Hoppa till innehåll

Nr 36 2017

  • av

SAAF-träffen i Beddingestrand:

Lyckat fiskafänge för Messier-jägarna

Grattis till SAAF:aren Torbjörn Holmqvist, som under Messier-jakten lördag natt (25-26 ds) lyckades plocka in 96 Messierobjekt PLUS två Herschelobjekt. Det bör göra honom till "Okrönt Beddingestrandsmästare" med Håkan Barregård som god tvåa lokalt (på all time high-listan) längs den skånska sydkusten.

Material kommer säkert vad det lider på sajten astronet.se

Alltså:

Stort tack till herrskapet Kerstin och Håkan Barregård, som tog emot i Beddingestrand och servade närvarande på alla sätt och vis. Håkan som hjälpt oss så mycket ute på TBO (inte minst fjärrstyrarens lättsköta uppgradering) hade byggt ett sprillans nytt, stort  Dobson-teleskop inför träffen (se tidigare W-blogg).

dino16

Gammal kompis: Hans Bengtsson, variabilist ut i fingerspetsarna. Foto: Typisk selfie

Sveriges aktiva amatörastronomer samlas i SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, och jag är numera medlem. Lördagen 25 ds besökte jag Garnhuset i Beddingestrand och återupplivade gamla vänskaper och fann nya. Delegationer var på plats från Kristianstads aktivister, från oss i ASTB och från olika håll och kanter. Plus undertecknad och några till från det som numera bara kan kallas Svensk amatörastronomis Jurassic Park (SAAJP?)

Under lördagen, då jag var med och försökte underhålla om förr och nu och framtidfick vi lära oss mycket av Eric Stempels, Uppsala-astronomen, och hans unika kamerabevakning av meteorer över svenskt territorium, en bevakning med utlöpare till Norge, Danmark och Finland. De olika stationerna samkör och kan triangulera fram eventuella platser där ljusstarka meteorer landat som meteoriter. Bl a spökar ett meteoritfall runt  Ivön i Skåne 28 november i fjor, och nyligen var åtta sydsvenska entusiaster med SAAF-ordf Johan Warell i spetsen på plats för att leta efter eventuellt "överlevande" stenspillror. Noll resultat, men det utesluter inte att här döljs 2-3 kilos rymdsten/ar.

Notabelt var Erics påminnelse över den danska hållningen: Att Danmark är bättre på att ta till vara nedfallande meteoriter, eftersom de ses som statens egendom. Dit har vi inte kommit ännu i kungariket Sverige!

Inledningsvis berättade Eric om hur svensk meteoritinsamlande startade på allvar genom ett dagtidsfenomen 1 januari 1869 i Hessle, utanför Uppsala. Nedslaget kombinerades med kraftiga ljud. Det var som sagt 1 januari, en vinterdag, och det välpackade snötäcket gjorde att man så småningom kunde identifiera ett stort antal meteoriter, stora, mellanstora och mindre. De fördelades snyggt över landskapet i välmarkerade strängar allt efter hur den ursprungliga meteoriden kommit in i låg bana.

delta-aquarids_meteor_2016212_lrg

Meteor sedd från Internationella rymdstationen 2016! Bildkälla: NASA/Earth Observatory

Nu finns förslag för hur ytterligare svenska stationer ska byggas upp, eventuellt i Lund och i västra Blekinge, och för en relativt billig peng på 10 000 kr kan en bevakningsstation med kamera, datateknik m m inrättas.

Till det sensationella i Erics föredrag hörde ny dokumentation av de ryska nedslaget över Ural härom året, en svit bilder visar hur meteoriten faller ner i isen i sjön där stora bitar senare fiskades upp.

Under lördagen berättade också gamle kompisen och flitige W-bloggsmedarbetaren Hans Bengtsson om variabelstudier, andras och egnas, om SAAF:s unika variabeldatabas, och Mikael Anderlund diskuterade visuella studier av djuprymdsobjekt. Mikael hade kloka synpunkter på varför så få, som köper teleskop, verkligen använder dem och  blir aktiva amatörer. Fågelskådarna har en helt annan lojalitet mot sin hobby.

Intressant var också Nils-Olof Carlins lärorika presentation av det viktigaste "teleskopet" vi har – vårt öga!

Efter en framgångsrik Messiernatt med dito Messiermaraton, avslutades SAAF-mötet på söndagförmiddagen med ytterligare föredrag, och några rundade av med att ta sig ut till Tycho Brahe-observatoriet i Oxie.

Mer meteoriter!

Ian Webster heter en framgångsrik IT-skapare, som är kreatör av denna fantastiska, interaktiva animation av våra mest kända meteorsvärmar och deras förhållande till planeten jorden ur olika vinklar – prognoser ges för svärmarna 2017 t ex:

http://www.ianww.com/meteor-showers/#all

Här ett exempel ur animationen, Geminiderna:

geminids

Ny rekordhållare för bruna dvärgar

Ett internationellt  team astronomer har identifierat den "renaste" och mest massiva bruna dvärgen hittills, rapporterar Royal Astronomical Society:

SDSS J0104+1535 ingår i Vintergatans halo, vätet och heliumet utgör 99,99 proc av dvärgens innehåll och är 250 ggr renare än det på solen. Ålder 10 miljarder år, massan 90 ggr Jupiters och avståndet 750 ljusår (Pisces/Fiskarnas stjärnbild).

Greta Garbo på Iapetus?

Bertil Falk undrar vad Greta Garbo gör mitt i bilden, formationer på Saturnus-månen Iapetus har modellerat fram hennes ansikte:

PIA08379

Klassiska Einar Nerman-porträttet av Den gudomliga på Saturnusmånen? Bildkälla: NASA/Cassini

Vi hörde mycket om ögat igår på SAAF-träffen i Beddingestrand, men vi kom aldrig in på hur ögat och hjärnan i samverkan vilseleder oss.

Tidigare har vi sett Donald Trump på månen och Musse Pigg på Merkurius, så nått mystiskt är det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.