Hoppa till innehåll

Nr 97 2017

  • av

Vesta på plats i den svenska solsystems-modellen

Vår vän Gösta Gahm, prof em i Stockholm, är en av grundlagsfäderna till Sweden Solar System och kunde härom dan (6 sept) vara med när dvärgplaneten Vesta invigdes vid Åva gymnasium, Täby, norra Stockholm.

– Det är eldsjälen Åke Dahlöf, lärare vid skolan, som initierat detta projekt och modellen utformades av Peter Varheyi, som gjort Merkurius, nya Venus oich även månen.

– Peter har lagt in antika symboler för Vesta liksom en antydan att Vesta har producerat en hel familj asteroider efetr en rejäl smäll då en krater, nästan lika bred som dvärgplaneten själv, bildades vid sydpolen.

Vesta1

Fr v: Peter Varheyi, bitr rektorn Catrine Hedlund, Nils Brenning, Åke Dahlöf och Gösta Gahm

– Vesta är något oval och blir ca 4 cm på tvärs. Peter har lagt in ett kraterlandskap över den lilla kulan.

Vesta var i den antika mytologin eldens beskyddarinna (även hemmets och familjens).

I Vestamodellen kan stoppas in brinnande marschaller genom en lucka.

Vesta4

Foto: Gösta Gahm

Astronomins Dag och Natt ADON 23 september invigs vårt eget bidrag till Sweden Solar System ute på Tycho Brahe-observatoriet. Se tidigare W-bloggar.

Folkligt stöd för Slottsskogsobservatoriet

Över 600 göteborgare och andra har hittills ställt upp för Slottsskogsobservatoriet på det så kallade "Göteborgsförslaget" nr 544, författat av Erik Berglund. Jag glömde ta med detta när jag ägnade förra W-bloggen – scrolla ner – åt det imponerande uppropet till förmån för observatoriets fortsatta existens. Det ledande Astronomisverige står bakom uppropet. Förhoppningsvis biter det.

6.saturn-e1445599215911

Det går att  rösta på förslaget fram till 3 november.

Vad gjorde Evgenia inom astronomin?

Från idrottskompisen, schackspelaren i LASK Calle Erlandsson i Lund kommer en intressant fråga, som W-bloggens "moskoviter" (de finns! se nedan) ombeds fundera över:

På omslaget av decembernumret 1949 av The New Zealand Chessplayer avporträtteras den ryska schackspelaren och astronomen Evgenia Biglova, född 26.11 1921.

Hon skulle alltså vara 96 år gammal om hon ännu är i livet. Hon föddes i Rostov vid Don och gifte sig så småningom med den ryske schackmästaren Nikolai Kopylov, mest känd för att han besegrat den store Michail Botvinnik i ett tävlingsparti.

NZCP_dec49

I kommentarerna till omslagsbilden noteras att Evgenia blivit tvåa i det senaste sovjetmästerskapet för kvinnor och att hon är astronom – alltså ca 27-28 år då bilden togs.

Katja Lindblom har varit vänlig att lägga ner tid på saken och kollat upp en rysk Wikipediasida om Evgenia, där det iaf står så mycket som att hon  blev schackmästare i Rostov 1941, tog examen från universitetet två år senare och gifte sig 1947.

– Astronomi nämns inte alls på sidan, men hon studerade på fakulteten för fysik och matematik i Rostov och kom senare att arbeta på polytekniska institutet för matematik i Voronezj.

Har du info om denna spännande ryska och hennes eventuella astronomiska arbete?

Solnära stjärnpassager

Senaste beräkningarna av stjärnpassager nära solen och eventuellt drastiska störnignar av Oorts kometmoln, diskuteras av en Max Planck-forskare i en ny rapport.

Rapporten utgår från GAIA-sondens senaste uppmätningar.

Ett antal kandidatstjärnor har vaskats fram.

Ingen Leif Andersson på Pluto men väl Sleipner

IAU, våra yrkeskollegers internationella paraplyorganisanisation, har officiellt namngivit ett antal formationer på Plutos yta.

Bland dessa finns kratern Burney efter Venetia Burney (1918-2009), som 11-årig kom med förslaget på namnet Pluto.

Tenzing Montes och Hillary Montes är bergskedjor uppkallade efter paret som besteg Mount Everest först av alla, sherpan Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary.

Sleipner_small

Sleipnir Fossa är namnad efter vikingasagans åttafotade häst Sleipner, och Voyager Terra hyllar de bägge Voyager-farkiosterna.

Elliot-kratern är döpt efter James Elliot (1943-2011), en MIT-forskare som använde ockultationer för att mäta Plutos tunna atmosfär.

Names of surface features on Pluto

Ingen Leif Andersson i denna omgång, Leif som faktiskt doktorerade på Pluto för drygt 40 år sen, som mätte Plutos axelrotation och som räknade på Charons passager framför och bakom Pluto.

Nobelprisen och astronomin

Helge Kragh, den eminente danske vetenskapshistorikern, har i nyaste numret av Journal for the History of Astronomy utrett ämnet "The Nobel Prize System and the Astronomical Sciences".

Enligt abstractet ligger fokus på åren 1950-66 men även tidigare nomneringar som M A Saha, H N Russell och A S Eddington diskuteras.

Vintergatan sedd från Blekinge

Från Mikael Bengtsson kommer två vintergatsstudier från den blekingska horisonten. På första bilden –  tagen 2017-07-29 Kl.01:11 – syns ljusföroreningar från Asarum och Karlshamn.

– På understa bilden syns ljus från Långasjönäs camping och Nötabråne. Bilden är tagen 2017-07-29 kl.01:25.

_MAB2068-1

_MAB2075-2

Foto: Mikael Bengtsson

Trots ljusföroreningarna – vilka fantastiska bilder av vår hemgalax inifrån! Med de stora mörka interstellära molnen, som en gång troddes vara stjärnbefriade hål i systemet. Ur dessa moln, ve5t vi i dag, skapas nya stjärnor.

Många astronomiska teorier bygger på analogier. Det är lätt att skratta åt det nu, men det är bara drygt 100 år sedan Kungl Vetenskapsakademiens astronom Karl Bohlin trodde att de planetariska nebulosorna var ringar i likhet med Vintergatans band runt oss på himlavalvet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.