Nr 62 2017

Asteroid Day uppmärksammades i Skånskan

Eftersom inte alla prenumererar på Skånska Dagbladet så kan heller  inte alla ha läst tidningens  varannanlördags-krönikör, dvs övertecknad, i går 17.6. Temat var min hobby och så fick det bli en rejäl puff för vårt asteroidarrangemang. Bitar av texten följer:

 *  *  *

Om en vecka är det midsommar och då vänder det: Vi går mot mörkare tider, vilket vi amatörastronomer gillar. Några av oss har som främsta hobby att "titta på stjärnorna". Vi jagar mörka platser i Skåne, där vi slipper irriterande gatlampor, trafik och ljus från hus.

En av Skånes mörkaste platser var ett grustag i Norra Rörum, men också Näset, Linderödsåsen och Österlen erbjuder goda förutsättningar för oss astronominördar. Därifrån kan vi t ex skåda in Vintergatan. Hur många av Skånskans läsare kan skryta med det?

Milkyway-Compare2

Vintergatan sedd från skånska Åhus. Foto: Peter Larsson

Skånes eget folkobservatorium, generöst sponsrat av Malmö kommun i över fyrtio år, ligger i Oxie uppe bakom vattentornet, och observatoriet har hyggliga möjligheter för att kika uppåt. Till och med vattentornet kan släckas ner för att underlätta för våra teleskopstudier. Åk dit nån gång i höst, varje stjärnklar måndagkväll är det fritt fram för allmänheten (gratis, naturligtvis).

*  *  *

Skåne och rymden? Skåne i rymden?

Entusiastiska amatörastronomer har genom åren byggt egna privatobservatorier runt om i landskapet. Det finns lite överallt. Sydligast i Beddingestrand. Läkaren Einar Jerlovs sen länge övergivna kupolbyggnad står och skrotar i Göingeskogarna som ett märkligt minnesmärke. Längre norrut hade amatören Per-Åke Björklund på sin tid ett obsis på sitt sommarställe, precis vid Smålandsgränsen.

Ett "hökkvarter" för stjärnentusiaster  finns naturligtvis på astronomiska institutionen i Lund, där några av samtidens främsta astronomer verkar. Några är specialister på asteroider, alltså de små himlakroppar som finns i ett bälte mellan Mars och Jupiter. Då och då störtar en blindgångare in mot vår del av planetsystemet och vill det sig illa kan den krocka med jorden. Det skedde för 65 miljoner år sedan med följd att dinosaurierna dog ut.

A1

I dag hålls koll på dessa utbrytare, vilket vi får veta mer om kvällen 30 juni då Asteroid Day firas i Malmö på Scandic Hotel, en träff med expertis på plats och fritt fram för allmänheten. Info denna sajt:

www.astb.se

Detta blir ett annorlunda "after work"-program i regi av amatörastronomen Tomas Diez i Södra Sandby.

*  *  *

Intressant nog har flera av dessa himlakroppar med Skåne att göra. Namnmässigt. Asteroiden Scania (Skåne på latin) upptäcktes 1900 – ibland passerar den över och förmörkar bakomliggande stjärnor -, 1940 fick vi asteroiden Tycho Brahe som kompletteras av Hveen, Venusia, Stjerneborg.

Roligt är också att  asteroider uppkallats efter Malmö, Helsingborg, Lund, ja till och med Trelleborg har fått en egen himlakropp. Trelleborg upptäcktes av en dansk astronom, och eftersom observatoriet där upptäckten skedde  ligger utanför  Holbaek på Själland fick Holbaeks vänort i Skåne namna asteroiden.

Upptäcker jag en asteroid ska den få heta – Eslöv. Kanske Höör, arfienden Hörby mera tveksamt…

A16-Lundmarka

Så här tros astreroiden Lundmarka, uppkallad efter Knut Lundmark, ungefär se ut?

Jag har åtminstone fyra astronomvänner som fått dessa småplaneter uppkallade efter sig. En av kompisarna kan glädja sig över att hans asteroid är några hundra meter större än himlakroppen döpt efter hans dåvarande professor i Lund!?!

Kämpigt för Slottsskogsobservatoriet

Katja Lindblom, chef på vårt systerobsis Slottsskogsobservatoriet i Göteborg, berättar för den nya dagstidningen ETC att läget är allvarligt för observatoriet. Risk för nedläggning finns om inte det offentliga tillskjuter kaffepengar ur den offentliga börsen till verksamheten.

Forts följer. W-bloggens platsombud Christian Vestergaard följer utvecklingen.

Den som läser hela artikeln förstår varför jag tycker att Svenska Astronomiska Sällskapet ska göra en markering.

Ven-karta på auktion i Stockholm

Tack till en av W-bloggens läsare som generöst tipsat om en kartauktion på Stockholms Auktionsverk senare i juni med en unik och klassisk Ven-karta till utrop: