat "Er Jorden almindelig men livet unikt?"

Frågan är:

Er universet fyldt med planeter, hvor livet aldrig opstår? Eller bombarderes andre jordkloder konstant med ødelæggende asteroider? Eller hvorfor er vi tilsyneladende er så alene i universet?


Uffe hade vi som ASTB-föreläsare för ett  antal år sedan. Jag kommer ihåg att han överraskade oss med då senaste nytt om exoplaneters – exomånar! I dag pratar vi t o m om exokometer…

Uffe är i dag knuten till astronomteamet vid Niels Bohr-institutet i Köpenhamn, och flera av oss äldre kommer ju ihåg när han och andra unga danska amatörer dök upp på våra skånskdanska träffar på 60/70-talen. Det var då det.

Uppsala med i VLT:s planetjakt

Tack till Robert Cumming, som påpekar apropå senaste PM från ESO om Alfa Cen och Breakthrough-miljardären Jurij Milner så nämns där att Uppsala universitet ska vara med och uppgradera instrumenteringen på VLT.

– Det gäller Mikael Karlsson på Institutionen för teknikvetenskap som utvecklar teknik för att etsa med diamanter för att bygga nya slags koronografer – se t ex http://www.forskning.se/2013/03/06/diamant-etsad-med-ny-metod-visar-tidigare-okanda-himlakroppar/.

Den som tror att 2017…

… blir ett bättre år än det förra räcker upp handen.

Striden om de mest basala mänskliga rättigheterna i världen fortsätter, att flickor t ex får lära sig läsa gärna en bok om astronomi, och jag kan inte illustrera saken bättre än med detta lån från underfundige, skicklige tecknaren och kommentatorn Gavin Aung Than (uppmärksammad bl a på bloggen Bad Astronomy för några år sen):

proxy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.