Hoppa till innehåll

Nr 38 2018

  • av

Hundra år sen idag att Nova Corlin upptäcktes

Från sin balkong hemma hos mamman på Södra Vägen i Göteborg var studenten Axel Corlin en av de första att upptäckta Nova Aquilae 8 juni 1918 – han var säkert inte den allra förste men han var en av de första att stå för bedriften. Han kutade över till Navigationsskolan och fick fart i skolans rostiga teleskop, ringde till Lundmark i Uppsala och fick igång den astronomiska communityn.

273552448_40f14da8-738b-4c3a-a622-5e5192bd38a3 (1)

Kupolen på Navigationssk​olan syns t h.

På W-bloggen gav vi vår vicebloggare Christian Vestergaard i uppdrag i dag att fira 100-årsminnet på det klassiska ölsjappet 7:an i Göteborg.

061

Christian V firar 100-årsminnet med en kall öl.

Om upptäckten kan läsas i Knut Lundmarks bok Astronomiska upptäckter II (utkom 1951 på Harriers förlag).

Som sagt, det var många som upptäckte novan, som ju var väldigt ljusstark, men få kämpade med Corlins vidriga yttre förutsättningar: Den ljusa svenska sommarkvällen. Den som rullar tillbaka och kollar på Stellarium 8 juni 1918, ser vad vi menar.

Leon Campbell kom att stå för en av de första större rapporterna om novaupptäckten och noterade att Göteborg låg i – Tyskland.

Axel Corlin kom så småningom som yrkesastronom till Lund, blev en av den kosmiska strålningens första utforskare, och blev verksam som lektor i fysik. En vanlig karriärväg den gången.

bild5-2-small - kopia

Axel Corlin bland astrogubbarna i Lund – C V L Charlier i mitten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.