Hoppa till innehåll

Nr 24 2024

  • av

Påskgula solfläckar sedda i Malmö!

Ett par påskgula solfläcksbilder från gårdagen, dokumenterade av Hans Hilderfors.

– Jag passade på att dokumentera mäktiga AR 3615 med sina många fläckar på solen innan de försvinner bakom solranden. Ett foto i vitt ljus visande fotosfärvarianten och en i Hα visande kromosfärvarianten.

Fotosfären fångad med 16 cm refraktor och solfilter från Baader.

Kromosfären fångad med Lunt 100 Hα solteleskop.

“Exploderande stjärna fick Hubble-teleskopet att vända”

Notisrubriken har vi hämtat från en pressrelis från Stockholms Universitet, som ännu en gång visar hur framgångsrika våra supernovaforskare är.

I det senaste numret av tidskriften Nature deltar forskare från Stockholms universitet i en studie av en supernovaexplosion där astronomerna fick Hubble-teleskopet att byta riktning och kika åt ett annat håll än planerat. Det ultravioletta ljuset från explosionen visar att den röda jättestjärnan som exploderade låg inbäddad i gas som pyst ut under åren innan slutsmällen.

Den närmaste supernovan på nästan 10 år, SN 2023ixf, upptäcktes av en japansk amatörastronom på fredagkvällen den 19 maj förra året (2023).  
Bara 20 miljoner ljusår bort i Vindsnurregalaxen (M101) i Stora Björns stjärnbild blev den en favorit bland jordens astrofotografer (se Bild).

Två bilder av en spiralgalax. I den senare syns supernovan

Bilden är tagen med ett litet amatörteleskop från södra Gotland och visar spiralgalaxen M101 både före och efter explosionen av supernova SN 2023ixf. Credit: Astrofotograf Lars Anmark

För astronomerna innebar den en unik möjlighet att studera en nyligen exploderad stjärna i ultraviolett ljus med hjälp av Hubble-teleskopet.

–   Det här var ögonblicket jag väntat på under hela mina forskarstudier, så det var bara att släppa allt annat och jobba hela natten för att förbereda Hubble-observationerna berättar huvudförfattaren Erez Zimmerman från Weizmann-institutet.  Lite kämpigt bara att det hände två dagar innan mitt inplanerade bröllop!

Illustration av observationer av supernova SN 2023ixf i M101 observerad både av Hubble-teleskopet – i det ultravioletta området – och med det Nordiska Optiska Teleskopet på La Palma i visuellt ljus. Spektrumet i illustrationen är en kombination av dessa och visar några emissionslinjer från exempelvis helium (He) och väte (H) som kommer från gas helt nära den exploderade stjärnan.Credit: Joel Johansson gjorde både reduktionerna av NOT observationerna och illustrationen.

Pressrelisen här, vetenskapsrapporten här.

Upphittat:

Spiralformade magnetfält vid randen av Vintergatans centrala svarta hål

En ny bild tagen med Event Horizon Telescope (EHT) har avslöjat starka spiralformade magnetfält vid randen av det supermassiva svarta hålet Sagittarius A* (Sgr A*) i Vintergatans centrum. Denna nya bild av monstret Vintergatans hjärta är tagen i polariserat ljus och avslöjar en magnetfältsstruktur som är slående lik den i det svarta hålet i mitten av galaxen M87. Detta tyder på att starka magnetiska fält kan vara en egenskap som är gemensam för alla svarta hål.

Likheten mellan de två svarta hålen antyder också att en dold jetstråle finns i Sgr A*. Resultaten publiceradesigår (27.3.) i The Astrophysical Journal Letters.

Försvaret har fått en egen rymdchef

Ella Carlsson heter hon, Försvarsmaktens första rymdchef med en livslång passion för astronomi bakom sig. Hon presenteras i ett färskt nummer av Curie, en lång härlig artikel i vilken berättas att hon doktorerat på Mars, studerat på Nasa och att hon sen barnsben älskar Stjärnornas krig.

Allt fler länder satsar nu på ett militärt försvar även i rymden. Så också Sverige. För två år sedan fick flygvapenchefen ansvar för att utforma och utveckla det svenska rymdförsvaret, och uppdraget tilldelades överste Ella.

Hela intervjun med henne återfinns här. En tidigare intervju återfanns i Officerstidningen 2023.

Foto: Officerstidningen/ Margareta Bloom Sandebäck

Glad påsk från oss flygdårar