Hoppa till innehåll

Nr 21 2018

  • av

En sista reminder:

Påskkonsten anfaller

Nu under påsken 2018 genomför vi i vår förening ännu en gång en satsning på konst med "rymdnära" tema. Årets utställare är Malmökonstnären och musikern Frida Åstrand, som djupt fängslas av astronomiska motiv i sin bildkonst.

tbokonstipask

Affischdesign: Eva Dagnegård

Fridas hemsida finns här.

astromålningar

Foto: Anders Nilsson

Stefan fick en Tycho

I samband med ASTB:s årsmöte 29.3 delades två "Tycho" ut, vår egen hedersutmärkelse till förtjänta medlemmar. En gick till avgående revisorn Ingmar Lundström (inte närvarande), en till vår ASTB-konstnär Stefan Agnani (närvarande) som ju utsmyckat Tycho Brahe-observatoriets gård med en skulptur av en dvärgplanet som numera utgör sydankaret inom skalenliga modellen Sweden Solar System.

Grattis Stefan!

Stefan1 (1)

Ordf Peter Linde  tv överraskar Stefan Agnani. Foto: Eva Dagnegård

"Historiska klubben" siktar mot – Torrlösa

12 maj, en lördag, siktar den historiska grupperingen inom föreningen på en utflykt till Torrlösa utanför Svalöv, där Sophie Brahe – Tychos berömda lillasyster – fått sin sista vila.

Marie och Lennart Hultqvist berättar på plats med utgångtspunkt från sin förnämliga bok, och Klas Hyltén-Cavallius fördjupar våra kunskaper. Ytterligare gäster hoppas vi dyker på.

Mer info kommer via våra olika kanaler.

IMG_5905 (1)

Foto: Hultqvist & Co

Hawkings sista bidrag

Mirja Markkula tipsar om en blogg som diskuterar en av Stephen Hawkings sista kosmologiska bidrag, att inflationen i början av vårt universums tillkomst inte alls behöver betyda att det verkligen finns fler universa (multiversum).

Va´falls – en galax utan mörk materia!!!

Från Hubble Space Telescope-folket meddelas att "man" med biträde av jordbaserade teleskop nu identifierat en dvärggalax i en galaxhop UTAN MÖRK MATERIA!

Det är en större sensation än vi kanske tror.

A ghostly galaxy lacking dark matter

Bildkälla: NASA, ESA, and P. van Dokkum (Yale University)

NGC 1052-DF2 befinner sig 65 miljoner ljusår bort och är faktiskt större än Vintergatan. Men innehåller betydligt färre stjärnor och, sannolikt, ingen mörk materia alls.

Galaxen klassas i dag som en ultradiffus galax. 

Hans galax identifierad

I samband med sitt dubbelporträtt av M81 och M82 har Hans Hilderfors gått vidare och synat en av galaxerna i bakgrundsfältet, en galax som fascinerar oss båda. Kolla galaxen vid pilen i förra W-bloggen. Scrolla ner.

Katalogbeteckningen är PGC 28848 och om W-bloggen räknat rätt ligger den på ca 500 miljoner ljusårs avstånd. Så lång tid, 500 miljoner år, har fotonerna haft på sig att ta sig till Hans teleskop i Hindby, Malmö. Hade vi i ens börjat kravla upp från havet för en halv miljard år sen?

M81/M82-paret får oss också att fundera över hur dessa galaxer växelverkar. Bl a finns en materiebåge kallad Arp´s loop, som ett tag troddes förena de bägge galaxerna. I dag tros loopen i stället ligga betydligt närmare Vintergatan,  i samma synlinje som galaxerna långt därute. Kanske är loopen rentav en supernovarest hemmavid? Spekulationer i den riktningen finns.

Corlins nova firar 100

Kvällen 8 juni 1918 kikade studenten Axel Corlin upp mot stjärnhimmeln och blev en av de allra första att upptäcka en nova i stjärnbilden Örnen/Aquilae, en prestation att fastslå fenomenet under en årstid då stjärnhimlen dränks i sommarljuset. Corlin tog sig raskt till Navigationsskolan och fick fart på dess rostiga refraktor för att konfirmera det han misstänkte.

Christian Vestergaard erinrar om upptäckten, som återberättas – med bilder – under fliken "Axel Corlin och novan 1918" uppe t h.

29468092_10155610652310939_123712172296420981_n

Navigationsskolan i Göteborg med kupolen t h på taket. Vykortslån av Chr Vestergaard.

Corlin blev med tiden skolman men hann också skriva in sig i rullorna som en av de första utforskarna av den kosmiska strålningen.

Månens ytkemi

Göran Strand, vår eminente astrofotograf på Frösön, har tagit en flott bild på månen och mixtrat lite för att tydligare få fram månytans olika beskaffenhet:

Det blåaktiga avslöjar förekomsten av titaniumrika områden, det oranga och röda visar områden relativt fattiga på titanium och järn.

29541783_10156034025030560_380161092397302817_n[1]

Foto: Göran Strand

Sommartiden försvann…

​När jag tittar ut genom W-bloggsredaktionens fönster så upptäcker jag  snö, snö, snö och undrar vart sommartiden tog vägen.

Sommartiden, ja. Den är ju bara till ett jäkla besvär – kolla teckningen som kompisen Lars Olefeldt hittat på nätet:

Sommartid - igen​I övrigt önskas en GLAD PÅSK med allt vad därtill hör!

thJYECQ68V

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.