Hoppa till innehåll

Nr 80 2017

  • av

Polarsken på Saturnus

Cassini-sonden fortsätter leverera in i det sista. Denna animation (70 minuter i verkligheten nerkokta till 5 sekunder här) visar sydskenet på gasjätten.

Den mörka delen utgörs av Saturnus nattsida, bakom vilken stjärnor försvinner en efter en. Kurvningen i slutet av stjärnbanorna beror på Saturnusatmosfärens inverkan, klassisk  refraktion.

På bilden kan vi även se elektriskt laddade partiklar och kosmisk strålning slå in i Cassini-instrumentet.

PIA21623_500x500

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Japan siktar på Phobos och Deimos

Liksom rymdstormakterna har även Japan ett ambitiöst rymdforskningsprogram, manifesterat genom planerna att 2024 skicka upp en sond till Marsmånarna Phobos och Deimos, låta den krafsa på ytan, paketera fynden och skicka dem tillbaka till jorden.

Nä rmaterialet studerats, får vi kanske veta hur månarna en gång bildats. Idén om att de utgörs av infångade asteroider har senast ifrågasatts i en rapport som mer tror på att månarna bildats ur materialet efter ett större nedslag på Mars yta.

Som gammal tippare säger jag: Helgardera på kupongen!

Sam Shepard ur tiden

Den amerikanske skådespelaren, författaren och pjäsförfattaren Sam Shepard har gått ur tiden, 73 gammal. Han gjorde en klassiskt suverän roll som testpiloten Chuck Yeager  i filmen The right stuff/Det rätta virket, om de första amerikanska astronauterna.

maxresdefault

Shepard t v – Yeager t h. Bildkälla: Youtube

Katastrofernas katastrof

Helt lätt är det inte att bli av med mänskligheten och allt liv på jorden. Det behövs osannolikt stor energiutväxling för att knäcka oss t ex genom ett asteroidnedslag m/större.

För att göra vårt hemplanet helt steril från allt liv krävs ett nedslag som kokar bort allt vatten, och då pratar vi om energibelopp typ  6 x 1026 joule — långt, långt mer än världens samlade kärnvapenarsenaler. Inte ens Nordkorea kan genomföra det självmordet.

Enligt Science Magazine krävs det en himlakropp av Vestas eller Pallas storlek för att knäcka oss.

Bästa astrobilden 2017

Carl-Olof Börjeson erinrar om att den brittiska upplagan av Best Astronomy Picture of the Year är på gång, som vanligt förlagd till Greenwich-observatoriet.

En del annorlunda bilder redovisas på Time-sajten ovan, bl a en klurig Sirius-mosaik baserad på tekniken att fotografera stjärnan utanför fokus.

scintillating-sirius-steve-brown

742 Sirius-bilder. Foto: Steve Brown

Mindre kostym för SKA

Världens största radioteleskop SKA – Råö är med  – får en mindre kostym, vilket väckt en del oro om instrumenteringens alla möjligheter.

Volvos egen polstjärna

Bilmärlken och astronomi är inte främmande för varandra. På Volvomuseet i Aredal, utanför Göteborg, fick Christian Vestergaard syn på följande godbit för alla som älskar vrooom i asfalten och häftiga sladdar med tjut i däcken:

SAMSUNG CSC

Foto: Christian Vestergaard

Gammeldansk-kompisen Per Ståhl kan allt om Formel-tävlandet och berättar:

– Polestar är namnet på Volvo personvagnars prestandaavdelning sedan 1996 och deras officiella motorsportpartner. Numera är det satsar
Polestar på electrifierade högprestandabilar för att försöka slå
sig in på högsta serien i Formula E. 
– Formula E är en serie som startades av en spanjor vid namn Alejandro
Agag 
2012 och körs med enbart eldrivna formelbilar. Serien är nu
officiell FIA tävling och har ett stort antal tidigare Formula
1 förare. Felix Rosenquist, en svensk stjärna, blev trea i årets
serie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.