Hoppa till innehåll

Nr 16 2018

  • av

Jupiters kanelbullar utmanar Juno:s "SMHI:are"

Vad säger Kaeth Gardestedt, gammal kompis som "uppfann" den numera almanacknoterade Kanelbullens dag 4 oktober? Hon gillar förstås såna här astronomiska bilder: Jupiters egna "kanelbullar" kom i dagen tack vare Junos NASA-sond, som visar enorma vindrörelser i gasjättens atmosfär.

Vi ser massiva cykloner dra fram vid planetens nord- och sydpoler, cyklonen i mitten har aldrig tidigare skådats. Och Juno har bara avverkat en tredjedel av projektets planerade tid.

pia22335-16[2]

Kompositbild från Junos "Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM)". Den stora cyklonen vid Jupiters norra pol omges av åtta mindre cykloner. Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

I pressrelisen från Juno-forskarna noteras att Jupiters "meteorologi" är ett synnerligen överraskande och  komplext system:  Det är mer massivt och tränger djupare in i planeten än vad vi tidigare trott. Vi skådar faktiskt ett vädersystem som täcker 3000 kilometers djup och som innehåller ungefär en procent av Jupiters massa (= 3 jordmassor).

Jupiters (o)väder är ett eldorado för NASA:s planetära "SMHI:are". Grattis till dom!

Schrödingers katt i Newsweek

Lars Olefeldt har hittat en härligt obegriplig artikel om bl a Schrödingers kattparadox i Newsweek.

När Lars pluggade på Handels ingick inte Schrödingers ekvation i läroplanen.

Asymmetriska supernovor

Det är allt viktigare för astronomer att betrakta himlakroppar, t ex brisanta supernovor, ur olika vinklar. I själv verket göms här förklaringarna till några av universums häftigaste smällar.

En intressant simulering diskuteras här.

Käftsmäll i galaxvärlden

Arp 256 är den tråkiga katalogbeteckningen för ett härligt slagsmål i galaxvärlden: Galaxerna angriper varandra med full gravitationell kraft.

Målet är ett sammangående om ett antal miljoner år.

Crash in progress

Bildkälla: ESA/NASA/HST​

Det är Hubble-teleskopet, ardennerhästen, som fångat trafikolyckan 350 miljoner ljusår bort i Cetus/Valfiskens stjärnbild.

Poängen med dessa olyckor, som var mer frekventa i universums yngre år än de är "idag",  är att de orsakar stjärnbildningar en masse, vårt universums egen version av reinkarnationsläran.

BepiColombo på väg till startrampen

ESA och den japanska motsvarigheten JAXA har ett gemensamt avancerat sondprojekt med målet Merkurius, kallat BepiColmbo efter den legendariske Paduaprofessorn Giuseppe (Bepi) Colombo (1920-1984).

Nu är grejerna på väg till raketbasen i Kourou, Franska Guyana,  för lyft senare i höst.

Eviga frågor, eviga… svar?

Visst har vi trängt ut från grottorna, men är vi klokare för det?

AstroCartoons3.276194247_std

Bildkälla: https://davidappell.blogspot.se/2013/03/universe-older-less-frightening-than-it.html​

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.