Hoppa till innehåll

Nr 23 2017

  • av

Avlägsnaste pulsaren – hittills

Jag vet inte om det finns en Guinness rekordbok inom astronomin, men det sätts hela tiden nya "världs"rekord. Som nu: Pulsaren NGC 5907 X-1, som ligger i  spiralgalaxen NGC 5907, är den mest avlägsna som hittats hittills. 50 miljoner ljusår bort.

Med hjälp av ESA:s rymdteleskop XMM-Newton och NASA:s Chandra X-ray Observatory plus visuella studier från Sloan Digital Sky Survey har denna neutronstjärnas rotationsperiod, i röntgen, mätts upp och ligger på 1,13/sekund.

XMM-Newton_pulsar_NGC_5907_X-1_625

Bildkälla: ESA/XMM-Newton; NASA/Chandra och SDSS

ESO hittar sju jordplaneter runt samma sol

Vårt planetsystem har åtta planeter, och nu har astronomer hittat ett system av sju planeter, alla i jordens storlek, bara 40 ljusår bort. Mediauppmärksamheten är stor, så därför tar vi det liten lugnt.

Med hjälp av teleskop på marken och i rymden, bland dem ESO:s Very Large Teleskop, upptäcktes planeterna när de passerade framför deras moderstjärna, den ultrasvala dvärgstjärnan TRAPPIST-1.

Enligt forskningsartikeln som publicerats i tidskriften Nature ligger tre av planeterna i stjärnans beboeliga zon, vilket ökar chanserna för att planeterna har hav av vatten och att systemet kan härbärgera liv. Systemet har det hittills största antalet jordstora planeter och det största antalet planeter där flytande vatten på ytan är möjligt.

Artist’s impression of the TRAPPIST-1 planetary system

Så här föreställer sig ESO:s rymdkonstnär Martin Kornmesser utsikten från ytan på en av planeterna i systemet TRAPPIST-1. Åtminstone sju planeter går i bana omkring den extremt svala dvärgstjärnan, som ligger 40 ljusår bort från jorden, och samtliga är ungefär lika stora som jorden. Flera av planeterna befinner sig på rätt avstånd från värdstjärnan för att det ska kunna finnas flytande vatten på deras ytor. Bildkälla:  ESO/M. Kornmesser/spaceengine.org

Av systemets sju planeter kan alla potentiellt ha flytande vatten på ytan, men på grund av avståndet till värdstjärnan är vissa bättre kandidater än andra. Klimatmodeller tyder på att de innersta planeterna, TRAPPIST-1b, c och d, är troligen för varma för att bibehålla flytande vatten, förutom en ytterst liten mängd på ytan. Banan för den yttersta planeten, TRAPPIST-1h, är inte bekräftad, men den är troligen alltför avlägsen och kall för att där kan finnas flytande vatten – om inte andra källor till värme finns.
För astronomer på planetjakt är det snarare TRAPPIST-1e, f och g som får representera den heliga graalen, eftersom de kretsar inuti stjärnans beboeliga zon och skulle alla kunna ha oceaner av ytvatten.

Jordens "Miss Universum" vann igen

Fantastiskt! Samtliga Miss Universum-vinnare har genom åren kommit från planeten jorden.

France2016_Crowning_TS__8361

Fjorårets segrare, jordbon Iris Mittenaere. Bildkälla: Miss Universe Com

Fermi hittar gammaområde i M31

Fermi-sonden har identifierat ett spännande gammaområde i centrum av M 31, granngalaxen i Andromeda. Signalens "avsändare" kan vara mörk materia.

Snusdosa med kometmotiv

Denna flotta snusdosa i papier maché hittade Christian Vestergaard i Science Museums samlingar, London.

medium_1988_0134__0002_

Motivet föreställer den stora kometen 1811 så som den tedde sig från Pont-Neuf, Paris.Kometen var synlig för blotta ögat i 260 dygn, ett rekord som höll sig  fram till kometen Hale-Bopp i vår tid.
 

medium_1988_0134__0005_

Bildkälla: © The Board of Trustees of the Science Museum
Science Museum Group Collection

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.