Hoppa till innehåll

Nr 77 2017

  • av

Vatten på månen – gift eller "a gift"?

En ny rapport från månforskare på Brown University diskuterar förekomsten av vatten på vår måne och vad det betyder för kommande bosättningar på vår drabant. Vatten må – på jorden – vara ett gift som omger Visby stift, men på månen är det, förlåt vitsen, "a gift", en Gudsgåva för överlevarna på en månbas, t ex.

Och nu har månforskarna börjat greppa förekomsten av H2O i ganska ytliga depåer under månytan, nära gamla explosiva så kallade pyroklastiska vulkaner,  till följd av de fynd som astronauterna ombord på Apollo 15 och Apollo 17 tog med sig hem till jorden. Månsonder har sedan spektralt kompletterat utforskningen.

pyros

Ju gulare och rödare, desto mer vatten. Bildkälla: Milliken lab / Brown University

Vattenförekomsten på månen påminner ovanligt mycket om den i jordens mantel, påpekas det. Och depåerna ligger alltså  inte bara vid månens nedkylda poler utan lite över allt.

(Tack till Tomas Diez för tipset till toppnyheten.)

Gåtan A C B Lovell

Jodrell Bank-skaparen A C B Lovell såg jag en gång på radioobservatoriet utanför Manchester men vågade aldrig gå fram till honom. Kommande Nobelpristagaren Martin Ryle, däremot, tog emot två unga glada malmöamatörer (medresenär Carsten Nilsson) med stor glädje på sitt  radioobbsis i Cambridge. Det är bara drygt femtio år sen.

220px-Sir_bernard_lovell_photo

Lovell: Geni och – märklig.

Ryle förklarade för de unga svenska gloparna  vad hans forskning gick ut på och vad de konstiga antennerna betydde och hur de fungerade. Outreach!!!

Lovell var på Jodrell Bank, det kunde man ana, en märklig man, han var i Sovjet i början av 1960-talet och författade en rapport om resan till New Scientist.

Senare hävdade han att ryssarna försökte förgifta, ja ta död på honom på något vis, kanske genom radioastronomisk strålning. Han menade sig vara "Mannen som visste för mycket". Varför har detta aldrig följts upp?

Varför gör inte britterna en spelfilm om Lovell? Kenneth Branagh som Prof Lovell vore nått!

Vem litar på solen?

Jag tänker inte på den usla sommaren och dess brist på solsken här nere på gränsen till det kontinentala Europa. Jag tänker på himlakroppen, "dagens stjärna", som ena veckan är helt tom på solfläckar, andra visar fram en gigantisk solfläck (AR 2665) som utvecklats och utvecklas även på "baksidan" där solsonderna håller koll.

Tidigare i juli fick vi den här dramatiska sekvensen, i uppskruvad realtid:

287-cme1

Konstigt att man blir nervös?

Nymåne och Merkurius – på dagtid

Merkurius är svår att se överhuvud taget på morgnar och i skymningen, men på  dagtid – tillsammans med nymånen? En ungersk amatörastronom vid namn Monika Landy-Gyebnar har fångat in paret på morgonkvisten 25 juli och skickat bilden till  spaceweather.com-sajten.

Ett tips: Klicka upp bilden så ser du en liten ljuspunkt t h om månen, ungefär kl 3.

Monika-Landy-Gyebnar-moon-merc_0725_0840ut1_1500978241_lg

Monika finns på facebook med sina bilder: https://www.facebook.com/monika.landygyebnar

Frågetecken för TRAPPIST 1-spekulationerna

De positiva förhoppningarna/spekulationerna om livsbetingelser på planeter i den beboegliga zonen kring Proxima Centauri och  en M-dvärg som TRAPPIST 1, som väckte sån uppmärksamhet tidigare i år, ifrågasätts bl a här.

Skeptikerna satsar hellre på K-dvärgar och G-stjärnor som solen, vilket verkar rimligt.

Merkurius studeras under solförmörkelsen

NASA sänder upp några av sina flygande observatorier för att studera solens korona 21 augusti men fokuserar också den infrarödkänsliga instrumenteringen ombord  på solnära Merkurius, intressant nog.

Målet är att mäta yttemperaturen på Merkurius nattsida ner till några centimeters djup, vilket aldrig skett tidigare.

x-default

PR-bild:  NASA/Faroe Islands/SwRI

För en gångs skull: Fokus på W-bloggen

Denna blogg ska – detta tycker jag ärligt –  inte vara alltför självbespeglande, men ibland är det tillåtet. Speciellt om porträttfotografen heter Mia-Maria Lindberg och tvunget vill lägga till W-bloggens stjärna i sitt porträttalbum på facebook, och det får hon naturligtvis. Jag är inte ensam där på något vis.. Men vilken ära att få vara med tillsammans med Nisse Hellberg,Gösta Ekman m fl,  författare, artister, you name them.

Vad jag kikar på? Säkert fotografen själv, en stjärna (gift med kompisen Tomas Ekström, författare och redaktör för Piraten Posten).  Att jag ser ut som en imam med ljuskrona över  skallen, får ni ursäkta.

20258436_10209098053918391_6559014337065325549_n

Foto: Mia-Maria Lindberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.