Nr 17 2017

Jubileum 1:

Unika bilder på Knut Lundmark

I höst ska vi fira ASTB:s 80-årsjubileum, och det är klart att vår käre professor och sällskapets grundare Knut Lundmark (1889-1958) kommer att lyftas fram. Vi pratar ofta om honom på våra möten. Det roliga är att det hela tidern dyker upp nytt material om honom på nätet, både inomvetenskapligt och utomvetenskapligt,  det är nästan en övermäktig uppgift att hinna ifatt det senaste. Men nedan följer i alla fall några exempel  om och på  Knut Emil.

Det här uppslaget återfanns t ex i ett  nummer av gamla Se (år 1940, nr 21), den klassiska veckotidningen skapad av min gamle guru och Publicistklubbs-vän Carl-Adam Nycop  (han bodde i Malmö i flera år, där han hade en övernattningslägenhet, han var bl a en flitig motionssimmare högt upp i åren, om astronomi pratade vi aldrig) – till och med Lundmarks fiende på Lunds obsis Walter Gyllenberg fick vara med på ett hörn i Se:

241234684_48810033-8f02-4083-b95f-f55d3e517dd6

Obs: Den sedan en tid stulna Marsgloben från astronomiska institutionen i Lund  syns också i Se-reportaget.

Sen har Christian Vestergaard dykt upp med en raritet från solförmörkelsen 1954, en bild på en kartong för solskydd på vilken Lundmark gör reklam för ögonskyddet som han uppenbarligen gick i god för.Tack, CV! 

242575620_83285d97-8c75-4566-b349-166af18cc83a[1]

På nätet ligger även detta vattenstämplade  foto, från 1938. Lundmark är i USA, han är tillsammans med den amerikanske astronomen James Stokley, som var verksam som planetariumchef i några städer, populärvetare och engagerad inom American Astronomical Society.

1938-press-photo-dr-knut-lundmark-and-professor-james-stokley-examining-23997bebca4a81271b7f90f9ece589b7

En märklig bild på Lundmark från sidan när Gösta Carlsson alias Pollenkungen i Ängelholm (tvåa fr v) tar emot en umärkelse. Bilden finns på Pollenkungens hemsida. Ceremonin har uppenbarligen inget med Pollenkungens ufo-griller att göra.

images

Ursa Major Ranelidus?

Frågan är om inte stjärnbilden Ursa Major aka Stora Björnen ska ha ett nytt och mera komplett namn?

Jubileum 2:

30 år sen SN 1987A

Nu i februari är det trettio år sedan astronomen Ian Shelton larmade världen: En supernova har briserat i Stora Magellanska molnet!

Det är den närmaste stjärnsmällen vi observerat sen 1604, då i Vintergatan (innan teleskopet), och en rad konferenser är på gång. På franska ön La Réunion i Indiska oceanen samlas ett 100-tal experter snart, bland dem prof Claes Fransson från Oskar Klein-centret i Stockholm. Info om IAU-mötet här.

 Poster_IAUS331_ChristopheMercier_v14

Med dagens intensiva sökprogram upptäcks supernovor i kosmos nästan dagligen, men de tillhör sällsyntheterna i vår egen vintergata, ja, i hela den lokala galaxhopen. I granngalaxen M33 uppskattas t ex supernovafrekvensen till 1 per vart 320:e år. I Andromedagalaxen sågs den senaste brisera 1885.

Jorden, hallå, hallå…

1946-47 togs några  av de första kända bilderna av jordklotet ovanfrån, tipsar Lars Olefeldt,  från White Sands Missile Range i USA. Amerikanerna – med tysk hjälp – skickade upp V2:or med 35 mm:s kameror som nyttolast. En gång var 1,5:e sekund togs en bild, efter topphöjden 65 miles störtade ekipagen, kameran slogs ofta itu vid krascherna men filmerna överlevde i sina stålskydd.

0KmiMP0NnRxzsvavV14Fc1hOdHnQkVZW1LFAgFi-580

Bildkälla: White Sands Missile Range/Naval Research Laboratory.

G-vågor från Big Bang

Vid Universität Basel, Schweiz, har teoretiska fysiker ledda av prof Stefan Antusch försökt greppa de gravitationsvågor som började spridas bara delar av en sekund efter Big Bang. Hela pressrelisen fråm universitet här på tyska. Den finns även på engelska.

news_movie

Ill från rapporten.

Hört på vår ASTB-kurs

- Vad fanns före Big Bang?
- Det vet man inte.
- Vad är mörk materia?
- Det vet man inte heller.

- Den mörka energin?

- Ingen aaaning!

- Stör vi er med alla frågor?
- Nej, nej, man lär sig inget om man inte frågar.

Vad sa Galilei?

Vi utlyste ju i förra W-bloggen en pratbubbletävling, och vinnare och mottagare av en virtuell guldmedalj är astronomientusiasten Doris Alpskog i Nissafors nära Gislaved:

gold_medal

- Här sitter jag med foten i fågelbadet, och gåspennan i handen. Är det en fågelkikare jag tittar i?

16406853_1356117121118506_2883636497333708485_n

Signaturen "Sven i Uddevalla" kommer tvåa med:

 - Det var jag som först av alla upptäckte FOTonerna med mitt teleskop.

Brons till "Rasande Rolige Roland" för:

- Jag får kalla fötter när jag ser vad jag ställt till med på månen.

Kommentarer inaktiverade.