Nr 14 2018

Gaias andra datarelis på gång

Spänningen stiger, för 25 april blir den offentlig: Gaia-sondens gigantiska katalog kallad Gaia DR2 (DR = Data Release) – med mer än en miljard uppmätta parallaxer, egenrörelser och fotometriska data för Vintergatans stjärnor (inklusive några hundratusen variabler).

Även data för 13 000 asteroider ingår i katalogen.

2569988954[1]

Tyskt frimärke hedrar Gaia

Hittills har 64 doktorsavhandlingar lagts fram med Gaia som utgångspunkt. Den första kom år 2000 i – Lund, författare Carl Fredrik Quist (temat dubbel- och multipelstjärnor) med Gaia-skaparen prof Lennart Lindegren som handledare.

Dvärgkrockarnas betydelse

Samspelet (krockar)  mellan dvärggalaxer och stora spiraler och vad det betyder för dvärgarnas överskottslager av gasmoln, för stjärnbildningar, för skapandet av spiralarmar m m,  är ett stort forskningsämne, och ofta använder sig astronomerna av sofistikerade simuleringar. Den mörka materien spökar förstås också i sammanhanget numera.

Ett belysande exempel är denna rapport om Sgr-dvärgen. ("TheSagittarius dwarf galaxy: Where did all the gas go?"). Samma författarpar har i år också diskuterat det berömda Smith-molnet, som är på väg att smälla in i Vintergatan i hög hastighet.

Rymdskrot avslöjar exoliv

En annorlunda rapport diskuterar i vilken mån rymdskrot kring en himlakropp i exovärlden kan avslöja en främmande civilisation där ute. Tekniken och noggrannheten finns att avslöja vad som redan kallas CEB som i Clarke exobelt.

Vinkeln är onekligen förbluffande. The Guardian Weekly varnade nyligen för en myckenhet rymdskrot i svansen på alla privata aktörer, som vill exploatera rymden.

Phobos och Saturnus

En rad spektakulära fotostudier från Mars Express, ESA:s flaggskepp i utforskningen av vår röda grannplanet, har publicerats. Inklusive denna av Marsmånen Phobos med Saturnus i bakgrunden.

Klicka upp bilden i storformat, är ett klokt tittips.

Deimos_and_Saturn_article_mob[1]

Bildkälla: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Judarna i rymden

Detta är tydligen en utställning som filmaren, den överraskande nog antisemitiskt influerade Ruben Östlund (se Sydsvenskan i dag 3.3) inte ska titta på: YIVO-utställningen i New York på temat "Jews in space: Members of the tribe in orbit" .

YIVO Institute for Jewish Research ligger på södra Manhattan, nära Union Square, och har i sin utställning fokuserat på rabbiner som hyst åsikter om astronomi, judisk science fiction (Isaac Asimov t ex), populärkultur, pulpmagasin,  judiska astronauter m m. Få vet att det var den judiske uppfinnaren , författaren förläggaren m mHugo Gernsbeck som kom på uttrycket science fiction.

Och, jodå, Mel Brooks finns också med. I en  av hans filmparodier (Det våras för världshistorien, del 1) förekommer bland annat detta rymdskepp:

Star[1]

2 svar till “Nr 14 2018“

 1. ulfr skriver:

  Länken fungerarb bra och programmet ser riktigt intressant ut. Väntar med spänning på resultatet. Lycka till!

 2. Mirja Markkula skriver:

  Hej! Nu har jag publicerat en artikel på LinkedIn ang. "Ladies Night". Få se vad en gammal tidningsmurvel har att kritisera! (jag lovar att beakta alla anmärkningar ;-) )

  Länk: https://www.linkedin.com/pulse/ladies-night-astronomiska-s%C3%A4llskapet-tycho-brahe-mirja-markkula/?published=t

  Länken en gång till… https://www.linkedin.com/pulse/ladies-night-astronomiska-s%C3%A4llskapet-tycho-brahe-mirja-markkula/?published=t

  hoppas att det syns, vet ej om man måste logga in på LinkedIn.

  Hälsn Mirja