Hoppa till innehåll

Nr 83 2017

  • av

Månförmörkelsen igår kväll (7.8) sedd från danska sidan

Jag får erkänna som många att jag hade inte riktig koll på den partiella månförmörkelsen igår kväll (7.8), men jag var inte ensam om det. Under hemfärden från en tur i Europa noterade dock  Eva Dagnegård och Peter Linde denna syn från den danska sidan:

Foto: Eva Dagnegård

Om ett halvt månvarv runt jordklotet  är det dags för årets solfömörkelse i USA. Nedräkningen kunde vi se igår.

Fejkförmörkelser

Hur idén med att skapa fejkade sol/stjärnförmörkelser med hjälp av två mindre satelliter, av vilka den ena "förmörkar" den andra, berättas här:

https://people.stanford.edu/damicos/

Perseiderna 2017

Perseiderna, meteorsvärmen, är redan över oss, men toppen nås i helgen, då vi också har öppet hus på Tycho Brahe-obaservatoriet lördag och söndag kväll. Info på Tycho Brahe-observatoriets hemsida.

Denna  Youtube-film från NASA  får fungera som aptitretare:

Striden kring Mars månar

Det är alltid lika roligt att upptäcka hur astronomer uppträder gentemot varandra. De är ju som vanliga människor, småttiga, intriganta.

Jag satt precis och läste ett gammalt nummer (1970!) av The Journal of the History of Astronomy i vilket påpekas vilken strid US-astronomen A S Hall hade för att freda sig kring upptäckten av Mars bägge månar 1877. Hall såg nogsamt till att hans assistent inte fick vara med vid teleskopet. Storyn är häpnadsväckande.

Assisten Edward S Holden blev med tiden boss för Lick Observatory och sågs där som mycket impopulär, vilket också fällde honom.

Det stormar på Neptunus

Mest av en slump har en ung amerikansk astronomidoktorand på Keck, Hawaii, upptäckt ett gigantiskt oväder på Neptunus, vår yttersta planet.

neptunestorm7502

Bildkälla: N. MOLTER/I. DE PATER, UC BERKELEY/C. ALVAREZ, W. M. KECK OBSERVATORY

Einstein-dyrgrip gick för 125 000 US-dollar

Det ikoniska fotografiet av Albert Einstein, som han själv älskade och gav till en exklusiv skara vänner med autograf, har nu gått på auktion: Slutpris 125 000 dollar.

53794a_lgDå och då har W-bloggen haft anledning presentera bilden och dess historia, dokumenterad i samband med Einsteins 72-årsfirande 1951. Fakta om fotografen Arthur Sasse och hans scoop finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.