Hoppa till innehåll

Nr 101 2017

  • av

ADON väntar på lördag – med skulpturinvigning

På lördag arrangeras Astronomins Dag och Natt, ADON, över hela landet, och här nere i sydligaste sydstaten äger det rum en rad aktiviteter från Ven i väst, Kristianstad i norr och Malmö i söder. Men glöm inte Växjö, Karlshamn, Halmstad för den sakens skull.

Om denna landstäckande storsatsning kan läsas här på ADON:s sajt.

I Malmö öppnar vi vid 17-tiden för att börja med en invigning av Stefan Agnanis glasskulptur på Tycho Brahe-observatoriets gård. Peter Linde hälsar välkommen, Gösta Gahm säger några väl valda ord och Sylvia Björk, ordförande i Malmö kulturnämnd (som sponsrat konstverket!), inviger.

bild

Gösta Gahm är en av idémakarna bakom satsningen på världens största skalenliga (storlekar, avstånd) sol- och planetsystemsmodell Sweden Solar System, där vi från och med lördag ingår som sydspetsen. Globen i Stockholm utgör solen.

Dessutom hoppas vi på en live-intervju med Meg Schwamb, som upptäckte den lilla dvärgplanet vår skulptur visar fram. Enda problemet för Meg är att hon befinner sig vid sitt observatorium på Hawaii och måste gå upp mitt i natten för att prata med ordförande Peter.

Anders Nilsson, Jon Saalbach och  Stefan Agnani har jobbat med slutfasen av skulpturen, som får en spännande kvällsbelysning och som dessutom kan – prata! Även Eva Dagnegård och Tomas Diez har varit med liksom ordf Peter Linde, som får sägas vara konstverkets "gudfar".

image3

Vad ska placeras här ? Avtäckning på lördag! Foto: Anders Nilsson

Vad som i övrigt timar denna kväll på Tycho Brahe-observatoriet kan läsas på TBO:s hemsida.

PS.

Våra vänner på Malmö museum passar på att under  ADON bl a öppna den bildsköna utställningen "Upptäck universum". Jörgen Tannerstedt illustrerar affischen som tar fasta på det övergripande temat får ADON i år: Vintergatan.

upptackuniversum_logga1

Tyst om Bengt Edlén

Det var väl ett ganska typiskt "köbeprogram", som Vetenskapens värld visade senast i SVT om solförmörkelsen i USA. Att man glömmer att berätta att en av solkoronans stora utforskare var svensk och fysikprofessor i Lund och hette Bengt Edlén var bara så – typiskt.

Dokumentären ligger på SVT Play.

Binär asteroid uppträder också som komet

Från HST, rymdteleskopet, meddelas att tyska forskare studerat en binär asteroid, alltså en dubbelasteroid där småplaneterna snurrar runt varandra, som också har koma och en lång stoft- och gassvans.

Systemet går under beteckningen 288P.

Image of binary asteroid system 288P

Bildkälla: NASA, ESA, and J. Agarwal (Max Planck Institute for Solar System Research)

HST:s pressrelis återfinns här.

Astronomprofil ur tiden

Den brittiske astronomen Leon Mestel, verksam vid University of Sussex,  har gått ur tiden, 90 år gammal. Han var specialist på stjärnors uppbyggnad, den kosmiska magnetismen och hur pulsarer uppträder.

2002 erhöll prof Mestel av Royal Astronomical Society dess finaste utmärkelse, dess guldmedalj.

Lundmark i fokus på hemmaplan

Tack till Johan Kärnfelt, vår idéhistoriker i Göteborg, som i förra veckan – under Astronomdagarna i Kiruna – höll den så kallade Nordenmark-föreläsningen om Knut Lundmark, vårt sällskaps grundare.

Vi på W-bloggen bad Johan recensera sig själv:

"Jag föreläste för ett 80-tal personer på Folkets hus i Kiruna. En del kom från Astronomdagarna, några från Rymdgymnasiet, och sen fanns där väl en och annan allmänhet. Ska väl inte påstå att jag fick stående ovationer, men det gick som en dans och publiken var med hela vägen. Skitkul helt enkelt.

nordenmark2017_a4_stående-e1505225262780

 Huvudnumret var galaxastronomins historia från Herschlarna till Lundmark/Hubble. På vägen passerades Messier, Lord Rosse, Kapteyn, Shapley och van Maanen.

Lundmark fick stor utrymme förstås. Lite biografi, men mest forskningsinsatserna. Avslutade med hans populärvetenskapliga arbete, vilket jag bland annat kopplade till det faktum att han som förste svensk institutionsföreståndare inte blev invald i Vetenskapsakademien."

Om den senare, ja,  skandalen måste man säga,  berättar Johan i sin bok om Knut Lundmark. Boken får alla nya medlemmar i ASTB, tack vare en generös gåva av bokens eminente författare.

AlltMellanHimmelOchJord-528x800

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.