Hoppa till innehåll

Nr 9 2017

  • av

Hubble ST-konst ställs ut i Venedig – och TBO inväntar påsken

Apropå Hans Hilderfors bild i förra W-bloggen av nebulosan kallad "Bubblan", så öppnas en ny utställning i Venedig, Italien, 1 februari på temat Our Place in Space – med "Bubblan" i blickfånget!

Our Place in Space Banner

Utställningen omfattar inte bara fantastiska Hubble Space Telescope-bilder utan även konst av nutida, HST-inspirerade italienska konstnärer.

Mer fakta om utställningen här: http://www.spacetelescope.org/news/heic1701/

Är du ändå i Venedig kan du ju  tänka på att en av fysik-och astronomigiganternas öde, C A Doppler som anses ligga begraven här men ingen har riktigt identifierat gravstället på Cimitero di San Michele. En platta finns dock.

OBS: Och när vi är inne på temat konst, så har vi en ny traditionell påskutställning på gång på Tycho Brahe-observatoriet, Oxie,  i påsk. Oumbärlige ASTB:aren  Anders Nilsson håller i tåtarna i år. Temat är tills vidare hemlighållet!

Sanddynerna på Mars

Inuti Marskratern Wirtz har sanddyner, också kallade barkaner, kommit i dagen. I motsats till jorden, där sanden består  av vit och ljus kvarts, består sanden på Mars av mörk basalt med vulkaniskt ursprung. Därav den mörkare färgen.

Vinden föser sanddynorna på bilden österut (mot höger eller neråt), där det svarta markerar skugga och sanddynornas lutning neråt mot ytan.

PIA12289_modest

Bildkälla: NASA/JPL/University of Arizona

Fakta här.

PIA12289_fig1

Bildkälla: NASA/JPL/University of Arizona

Galaxreliker – vad är det?

Den som är nyfiken på det senaste om "relic galaxies", det vill säga  tidiga, massiva galaxer som inte gått igenom några förändringar sen de skapats i vårt universums början (vi måste numera alltid skriva "vårt universum") , rekommenderas denna rapport.

Ännu en rekordbild av våra ASTB:are:

Håkan har dokumenterat Varuna från "Mount Beddingestrand"

Grattis än en gång till våra fantastiska astrofotografer, som tar den ena makalösa bilden efter den andra. Nu handlar det om Håkan Barregård, som rapporterar om sin dokumentation/animation 15 och 16  januari av himlakroppen som i katalogerna går under beteckningen (20000) Varuna (2000 WR10) .

file

Foto: Håkan Barregård

Fakta om Håkans bild:

Exponering: 6*5min
Fotograf: Håkan Barregård
Teleskop: Meade RCX12"
Kamera: Atik 314L+
Kommentar: Bilderna är från 15/1 resp 16/1 och visar dess rörelse på ett dygn. Magnituden utan filter blev 20.3 jämfört med 90 referensstjärnors v-magnitud. UAA fick den till 20.0 för ett år sen men jag tror fullmånen bidrog till skillnaden (MPC ger 20.1).

Håkan berättar att Varuna upptäcktes år 2000 av Robert McMillan. Det är en TNO (Trans Neptunian Object) men då den har en nästan cirkulär bana med 17 graders lutning och inte är i resonans med Neptunus så är den en cubewano. Den har ungefär en tredjedel av Plutos diameter med en omloppstid på 283 år och ligger på ca 43 AU.

Om definitionen på cubewano har Wikipedia denna info.

Hortenisan har eget galaxprojekt

Den vackra blomman hortensia (Hydrangera macriophylla), som kan skiftar färg från rött till blått efter den miljö den gror i, har fått ge namn åt astronomiteoretikernas Hydrangera-projekt, som tar fasta på skillnaden mellan ensamgalaxer i universum typ Vintergatan och galaxer i enorma galaxhopar.

Det är MPA (Max-Planck-Insditut für Astrophysik) som står för de spännande simuleringarna

dsc_8325

Blomma med kosmisk motsvarighet.

Dagsnoteringen för Vintergatans massa

De senaste mätningarna av Vintergatans massa ger resultatet 9.5 x 1041 kg eller  4.8 x 1011 ggr solens massa.

Gamow i Köpenhamn

Alla som nån gång läst George Gamows (1904-1968) populärvetenskapliga böcker vet att han gärna själv illustrerade dem med sina teckningar. Han tycks överhuvud taget alltid ha haft penna och ett ritblock i sin närhet. Här är några karikatyrer från hans tid vid Niels Bohrs institut i Köpenhamn på tidigt 1930-tal:

gamow

T v  Lev Landau, som fick lägga band på sig när han diskuterade med Bohr,  Niels Bohr i mitten, t h som Mefisto Wolfgang Pauli. Ill: George Gamow. Bildkälla: http://reductionism.net.seanic.net/brucegary3/Articles/physicsPC.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.