Nr 60 2017

Ny teori vinner terräng:

Kometer bakom Wow-signalen

Sannolikt har vi blivit ett STORT mysterium färre och glädjedödaren heter Antonio Paris, professor vid St Petersburg College i Florida, tipsar nyhetsjagande Tomas Diez W-bloggen.

Florida-astronomen har räknat på det då existerande radioteleskopet Big Ears 72 sekunder långa Wow-signal 1977, som i fyrtio år utmanat astronomerna. Var det en intelligent signal, ett intergalaktiskt anrop från Vintergatans stjärnrika mitt? Alla naturliga förklaringar underkändes.

Men så hände något 2006: Två kometer upptäcktes kallade 266P/Christensen och  P/2008 Y2 (Gibbs) , som omges av stora neutrala vätemoln som "sänder" i samma klassiska vätefrekvens 1420 MHz som Wow-signalen.

AR-160429554

Klassiskt "budskap" får nu sin naturliga förklaring.

Paris har med nytt teleskop mätt på  kometerna som tidigare i år befann sig nära stjärnhopen M55 i Sagittarius/Skyttens stjärnbild, ungefär där Wow-signalen detekterades fyrtio år tidigare och där kometerna då också var på himlavalvet.  Även andra 266P-påminnande kometer har samma (klassiska) vätefrekvens.

Går vi tillbaka i rullorna upptäcker vi att Wow-signalen hade dessa himmelskoordinater, dekl –27° 3m (plus/minus 20m), R.A. antingen 19h22m22s eller 19h25m12s – teleskopet var riktat åt två håll samtidigt.

Kometernas koordinater 1977 såg ut så här:

AAEAAQAAAAAAAAcZAAAAJGM4MjViOWJlLWU1ZWUtNDJhNy04NWRiLTkwOWI0ZWViNjU1YQ

Wow-signalen skildras föredömligt i Peter Lindes bok Jakten på liv i universdum, pp 221-222.

Jag tycker att den nu offentliggjorda upptäckten är så viktig att jag återger delar av abstractet i Paris nyligen publicerade rapport:- mest för att visa hur dennna typ av astronomisk vetenskap går till:

In 2016, the Center for Planetary Science proposed a hypothesis arguing a comet and/or its hydrogen cloud were a strong candidate for the source of the “Wow!”Signal. From 27 November 2016 to 24 February 2017, the Center for Planetary Science conducted 200 observations in the radio spectrum to validate the hypothesis. The investigation discovered that comet 266/P Christensen emitted a radio signal at 1420.25 MHz. All radio emissions detected were within 1° (60 arcminutes) of the known celestial coordinates of the comet as it transited the neighborhood of the “Wow!”Signal.

*   *   *

During observations of the comet, a series of experiments determined that known celestial sources at 1420 MHz (i.e., pulsars and/or active galactic nuclei) were not within 15° of comet 266/P Christensen. To dismiss the source of the signal as emission from comet 266/P Christensen, the position of the 10-meter radiotelescope was moved 1° (60 arcminutes) away from comet 266/P Christensen. During this experiment, the 1420.25 MHz signal disappeared. When the radio telescope was repositioned back to comet 266/P Christensen, a radio signal at 1420.25 MHz reappeared.

*    *    *

The results of this investigation, therefore, conclude that cometary spectra are detectable at 1420 MHz and, more importantly, that the 1977 “Wow!” Signal was a natural phenomenon from a Solar System body.

 

3020B51F00000578-0-The_Wow_signal_was_detected_as_coming_from_a_region_of_space_clo-a-5_1452684742211

Härifrån kom Wow-signalen. Bildkälla: The Center for Planetary Science

Ny rapport om rymdskrotet

En ny genomgång av vad som väntar rymdfarten genom de nya satellitprojekten från privata och statliga uppsändare diskuteras här.

För tillfället snurrar runt 1300 aktiva satelliter runt jordklotet, 1000-tals väntar på att skjutas upp.

Cineastiskt helgextra:

Följ Orions förändring under 450 000 år

Vår favoritstjärnbild Orion, hur kommer den att förändras till utseendet under de kommande 450 000 åren? Det kan vi tack vare stjärnpositionsmätarna Gaia och Hipparchos nu fastslå – resultatet finns på en nysläppt filmsnutt på  Youtube:

Klassiskt Einstein-experiment görs om – med vit dvärg

För runt etthundra år sedan kunde Albert Einsteins teoretiskt uträknade rymdkrökning bevisas genom de klassiska solförmörkelsemätningarna utförda av A S Eddington. Nu, i vår tid, har experimentet gjorts om: Enligt Kajsa Warg tar du vad du har, alltså en bakgrundsstjärna vars ljus böjs av av en tät vit dvärg framför.

Simsalabim!

Det är Hubble Space Telescope-teamet som utfört bravaden, och deras rapport om den gravitatiobnella mikrolinsningen fokuserades  på den vita dvärgen kallad Stein 2051 B:

STScI-H-p1725a-t400x400

I teorin och i…

STSCI-H-p1725c-d-1280x720

… verkligheten. Bildkälla: http://hubblesite.org/images/news/release/2017-25

Dvärgen krökte  rymden så mycket att den bakomliggande stjärnan kom att ligga 2 millibågsekunder "fel".

Mätningen visar att den vita dvärgen har en massa motsvarande 68 procent av  solens.

Stein 2051 B har en tvilling, en röd jätte, som ligger åtiminstone två Pluto-avstånd från dvärgsolen.

Stjärnan är uppkallad efter den holländske astronomen och katolske prästen prästen Johan Stein, den ligger 17 ljusår bort och har en ålder på cirka 2,7 milarder år. Bakgrundsstjärnan ligger åtminstone 5 000 ljusår bort.

Teamet bakom upptäckten hyser ytterligare planer på att utforska andra mikrolinser av samma typ som ovan.

9 juni publicerades rapporten i tidskriften Science: advance online paper.

Ogudaktiga astronomer i dag – finns dom?

Björn Stenholm håller som vanligt på med en översättning av en astronomibok till svenska och har under det arbetet sprungit på James Ferguson, en skotsk astronom som fick en bok översatt till svenska på 1700-talet. Dennes bok innehåller ett påstående, som härmed ställs till den astronomiska vetenskapens förfogande

2017_05230056

"En ogudaktig astronom är en dåre."

Jag  vet massor av astronomer i väst och öst som är religiöst troende – de katolska astronomerna har alltid legat i vår vetenskaps framkant – och vår egen guru Knut Lundmark gick från barndomens laestadianism till agnosticism och sen till kristen frireligiositet. Säkert orsakade det problem för honom bland hans kolleger, som ofta såg honom som en kuf när han i verkligheten var en – sökare.

Uppsalaprofessorn Bengt Gustafsson är övertygad krisen, och i Lund, i domkyrkan, är en toppvetenskapare kyrkovärd.

Religion är en privatsak. Men det kan gott slås fast: Det går mycket väl att kombinera tro och vetande, bara man vet skillnaden mellan att veta att man tror och att man tror att man vet.

Varför jävlas USA med ISS?

Det noteras att USA har en spionsatellit kallad USA 276 som kom ovanligt nära den internationella rymdstationen 3 juni. Varför håller Trumps pojkar på med sånt?

Storyn här.

Astronomer är också människor

Och apropå Björn Stenholm: Vi är som vanligt folk i den astronomiska communityn, gillar mat och dryck. Här ölar astrovännerna Claes Bergendorff och Björn under en utflykt till Tyskland nyligen…

image2

Foto: Eva Jurlander

… och här gottar sig ett ASTB-gäng tidigare i år med de nyfunna finska stjärnvännerna från föreningen Ursa på restaurangen Bastard i Malmö:

DSC01131

Fr v Emma Bruus i knapp halvprofil, på andra sidan bordet fr v Peter Linde,  Marko Pekkola och W-bloggens ol´ man. Foto: Eva Dagnegård

Kommentarer inaktiverade.