Hoppa till innehåll

Nr 37 2017

Redan klart:

Här är vinnaren i "Årets astronomiska bild 2017"

Populär Astronomis bildjury behöver inte anstränga sig, inte heller NASA-folket på APOD – årets astronomiska bild är redan fotad, den togs av Gustav Holmberg som hann ställa in kameran, springa tillbaka och placera sig själv längst t v:

Version 2

Foto: Gustav Holmberg

Fotot visar de närvarande på SAAF-träffen i sydskånska Beddingestrand 26 mars 2017.

Messier Maraton-förtydligande

Jag var lite slarvig i förra W-bloggen  – helt enkelt brist på minne och kunskap! –  och nu har Mikael Anderlund, Håkan Barregård och Johan Warell hjälpt mig på traven med diverse fakta:

 * Johan Warell noterar att Torbjörn Holmqvist i lördags/söndags parerade rekordet som Håkan Barregård, Mikael Anderlund och Johan själv satte 2015. Den gången, söder om Skurup, stod Mikael och Johan för jagandet, Håkan för kameran.

– Så det är dags för 97 objekt nästa gång vilket borde vara möjligt. Man blir sugen!!

På W-bloggen skrev jag om denna mara 2015.

* Mikael Anderlund påpekar kort och gott:

– En klar kväll med klar natt och gryning borde vi ta 104-105 objekt

* Senast i Beddingestrand var även ASTB:aren Magnus Larsson på plats och tog 40 Messier-objekt på sitt första försök. Strongt!, tycker Håkan Barregård, jag och alla andra.

AperiodicMessierObjects_m47

Roligt sätt att presentera M-objekten. Bildkälla: http://scienceblogs.com/startswithabang/files/2013/12/AperiodicMessierObjects_m47.jpg

* Att man kan jaga Messier-objekt även med fältkikare har jag också förstått, så jag tackar speciellt Anders Larsson, Gammel Dansk-vän och astronomiintresserad, som gett mig ett ex av Stephen James O´Mearas bok The Messier Objects (Cambridge University Press, 2014, andra uppl).

Trump risar & rosar NASA

Tack till Tomas Diez som uppmärksammar oss vad sajten The Daily Minor Planet 24.3 har skrivit om Donalds Trumps skrotning av viktiga NASA-projekt, t ex den bemannade utforskningen av asteroider.

title

Samtidigt såg vi idag (28.3) att Trump i en video från Vita huset hyllar – NASA!

Patrick Moores tv-program fyller 60

I samband med BFI & Radio Times Television Festival hyllar britterna 9 april att The Sky at Night faktiskt fyller 60 år.

1957 förändrade en ung Patrick Moore för evigt det astronomiska tv-landskapet.

 
sky-at-night-the-01

The Sky at Night leds i dag av Dr Maggie Aderin-Pocock

Så skapas stjärnor – också!

Nya stjärnor håller på att bildas inuti de kraftfulla utflöden av material som kastas ut från galaxers centrala, supermassiva svarta hål. Det bekräftas för första gången tack vare observationer som gjorts med ESO:s Very Large Telescope. Upptäckten av stjärnbildning i denna typ av extrema omgivningar har många konsekvenser för vår förståelse av galaxer och hur de utvecklas.

Forskningsresultaten publiceras i tidskriften Nature.

Universums acceleration håller

Argumenten för ett accelererande universum får ytterligare stöd i ern rapport i Astronomy & Astrophysics.

Earth Hour

Jag visste om den, alltså Earth Hour, men jag glömde den när jag satt i tv-soffan. Med andra ord uppfyller jag väl Lars Olefeldts fynd på nätet: Att det finns ett stort "mörkertal" (ha!) för hur många som följer Earth Hour-uppmaningen att släcka ljuset.

earth_hour_783885

Bildkälla: https://www.toonpool.com/cartoons/Earth%20Hour_78388

1 kommentar till “Nr 37 2017”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.