Hoppa till innehåll

Nr 89 2018

  • av

Supernovan i M77 sedd från Malmös "Mt Hindby"-obsis

Hans Hilderfors, som driver "Mt Hindby"-observatoriet, gav sig själv uppdraget att dokumentera den nyligen upptäckta supernovan SN 2018 ivc i M77, en spiralgalax som ligger i Cetus/Valfisken. Förutsättningarna för Hans när han med sin utrustning synar Deep sky-objekt är sällan optimala. Är det inte gatlampa som stör så är det lätt dimma eller månljus. "Bonus" igår kväll var dessutom den ihållande stormen.

– Det blåste lite väl mycket vilket påverkade guidningen, guidefelet blev tre gånger större än normalt vilket påverkar upplösningen negativt.

– Trots detta ser man supernovan som en liten bula upptill strax till vänster om strecket.

Tittips: KLICKA UPP BILDEN PÅ DIN SKÄRM!

M77 Supernova markering (1)

Foto: Hans Hilderfors

Fakta om supernovabilden M77:

Datum: 2018 12 04

Bildfält:  15´ x 11´

Exponering: 40 x 1 min   L-filter

Intressant nog är detta första gången som en supernova identifierats i M77, som ligger  runt 47 miljoner ljusår bort. Explosionen är av Typ II och skenbart ligger supernovan på 13-14:e magn. Sannolikt kommer den att öka i ljusstyrka ytterligare.

Ljusstyrkan är något svagare än förväntat, sannolikt ligger supernovan inbäddad och döljs delvis av ett gas/stoftmoln i M77. Detta är inte ovanligt.

Den som vill skapa sig info om supernovans spektrum kan gå in på denna sajt.  Där framgår att om rödförskjutningen stämmer ligger den utströmmande gasens hastigheter på 13 500 km/sek.

Komet Wirtanen sedd från – Klagshamn

Våra läkare är på hugget! Hans Hilderfors har pensionerat sig men gudskelov inte som amatörastronom, och vår ASTB-medlem S Anders Larsson tillhör också medicinarskrået. Det var Anders som larmade om att komet Wirtanen var på väg åt vårt håll – scrolla ner till tidigare W-bloggar – och nu har han visuellt sett kometen från en mörk plats i Klagshamn.

– Jag har hittat en utmärkt obs-plats i Malmö, utsiktsplatsen vid kalkbrottet (kyrkogården ligger tvärs över gatan åt norr) har en flera km svart yta i form av kalkbrottet SO till v och nästan inget störljus SO till V, berättar Anders.
Det är inte helt lätt att identifiera kometen bland alla små stjärnor som lyser i en fältkikare, men Anders lotsade sig fram via Deneb Kaitos i Cetus.

– Kunde följa Valfisken upp till huvudet och sedan rakt ner. Där är 46P!

Grattis Anders!!!!

SpaceWeather-com-sajten erinras om att Wirtanen inte kommer att bli våldsamt ljusstark men redan är dess koma av månens skenbara storlek (ung 1 grad), vilket framgår av en del fotodokumentationer.

46p_strip[1]

Fullmånen jämförd med komet 46P/Wirtanen och dess koma. Bildkälla: http://spaceweather.com/​

Notabelt är att MYCKET är på gång just nu i stjärnbilden Cetus, som står bra till för oss. Äntligen är det lite av "bingo" på norra stjärnhimlen.

PS.

Denna Gerald Rhemann-animation från 3 december, Tivoli, Namibia,  finns även den på fantastiska SpaceWheather-sajten:

Gerald-Rhemann-klein_1543936858[1]BLÅS upp bilden på din skärm!

Kvasar hittad bakom  M31

The Astronomer´s Telegram-sajt noteras att en variabel kvasar har hittats – bakom/bortom granngalaxen M31:s skiva!!!

Tycho Brahe-museet öppnar igen i maj 2019

Just nu genomgår Tycho Brahe-museet på Ven en uppgradering och är stängt för allmänheten. Vi återkommer med senaste nytt.

museet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.