Hoppa till innehåll

Nr 5 2018

  • av

Flyg in i Orionnebulosan!

NASA har släppt en förnämlig Youtube-film, som visar en flygning in i Orionnebulosan. Underlaget för animationen vilar på rena rama verkligheten och är bra exempel på det som vår ASTB-vän Urban Eriksson föreläst för oss om: Alltså astrodidaktik i den högre skolan. 

 

Filmen kommer att visas i stort format på kommande ASTB-möte 25 januari.

Orion står i söder nu på vinterkvällarna och M42 syns lätt för obeväpnat öga.

Övre gräns för neutronstjärnors massor

Pedagogik: Om vi tar Himalaya och pressar in bergmassivet i ett ölglas, får vi något som liknar en neutronstjärna. 

Jämförelsen görs i ett pressmess från Frankfurts universitet där forskare nu bestämt den absolut översta möjliga massan för en neutronstjärna. Svaret är 2,16 solmassor.

Lägger vi ytterligare en neutron till stjärnan kollapsar den till ett svart hål.

Hon är årets Patrick Moore-pristagare

Royal Astronomical Society har delat ut en rad priser inklusive Patrick Moore-medaljen, som för 2018 tilldelats Jenny Lister, en Primary School-lärare som bedriver en entusiastisk utåtriktad astronomimissionerande verksamhet. Helt i Patricks anda!

moore_medal-e1409779625754

Snabba radioblixtar utmanar

Tack till ASTB:aren Stefan Jeppsson, som hittat en artikel på nätet om den millisekundsnabba radioblixten FRB 121102  (FRB som i Fast Radio Bursts)., upptäckt 2014.

Extremstarka magnetkrafter verkar och kanske är "avsändaren" en neutronstjärna, magnetar eller en supernovarest. Eller något annat ännu mera exotiskt!

En forskare påpekar att hade denna radioblixt legat i närheten av Vintergatan hade våra radiokommunikationer och smartphones varit utslagna för länge sen.

Artikeln på nätet finns här.

Svart hål stökar till det  i NGC 3201

Astronomer har med hjälp av ESO:s instrument MUSE på Very Large Telescope i Chile upptäckt en stjärna i stjärnhopen NGC 3201 som beter sig väldigt underligt. Stjärnan tycks kretsa kring ett osynligt svart hål som väger fyra gånger så mycket som solen.

Det är det första inaktiva svarta hålet i sitt slag som upptäckts i en klotformig stjärnhop och även den första som upptäckts direkt genom dess gravitationella inflytande. Denna viktiga upptäckt påverkar vårt förstående av bildandet av dessa stjärnhopar, svarta hål och ursprungen till gravitationsvågor.

Hubble image of the globular star cluster NGC 3201 (annotated)

Foto från stjätrnhopen med stjärnan i cirkeln. Bildkälla: ESA/NASA/HST

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
https://www.eso.org/public/sweden/news/eso1802/

Den är beställd!

T-shirten finns på nätet och är beställd. Nu när Malmö och Lund bägge är universitetsstäder, så hoppas jag att forskningscommunityn här nere träder fram ur anonymiteten och börjar väsnas PÅ ALLVAR för vårt behov av mer vetenskap, mer kunskap.  En bra början är att ta lärosätenas tredje uppgift på djupaste allvar.

il_570xN.1148511158_mq0y

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.