Nr 58 2017

TBO-praon Johanna Fridberg får ordet:

Haglar det på gasjätten Jupiter?

Vår älskade vetenskap är en paradox: Astronomin är den äldsta naturvetenskapen av alla samtidigt som den appellerar till den allra yngsta publiken. Därför:

Det är lika roligt varje gång vi har en prao på Tycho Brahe-observatoriet, det får klassas som bonus i vår ungdomsinriktade verksamhet. Senast är det Svedala-tjejen Johanna Fridberg som varit hos oss och sett vad vi håller på med, hon har deltagit i stort och smått under astropedagogernas Peter Hemborgs och Olle Frykstams sakkunniga ledning. Veckan avslutades traditionsenligt med ett besök (2.6) på astronomiska institutionen i Lund där våra vänner professorerna Lennart Lindgren, Dainis Dravins, nyligen doktorerande Karl Wahlberg Jansson m fl tog emot och guidade Johanna i de astronomiska proffsens vardag.

20170529_165342-1

Härom dan spanade Johanna in en bra Jupiter-nyhet ute på TBO för W-bloggens ansvarige…

2017-06-01 Johanna Fridberg

.. och sen tog hon över spakarna själv! Under Vintergatans trygga överinseende. Foto: Peter Hemborg

W-bloggen bad Johanna skriva om en spännande nyhet i veckan. Hennes ögon föll på – Jupiter.

*  *  *

"Mitt namn är Johanna och jag går i åttan på Näverlönnskolan i Svedala.Under sista veckan i maj 2017 har jag praktiserat här på Tycho Brahe-observatoriet eftersom jag är nyfiken på rymden och vill lära mig mer om den. Ulf R bad mig blogga om en astronominyhet och jag hittade en inbtressant om att man tagit nya bilder med rymdsonden Juno.

Juno skickades ut 2011 för att fotografera och undersöka Jupiter. 2016 kom farkosten fram och nu analaserar forskarna bilderna därifrån.

Bilderna  nedan visar moln som är upp till 80 km breda och ligger högt upp i atmosfären. Eftersom de befinner sig så högt blir materialet inne i molnen väldigt nerkylt, nästan fryst. "Det snöar på Jupiter" sa Scott Bolton som är huvudforskare för Juno under en nyhetskonferens.

Bolton fortsatte sedan med att säga att molnen troligtvis innehåller ammonika-is (en kemisk förening av fryst kväve och väte) eller också kan det vara hagel.

Under resten av presskonferensen pratades även om att Juno-laget lyckats identifiera överraskande cykloner nära Jupiters poler."

*   *   *

Den som vill läsa mer om Juno-expeditionen rekommenderas dessa sajter av Johanna:

https://www.nasa.gov/mission_pages/juno/main/index.html

http://www.space.com/37009-jupiter-snow-high-clouds-juno-photos.html

13-candy-1-new-fix

Juno har redan dokumenterat den största planeten i vårt planetsystem på nära håll…

17-051

.. och dokumenterat märkliga fenomen i gasjättens…

aHR0cDovL3d3dy5zcGFjZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA2Ni8zNjYvb3JpZ2luYWwvanVwaXRlci1jbG91ZHMtanVuby0xLmpwZz8xNDk1NzcyOTU5

.. allra översta atmosfärlager. Bildkälla: NASA/JPL/Juno Mission

* * *

Johanna summerar sin vecka hos oss och sista dagens besök på astronomiska institutionen i Lund  – med en snabbtitt även på den årliga doktorspromotionen i lärdomsstan:
- Roligt och intressant!

Astronomerna på institutionen hälsade Johanna välkommen dit om några år.

*  *  *

En Youtube-film om Juno-missionen bjuder Johanna också på:

 

Kommentarer inaktiverade.