Hoppa till innehåll

Nr 35 2017

  • av

Praktverket Nya himlar har hittat hem

Vi har ett fantastiskt bibliotek på Tycho Brahe-observatoriet sedan något år tillbaka. Nu har vi fått en verklig DYRGRIP som kronan på verket, vår grundare Knut Lundmarks storverk från brinnande världskrig: Nya himlar, utgiven hos Nordisk Rotogravy 1943. Ett jätteverk om astronomins historia men inte bara det, även om astronomins utveckling fram till Lundmarks favoritämne, hans egna insatser i striden för galaxgenombrottet och den större ordningen i universum som han beskrev som "Vintergatornas vintergata".

Detta är ett praktverk i alla avseenden (nästan 800 sidor inklusive flotta planscher), det är närmast obegripligt att författare, förlag, tryckare och ett antal andra intressenter kunde samla sig till denna grandiosa produktion. Ibland ser jag utgivningen som en sorts motståndskamp under pappersbristens krigsår. Dessutom fanns vid denna tid "efterhandscensur" i landet, så kallade tryckfrihetsombud. De fanns lite överallt i landet. Vad tyckte hen om utgivningen?

Dessa ombud verkade långt fram i tiden. Själv besökte jag som journalist ett tryckfrihetsombud, som bl a läste Kalle Anka för att se om det fanns något förgripligt i serietidningen. De grep sällan in, möjligen nån gång då en religiös författare förbannat en motståndare. Då blev det "ajabaja", men vi vet ju också att under senaste världskriget kunde tidningar i realiteten beslagtas genom distributionsförbud. Tidningarna fick tryckas men inte distribueras med hjälp av t ex statliga SJ.

image

Foto: Anders Nilsson (även de bägge fotona nedan)

TBO-dyrgripen kommer ursprungligen från lektorn och vår medlem Harry Lindholm, som ju studerat hos Lundmark i Lund, men den har ägts senaste år av vår tidigare ASTB-sekreterare Kjell Werner. Det är Kjell som nu sett till att boken fått ett förhoppningsvis sista vilohem, ute hos oss.

Länge funderades hur vi skulle handha boken. Till sist grep Anders Nilsson, vår praktiskt lagde styrelseledamot, in, och därför finns nu Nya himlar till beskådande i en speciell monter/bokhylla t h om Tycho Brahe-dockan i vår stora samlingssal, där vårt ASTB-årsmöte äger rum kvällen 30 mars.

image-3

Meningen är att på underhyllorna ska samlas bibliotekets spridda Tycho Brahe-böcker, TB-biografier m m, kanske får vi också plats med vår samling Lundmark-böcker – och Cassiopeia, alltså årsböckerna. Plus lite annat smått och gott, som logiskt hör hemma här.

Tack Anders för ditt jobb – och tack Kjell Werner för den nobla gåvan.

image-1

Per Albins ex av Nya himlar

Knut Lundmark var smart. Han såg till att Nya himlar skänktes till ett antal makthavare i landet, och därför sitter W-bloggens Christian Vestergaard med ett utsökt, välbevarat och märkligt exemplar: Det har tillhört Per Albin Hansson, vår statsminister under andra världskriget.

Boken exlibris bevisar detta:

exlibris_10505[1]Nya himlar trycktes sammanlagt i 500 numrerade exemplar och tillägnades Lundmarks hustru Birgitta. Ex går att fynda antikvariskt, priset ligger på en och annan tusenlapp.

Solskiva utan solfläckar

Vad ligger bakom solfläckarnas "tystnad"? Det förväntar vi oss få höra ALLT om på kommande ASTB-möte (30.3), då vår egen solexpert Lars-Åke Truedsson ska rita och berätta. Han har följt solfläckarnas antal och vandringar i åratal.

Under tiden har NASA denna notis med animerade solbilder:

 spotlesssun_slow

ALVA synar E-ELT

Måndag 3 april gästar E-ELT Programme Scientist (ESO) Michele Cirasuolo astronomistudenternas förening ALVA på institutionen i Lund.

Temat för föredraget:"The Extremely Large Telescope: the future of European ground-based astronomy".

Plats och tid: Café Athen, AF Borg, med start kl 19.00.

Orolig yta på Rosetta-kometen

Rosetta-sonden har de senaste åren kunnat dokumentera flera förändringar på sin komets yta. Klippor har kollapsat, stenbumblingar har rört sig, det är en ganska orolig liten värld där ut.

Aliens behöver också en rökpaus

Nånstans på nätet har Lars Olefeldt sett denna kasrikatyyr av aliens, som gjort en paus på jordklotet. De har kanske samma laster som vi?

 

Aliens_NoSmoking []wtmk

Bildkälla: https://www.pinterest.se/aliencollector/alien-entertainment/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.