Nr 74 2017

Pedagogiskt om pedagogik:

Urban forskar i astronomididaktik

Urban Eriksson, kompis med hemvist på Högskolan i Kristianstad, har numera även en arbetsplats på Lunds universitet, där han forskar i sin specialitet som han doktorerat i: astronomididaktik -  grunderna för hur vår vetenskap  lärs ut och kan läras ut, vilka konstgrepp som behövs i en tid när t ex  bildraseriet kännetecknar astronomin. Han är handledare inom ämnet utbildningsvetenskap och har uppdraget av Nationellt Resurscentrum för Fysikforskare.

* I en presentation av Urbans arbete, som har några år på nacken, påpekas att han forskar i universums mysterium och ställer frågan om människans uppfattning om universum stämmer med det riktiga universum? Ett gott pedagogiskt exempel, som jag ser det,  är hur vi uppfattar t ex Hubble-teleskopets platta bilder av i verkligheten djupt tredimensionella himlafenomen. 

* En av Urbans senaste rapporter om utlärningsteknik förbunden med kodorden "Reading the Sky" kom tidigare i år.

* När vi språkades vid för en tid sedan, kunde Urban glatt berätta att han dessutom fått ett nytt mobilt planetarium till sitt förfogande i Kristianstad. Kostnad: 1 miljon SEK.

urban_eriksson

Även en astronomididaktiker har rätt att koppla av… Foto: Kerstin Weman Thornell

* Urban är en stark och verkligen flitig anhängare av outreach, och eftersom han själv en gång lockades till astronomin genom Carl Sagans tv-program vet han hur sättet att presentera vetenskapliga resultat är A och O för att fånga upp och vidmakthålla intresset.

* Viktigt uppdrag för Urban: Han har ett gott förhållande till den unga astronomin i Sydafrika, för att hjälpa till att bygga upp landets nya doktorandutbildningar i astronomi så att de kan förse världens nya stora superobservatorium SKA med inhemsk sydafrikansk expertis.

* Problemet down under i Afrika är att många färgade doktorander hoppar av – varför gör de det? Beror det på segregeringen i samhället, att många  färgade har små ekonomiska möjligheter? Eller är det något  i utlärandet som blockerar dem?

* Under ett besök i Sydafrika kom Urban även i kontakt med en blind astronom.

Intervju med Urban signerad Kerstin Weman Thornell på högskolans hemsida här. Kerstin har även tagit den avslappande bilden ovan.

Exos runt ljusa stjärnor

Det behövs inte jätteteleskop för att studera exoplaneter runt ljusa stjärnor. Ok, ljusa och ljusa, de kan inte ses för blotta ögat men ligger runt 8-9:e magnituden.

14 ljusa exos finns runt stjärnor ljusare än magn 8,4. Ljusast är stjärnan KELT-9 , magnitud 7,56.

Hur det går till att utforska dessa stjärnor och deras exos med "small is beauaiful"-instrumentering  finns på denna astrobites-sajt.

Överflygning av Charon

NASA har nyligen passat på att publicera ett par filmer på Youtube, från vilka vi kan följa New Horizons-sondens överflygning av Pluto och dess måne Charon för två år sen.

Charonfilmen bjuder vi på:


 

Månstofts-auktionen i radio

Förra veckans newshysteri om auktionen i USA på måndamm i en väska, som Neil Armstrong hade med sig 1969 och fyllde med månsten, föranledde en radiointervju av Lotta Broomé med Peter Linde, vår ordförande.

Peter skötte sig som väntat. I radion är han en riktig mikrofonlus.

A E Andersson – porträttfotografen!

Vi fortsätter vår jakt på den "okände" lundaastronomen/spektroskopisten Axel E Andersson, och nu har Anders Nyholm och Hans Bengtsson funnit fram till att han i yngre år var verksam som – porträttfotograf.

Som Anders utbrister:

- De var dristiga mångsysslare, dessa lektorer av den gamla stammen.

Andersson var igång redan 1860, som 25-åring. Kameran och  fotografiet hade knappt hunnit uppfinnas.

Rapport från vår musas grav

Hon skulle garanterat inte ha gillat rubriken, men hon har ingen talan – Frida Palmér, vår första kvinnliga doktorerande astronom, dog 1966 och ligger begraven i Blentarp.

I Blentarp råkar ju bo även hennes gamla gymnasieelev från Halmstad Gunilla Lindberg, som tillsammans med sin Bo Bergman då och då kollar upp gravens status. Här är en några dagar gammal hälsning – vi kan ana oss till att  lavendlarna  fortfarande har  Karlavagnens utseende.

Tack för bildbeviset, kompisar.

Downloader

Foto: Gunilla Lindberg/Bo Bergman

Kommentarer inaktiverade.