Hoppa till innehåll

Nr 57 2017

  • av

Konstnärer inspireras av Sophie Brahe

Tack till alla W-bloggens minions, som svarar för merparten av dagens notiser. Vad skulle vi på redaktionen göra utan er?

Således:

Kompisen Lennart Hultqvist, med hustru Marianne medförfattare till den nya boken om Sophie Brahe, erinrar om att på Ven, i Vens kulturhus, visas 3-29 juni en utställning med just Sophie som inspiration.

Det är den danska konstgruppen Efterkommerne som samlat sig till en utställning på temat "Ved at se op, ser hun ned" – en utställning om Tychos lärda syster.

välkommen till vens kulturhus

Fransk Tycho-sajt

Tack också till Christian Vestergaard, som tipsat om en fransk Tycho Brahe-sajt med detta påstådda Tycho-porträtt:

f1

Astronomdagarna i Kiruna

Jesper Sollerman, vår Stockholmsprofessor och ordf i Sv Astronomiska Sällskapet, tipsar om astronomdagarna i Kiruna 13-15 september. All nödvändig info här:

http://www.irf.se/astro2017/

header2017

Solkoronan får närkontakt av tredje graden

Nån gång i fönstret mellan slutet av juli till mitten av augusti nästa år (2018) skickar NASA iväg sin spektakulära solkorona-utforskare, som numera kallas Parker Solar Probe efter solforskaren Eugene N Parker.

Lars Olefeldt har snappat upp senaste nytt.

Tack Lars! Till vad ska vår obligatoriska sommarutflykt gå?

Varför så få vulkaner på Venus?

Varför finns  det så få vulkaner på Venus? Frågan har utmanat ett antal forskare/geologer vid skotska University of St Andrews (där man tydligen inte bara spelar golf), tipsar Tomas Diez. Pannkaksvulkanerna nedan är ganska typiska:

venus-volcanoes-mainbody-2

Bildkälla: http://volcano.oregonstate.edu/oldroot/volcanoes/planet_volcano/venus/unusual.html

Ett av skälen till skillnaden mellan det vulkanaktiva jordklotet och Venus är att den intensiva ytvärmen (ca 500 gr C) på vår grannplanet förvandlat planytan till  en sorts halvflytande, viskös modellera ("play-doh"), vilket också omöjliggör skapandet av tektoniska plattor mellan vilka vulkaner kan bildas med diverse utsläpp i atmosfären.

Mer från Jupiter!

Tack icke minst till Eva Dagnegård som tipsat om denna film med NASA-sonden Junos bilder från gasjätten Jupiter. Med lite trixande blir resultatet detta:

http://www.thisiscolossal.com/2017/05/jupiter-transit-sean-doran/

636914590_260x146

Binärt stjärnsystem i en planetarisk nebulosa…

… vad betyder det för nebulosans utseende över tid? Den frågan diskuteras i fallet NGC 1514 i en rapport ledd av David Jones vid  Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) och Universidad de La Laguna (ULL).

Det är ett långsiktigt observande med HERMES-systemet som ligger bakom. Stjärnparet har en period på nio år – den längsta i sitt (kända) slag. Kan Jupiter med sin 12-åriga omloppstid komma  att påverka hur solens planetariska nebulositet kommer att gestaltas om några miljarder år?

prensa1180_2437

NGC 1514

Hittills har de flesta binära stjärnor inuti planetariska nebulosor haft perioder på ett dygn eller kortare.

Blixtrande klart formulerat budskap

Tecknaren Ragnvald Blix aka Stig Höök var en av de klarast lysande nazikritikerna före och under senaste världskriget. Ett  exempel på udden i hans teckningar redan 1933:

138_2_600

– Varför går det en polis här?
– Hysch, det är ju han som blivit professor efter Einstein.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.