Hoppa till innehåll

Nr 84 2017

  • av

Perseiderna anfaller

Årets höjdpunkt för meteorobservatörer även på våra breddgrader är över oss: Maximumet för meteorsvärmen Perseiderna. Denna lördag kväll och söndag kväll är det fritt fram för allmänheten på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Dåligt väder betyder astronomiskt "torrsim" inomhus, med radarekon av Perseiderna, bildspel och annan info.

Meteorshowen är GRATIS!

Årets skörd av perseider lär inte kunna slå fjorårets, månen är synlig t ex. Och ingen spektakulär  ISS-passage är spikad på våra tider.

Yasushi-Aoshima-Perseids_meteor-20160811UT1804_1502463631

Animation/foto: Yasushi Aoshima

I fjor noterade den japanske amatörastronomen  Yasushi Aoshima ovanstående meteor 11 augusti – en praktfull inträngling i vår atmosfär (återgiven på spaceweather-com-sajten).

Lundensisk Perseid-forskning

Vår legendariske sekreterare i ASTB, Bertil Anders Lindblad, var en framstående meteorforskare med augustisvärmen som specialitet. Minst 21 viktiga vetenskapliga rapporter finns dokumenterade av honom här.

Moln på Mars

När Marslandaren, rovern Curiosity riktade sin Navigation Camera nästan rakt upp i Marsluften 17 juli i år, noterades en fyra minuter lång passage av  cirrusliknande moln : här nerkokat till några sekunder.

PIA21841_NRB_Sol01758_553537959_Zenith

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/York University

SAS sajt rekommenderas

Vår inhemska paraplyorganisation SAS som i Svenska Astronomiska Sällskapet har ett par aktuella och matnyttiga pressreleaser på sin hemsida men också annan info av intresse. Kolla!

svenska-astronomiska-sällskapet

Brexit följs av fysiker-exit

Grafenets uppfinnare, den sovjetfödde nobelpristagaren Andre Geim planerar att lämna Storbritannien, där han är professor i Manchester, detta efter Brexit-debaclet, rapporterar The Independent.

Regulus nära solen under förmörkelsen 21 augusti

När detta skrivs (11 augusti) är det drygt en vecka till den totala solförmörkelsen över USA 21 augusti. Vi har två förmörkelsegäng från ASTB på väg västerut, och de kan på förhand glädja sig över en spektakulär syn: Regulus, huvudstjärnan i Lejonets stjärnbild, står nära solen och lär synas i den yttre delen av koronan.

Flera planeter dyker också upp under totaliteten.

regulus-planets-sun-8-21-2017-Eddie-e1477595696172

Illustration http://earthsky.org/astronomy-essentials/august-21-2017-solar-eclipse-4-planets-bright-stars.

Ännu en oslagbar Göteborgsvits….

Skyll inte på W-bloggens huvudansvarige. Det är vicebloggaren Christian Vestergaard som kommit med vitsen:

– How does the man on the moon cut his hair?

– ???

– Eclipse it!

Hälsning från Flat Earth-anhängarna

Tack till kompisen Lars Olefeldt, W-bloggens lokalombud, bisittare, hjälpreda m m i Stora Hult vid Skälderviken, som skickat över detta unika bildbevis på att jorden är platt som en pannkaka. Så här ser en månförmörkelse ut i den "alternativa verkligheten"!

92-KI9iQFREtWN1t-LP_TF0H78ij27QyFBNM32Q1sm0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.