Hoppa till innehåll

Nr 47 2017

  • av

Ny satsning från 80 år unga ASTB:

Asteroiddagen spikad till 30 juni

Ett nytt friskt initiativ i våra led: ASTB-vicen Tomas Diez är pappa till satsningen på Asteroid Day 30 juni, den första begivenheten i sitt slag vad jag vet i Sverige. Dagen firas lite varstans i världen och har gjort så under några år. Initiativet stöds generöst av Fritidsförvaltningen i Malmö.

Asteroid Day 1

Intresset för asteroider, alltså småplaneterna som snurrar företrädesvis i ett bälte mellan Mars och Jupiter, är stort. Även i Europa numera följer vi noga himlakroppar som kommit ur kurs och kanske har sin bana direkt riktad mot jorden eller dess närhet. Dessa Near Earth Objects, NEO, måste vi hålla koll på, och planer har funnits för hur de kan fösas ur banorna om de har för oss farlig riktning.

När asteroider i 100-100 meters storlek  slagit ner på jorden, har stora kratrar bildats. I Sverige är Siljansringen ett exempel, sjöarna Hummeln och Mien i Småland andra. Lundageologerna ligger i framkanten av denna forskning.

Men sen är även de andra, de mera fredliga asteroiderna, av stort intresse för astronomerna. Länge troddes de utgöra resterna efter en planet som exploderat där ute, i dag tror vi att de i stället består av material som har med planetsystemets tillkomst att göra. Asteroiderna utgör en sorts överskottslager från den processen.

På 1800-talet försökte rentav den store Urban de Leverrier i Paris lösa Merkuriusbanans problem med hjälp av ett förmodat störande asteroidbälte mellan Merkurius och solen. Det behövdes rentav en Albert Einstein för att komma till rätta med Merkurius, som vi alla vet i dag.

Nåväl. Historia är historia.

Bredden i forskningen av dessa spännande himlakroppar bevisas av programmet på Scandic Hotel Triangeln i Malmö. Välkomna kika in!

Asteroid Day 2

Ännu en jubilar: Ursa på väg mot 100

Vi har ju gästats av vännerna Emma Bruus och  Marko Pekkola från finska föreningen Ursa (deras tidskrift utkommer 8 ggr/år och har 18 000 prenumeranter!), och samtidigt påpekar prof em Kalevi Mattila i Helsingfors att Ursa faktiskt fyller 100 år  2021.

Prof Tapio Markkanen håller på att skriva amatörastronomins historia i Finland och Markkanen och Raimo Lehti har redan publicerat  ett verk om yrkesastronomins finska historia, som behandlar i synnerhet 1800-talet.

29871_3

Radioastronomer på språng!

Anna Davour är artikelförfattare till en stor artikel om de svenskstyrda radioastronomiska satsningarna på Onsala, bland annat SKA, och vad radioastronomerna hoppas på. Artikeln här (tack till Carl-Olof Börjeson, W-bloggens tidskriuftsspanare):

https://mervetande.se/2017/04/19/pa-spaning-efter-universums-forsta-ljus/

Jorden med Cassinis ögon

12 april i år spanade Cassini-sonden in vår jord och t v om jorden vår måne mellan två av Saturnus ringar.

Avståndet Cassini/jorden var 1,4 miljarder km.

PIA21445_fig1

Bildkälla: NASA/Cassini mission team

Det syns inte på fotot, men jorden var vänd med södra Atlanten mot rymdsonden.

En ISS-macka med jordnötssmör och marmelad

Hur en macka intas ombord på ISS, den internationella rymdstationen, visar denna Youtube-snutt förmedlad av Lars Olefeldt.

Voyager-plattan på Malmö konsthall

En av de många filmprojektorerna  på Rosa Barbas stora installation i Mlamö konsthall ("Elements of Conduct") visar några sekunder den klassiska Voyager-plattan med inspelningar från jordens alla hörn (inklusive uppläsningen av Harry Martinsons dikt "Besök på observatorium").

Skivan snurrar nu någonstans i den interstellära rymden.

225px-The_Sounds_of_Earth_Record_Cover_-_GPN-2000-001978

Upphöjd till konst. Bildkälla: NASA

Vår framtid är ljus

Den som tvivlar på mänsklighetens framtid kan trösta sig av nedanstående faktum hittat på nätet av Maria Strandving. God Valborg och 1 maj!

17903468_1013634495434536_3756774150820027072_n

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.