Hoppa till innehåll

Nr 33 2017

  • av

OV Boo förvånar alla – utom Hans Bengtsson….

Intressanta grejer är på gång, jag kollade tråden i går om variabeln OV Boo på Astronet.se:  En dvärgnova som just nu ligger i sitt första observerade utbrott någonsin, magnitud 11-12. Eller?

Hans Bengtsson ledde mig till Astronet.se-notisen och dess förhistoria.

– När jag gick in på en samling digitaliserade Harvard-bilder från förr, DASCH, hittade jag till min förvåning en bild från 1984 där den också är i utbrott. Det är konstigt att ingen av de forskare som skrivit utförliga artiklar om stjärnan kommit på tanken att kolla DASCH!

file

Utbrottet 1984. Bildkälla: Astronet.se/Hans Bengtsson/DASCH

– OV Boo är alltså redan tidigare klassad som dvärgnova och förmörkelsevariabel, men klassningen som dvärgnova har skett utifrån spektrala egenskaper och utifrån hur ljuskurvan vid magnitud ca 19 ser ut. Inga utbrott har tidigare varit kända. Och ingen har tydligen kollat i DASCH.

Hans har nu larmat proffsen och den internationella variabelexpertisen, som verkar lite yrvakna. Men det viktiga är att de till fullo  bekräftar Hans 1984-upptäckt i Harvard-arkivet. Fantastiskt!

Den här typen av dvärgnovor (WZ Sagittae stjärnor) brukar vara mycket snabba, berättar Hans. En koll  på AAVSO visar också att den redan är på väg ner i magnitudsvalget.

Grattis Hans!

NASA-cheferna är nöjda med Trump

Med små knappt tryckbara reservationer är NASA-pamparna genom administrative chefen Robert Lightfoot nöjda med President Donald Trumps budgetförslag för 2018, som ska tröskas igenom kongressen.

Utbildningsdepartementet läggs ner, men det skadar inte NASA, organisationen har ett eget Science Mission Directorate, och att ett för hela mänsligheten viktigt projekt som Asteroid Redirect Mission skrotas, får man bara acceptera.

Inget vanligt hemmabygge

Håkan Barregård noterar på sin fb-sida att SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, har sektionsmöte nere i Beddingestrand nästa helg 24-26 mars.

17309765_1854869584769778_4152392894615824421_n

Foto: Håkan Barregård

– Jag hade lovat att försöka hinna bygga ihop ett teleskop som kunde användas av deltagarna. Med lite surplus delar från Stjärnhuset i Kivik och en handslipad 30cm spegel från Joel så har jag nu fått ihop det. Tog som vanligt mycket längre tid än tänkt men mycket roligare än att köpa färdigt.

Håkan, du är fantastisk!

Grattis även till Robert Cumming

Jag hade inte ens hunnit öppna senaste Populär Astronomi idag förrän Bertil Falk ringde och gav sitt betyg till tidningen och dess redaktör Robert Cumming:

– Det bästa numret hittills!

Får se om jag håller med…

Orion 1:

Nebulosan är ett hem för hemlösa

Fredag kväll (17.3) dök denna flotta Hubble-mosaik av KL-nebulosan i Orionkomplexet upp. I fokus för den nya studien är fritt i rymden omkringflytande planeter, så kallade rogue planets, alltså planeter utan en hemstjärna. Även bruna dvärgar synas.

Speciellt har astronomerna uppmärksammat en stjärna som rör sig rekordfort, 200 000 km/timmen – sannolikt en överlevare från ett stjärnsystem som bröts itu för bara 540 år sen. Två tidigare suspects har hittats, nu har möjligen den tredje från samma multipelsystem gett sig till känna.

New Hubble image of Kleinmann-Low Nebula

Bildkälla: ESA/NASA/HST

1-hubblediscov

Orion 2:

Stilstudie över Påskön

Denna suggestiva fotostudie av vår favoritstjärnbild kommer från Påskön, långt utanför Chile i Stilla havet. Fotot, bl a återgivet hos bloggaren Astro Bob, är taget av Yurij Beletsky. Notera att Orion står snett på huvudet på dessa latituder, -27 gr syd.

17191637_1303040936429147_8459998724854244084_o

Foto: Yuri Beletsky

Proffs vs Amatörer

Om någon W-bloggsläsare av ovanstående notis om t ex OV Boo drar slutsatsen att gränsen mellan proffsastronomer och amatörastronomer är, ja, flytande, så ges ytterligare ammunition till diskussionen i rapporten "DGSAT: Dwarf Galaxy Survey with Amateur Telescopes II. A catalogue of isolated nearby edge-on disk galaxies and the discovery of new low surface brightness systems".

Det vi har är instrumenten, det vi inte har är den sofistikerade skolningen och tolkningen, men den borde yrkesastronomerna förse oss med. Free of charge!

Bohr och hästskon

Det är en lika rolig som förmodligen sann historia. Niels Bohr hade en hästsko hängande över ena dörren till sitt sommarställe och gästande kolleger undrade förstås om han verkligen trodde att det betydde tur.

– Naturligtvis inte … Men jag har hört att det fungerar även om man inte tror på det.

hg141569_alt2

Jag har sett en bild nånstans på Bohr med den där hästskon, men fråga mig inte i vilken bok.

Zodiaken möter vid Oxie station

Man är hemmablind. Jag vet inte hur ofta vi gått under tunneln vid Oxie station för att ta oss upp till TBO, men jag har iaf inte sett konstverken. Men det har vår astropedagog Peter Hemborg, som dessutom noterar att konstverken funnits där i flera år. Det är inget vanligt slarvgrafitti.

Samtliga bilder nedan dokumenterade av Peter.

20170316_155412

20170316_155355

20170316_155344

Och apropå att vara hemmablind. Det tog flera år för mig att fatta att i grannområdet till oss ute i Oxie, Kristineberg, finns både astronomigator och astronomikvarter – alla namnade så därför att vi finns där ute.

Detta är värt att erinra om nu när Oxie ska fylla 50 som stadsdel i Malmö, ett evenemang vi ska vara med på. Flitmyran i styrelsen Anders Nilsson håller kontakt och koll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.