Hoppa till innehåll

Nr 7 2017

  • av

Djupdykning i Licks arkiv

Ibland känner vi på W-bloggen ett behov av att gräva i källorna en stund. Som här: Från Lick-observatoriet i Californien går det att surfa in om Santa Cruz-universitetets fantastiska digitalarkiv med 100-tals bilder av naturvetare, inte minst astronomer. Svenska 1800-talsastronomer som Axel Möller och Hugo Gyldén återfinns där men också denna kvartett:

1. När Camille Flammarion (1842-1925) i sin krafts dagar poserade i sitt privatobservatoriuum såg det ut så här vid hans teleskop:

fasllmasrion

Flammarion var ju Frankrikes store populärvetare på slutet av 1800-talet men levde så länge in på 1900-talet att han fick vara med om galaxgenombrottet. Hans böcker inspirerade ett par generationer astronomer, i Sverige t ex Knut Lundmark, vår egen ASTB-grundare.

2. Inte heller detta fotografi på skotskfödda Williamina Fleming (1857-1911) tillhör vanligheterna:

flemming

Flemings karriär började som ensammamma och hushållerska hemma hos astronomfamiljen W H Pickering i Boston, Harvard-astronomen Barnard som upptäckte hennes astronomiska talanger. Fleming upptäckte flera novor och variabla stjärnor genom att detaljstudera fotografiska plåtar. Hon anses dessutom ha upptäckt Hästhuvudnebulosan i Orion.

Att Fleming hade skarp syn tycker jag hennes intensiva ögon avslöjar.

3. Fransmannen C M Gaudibert – jag saknar hans födelse- och dödsår – var en duktig kartläggare av månen och gjorde bl a små månglober. Han recenserade även månlitteratur i publikationen från  Astronomical Society of the Pacific. Jag gillar Monsieur Gaudiberts avslappade stil vid sitt teleskop!

gaudibert

4. En personligf favorit för W-bloggsredaktören är denna dam, irländskan Agnes M Clerke (1842-1907). Jag läser nästan dagligen  delar av hennes bok, en sann "Baedeker",  om 1800-talets astronomiska upptäcker, som utkom i flera, uppdaterade upplagor: A Popular History of Astronomy during the 19th Century.

clerke

PS. I arkivet finns  även ett foto av Sir John Herschel, som jag starkt ifrågasätter. Det liknar inte honom alls.

Offer fört Vintergatans framfart

Vintergatans mest avlägsna stjärnor har ett avstånd på 300 000 ljusår och anses, visar en rykande färsk rapport, ha norpats från dvärgellipsgalaxen i Sagittarius (upptäckt 1994-95).

Ny teknik medger fingranskning av solytan

Trots att astronomin håller sig med eget fackterms "abakadabra"-språk, som vi vanliga dödliga inom communityn blir lätt irriterade på, så förstår jag i alla fall så mycket som att "multi-conjugate adaptive optics" medger en  rejäl förbättring av upplösningen när solytan ska granskas i detalj – i realtid.

Rapporten i Astronomy & Astrophysics från Big Bear Solar Observatory i Californien finns här.

Tekniken bygger på tre speglar och höghastigshetskameror (2000 bilder/sek) som fokuserar på ljuset från tre olika höjder i jordens atmosfär: vid ytan, 4,8 km upp och 9,7 km upp.

Om vi inte fattar tekniken, fattar vi i alla fall resultatförbättringen:

283742342309-sun-2

Bildkälla: BBSO

Århus planetarium räddat?

Samtidigt som Århus borta på Jylland börjar dra igång alla aktiviteter i samband med att stan utsetts till Årets kulturhuvudstad i Europa, kommer uppgiften att Orion Planetarium fått en nådatid. Fattas bara ett sådant år!

– Ja, Orion Planetarium fick en chans till. "Stötteforeningen" Orions Planetariums Venner" lyckades med att klubba igenom "fredsplikt"
i ett år. Detta då "bygningsfonden" hotat att lägga ner verksamheten, berättar Christian Vestergaard.

Läs mer om varför på länken  http://www.orionplanetariumsvenner.dk/  .


cropped-OrionPlanetarium-270x270

Principia gick för rekordpris

Christies i New York har ett originalex av Isaac Newtons Principia från 1687 gått för den nätta summa 3,7 miljoner dollar – en bit över 30 miljoner SEK!

Kvinnor inom rymdfarten

Filmbolaget Fox har släppt långfilmen Hidden Figures, som handlar om de afroamerikanska kvinnornas roll bakom den amerikanska rymdfartsutvecklingen.

hidden-figures-poster

Bildkälla: Fox Movies

Filmen handlar om  Katherine Johnson (spelad av Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) och Mary Jackson (Janelle Monáe), som arbetade för NASA och som spelade en stor men "obesjungen" roll bakom uppskjutningen av astronauten John Glenn i en bana runt jorden.

Planet Nine-optimismen ökar

Många planetforskare tror att den så kallade Planet Nine snart kommer att avslöjas där ute i planetsystemets ytterkant.

Och nu har det dessutom börjat spekuleras i om "nian" rentav från början varit en herrelös interplanetariskt vandrande  planet som fångats in på vår hemmaplan.

En bild som säger allt

Vissa bilder säger mer än tusen ord, och därför nöjer jag mig med detta foto från Vita huset och astronomiträffen där med ungdomar  i höstas.

Vita huset får nya hyresgäster i veckan som kommer. No more said!

ea41c93119b56875acfde5b0d4810862

Bildkälla: obamafamily.tumblr.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.