Hoppa till innehåll

Nr 105 2017

  • av

Polarsken runt halva Mars

12 och 13 september dokumenterade en UV-spektrograf ombord på NASA:s snurrare Mars Atmosphere and Volatile Evolution orbiter (akronym MAVEN) ett våldsamt nedslag av solstormspartiklar i planetens atmosfär. Bäst ses fenomenet längs randen tv på bilden och animationen nedan..

Eftersom Mars magnetfält år så svagt så förekommer inte aurora-fenomenet lokalt över magnetpolerna utan sprids över större områden.

PIA21855_modest

Bildkälla: NASA/Univ. of Colorado

PIA21854_aurora2-16

Bra sajter om  MAVEN: http://www.nasa.gov/maven och http://lasp.colorado.edu/home/maven/.

"Mount Hindby" kollar solen

– Mount Hindby brukar inte ägna sig åt solstudier men testade igår 30 september för första gången ett improviserat snabbfoto av vår närmaste stjärna, rapporterar Hans Hilderfors.

Finns tre synliga fläckar för närvarande, 2681 – 2683.

Solen sept 30

Foto: Hans Hilderfors

Fakta om slutresultatet ovan:

Instrument Lunt LS100THa med kamera ASI1600MM. 100 bilder med Firecapture. De 20 bästa utvalda med ”lucky imaging” i Autostakkert 2.  Minimal efterbehandling i Photoshop.

Vi ser tillbaka – och framåt

Tack till W-bloggens trogna medarbetare, bisittaren m m Christer  Vestergaard och lokalombudet m m Lars Olefeldt som på var sitt håll fångat upp två intressanta filmsnuttar.

CV ser tillbaka på Sputnik 60 år i denna retrospektiv från Rymdkanalen med bl a journalisten Börje Lundberg och LO tittar framåt på ett projekt från Lockheed Martin med en rymdfärja som kan starta och landa på Mars.

Hur gick det med ISS-passagen över månen?

Jon Saalbachs försök att fånga den internationella rymdstationens pilsnabba passage över månen (se tidigare W-blogg), lyckades inte. Men lyckades ändå på sitt vis:

 – Det var ganska klart väder intill kort före passagen, då det kom in moln över månen exakt innan ISS. Men det var bra träning!, summerar Jon.

Gåtan med snabba radioblixtar

Nya studier av FRB/Fast Radio Bursts – "snabba radioblixtar" – visar att de smäller överallt i universum – varje sekund. En av utforskarna Avi Loeb säger att under samma tid som det tar att dricka en kopp kaffe, smäller hundratals av dessa mystiska FRB:s nånstans i universum långt bort.

coffee_cup_311759

Vi vet fortfarande inte vad radioblixtarna handlar om, men spekulationerna om främmande intelligenser är det få som tar på allvar. Det kan vara neutronstjärnor med starka magnetfält som spökar.

Gaia jagar "runaway stars"

Gaia-sonden har nu även använts för att identifiera några stjärnor, som stuckit från sina supernovarester. Stjärnorna ingick från början i ett binärt system innan tvillingen kollapsade och exploderade som en supernova.

Rapport om några av dessa "runaway stars" återfinns här.

Se dig för!

På Facebook upptäckte jag denna kuliga bild, och naturligtvis hade den fiskats upp av Christian Vestergaard.

Astronomen har näsan riktad mot stjärnhimmeln så kör försiktigt i närheten av våra observatorier.

22046557_10209796385095939_7435650534353122810_n

OBS! OBS! OBS! Första utrop inför 80-årskvällen i Lund:

Först konsert i Allhelgona – och sen måltid i Valvet

affisch-A4rgb

Mer info i nästa W-blogg. Håll också ögonen på ASTB:s hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.