Hoppa till innehåll

Nr 90 2018

  • av

Mycket Wirtanen i helgbloggen!

Kometens kärna  roterar

På komet Wirtanens egen följarsajt berättas att kometkärnan  har en rotationstid på 8,91 h. Animationen är från denna sajt och ser ut så här – klicka upp den får du igång spelet:

CN_movie_8_91

Cetus/Valfisken är månadens stjärnbild

Det är inte bara det att komet 46P/Wirtanen drar igenom Valfiskens stjärnbild, som ju på latin heter Cetus. M77 ligger i samma stjärnbild, galaxen där en supernovasmäll registrerades för några veckor sedan.

is

MEN:

Även Mira, "den underbara", den långperiodiska variabeln,  ligger nu nära maximum på 3,5 magn påpekar variabilisten Hans Bengtsson.

Komet, supernova, Mira… en outstanding trio!!!

Kometen från Beddingestrands horisont

Håkan Barregård fotograferade komet 46 P/Wirtanen 5 december  från sitt obsis i Beddingestrand och då blev resultatet detta:

46p10sx30

Foto: Håkan Barregård

Håkan hade faktiskt syn på kometen redan i september, då den gjorde ett kort besök över horisonten.

Vill du följa de svenska astrofotografernas jakt på Wirtanen, rekomenderas förstås astronet.se, där bilder ramlar in hela tiden. Gör så!

Väderprognosen kommande tio dagar

Vi hoppas ju intensivt på glipor i molnen i nästa vecka när Wirtanen står som bäst till (närmast solen, närmast jorden), men, men. Det ser inte bra ut, vilket inte betyder att loppet är kört. 

Tips: Ha alltid kamera och kikare nära dig. När din partner plötsligt saknar dig vid julbaket, vet hen att du stuckit ut på kometäventyr.

Roosevelt som komet – och så Trump…

Mer kometer! På ett sällsynt vykort från 1910, som Christian Vestergaard fyndat på nätet, kan man se att komethuvudet föreställer USA-presidenten Theodore "Teddy" Roosevelt.

1910 var framför allt året då vi kunde skåda komet Halley men också "Den stora kometen".


Teddy Roosevelt (1)

Även den nu sittande US-presideten har karikerats som ett hot mot jorden. Omslaget för nr 46 av Der Spiegel 2016 såg ut så här:

Spiegel-2016-46[1]

Senaste nytt om Tycho

Jens Vellev, medeltidsarkeologen i Åhus (hedersdoktor härom året i Lund) som ledde öppningen av Tycho Brahes grav i Prag, har inte bara en ny stor bok på gång om vår Ven-astronom. Han finputsar också rekonstruktionen av  den vagn för två hästar med vilken Tycho lät mäta upp Ven med en så kallad odometer..

– Jeg har fået tegnet et HELT NYT HVENKORT med udgangspunkt i Tychos egne vinkelmålinger. Det ser MEGET SPÆNDENDE UD., berättar Jens.

Förhoppningen om att vagnen ska stå på museet på Ven är bara en förhoppning. Det mesta pekar på att den kommer att ställas ut på danska  Kroppedalmuseet, som ju även fokuserar på Ole Römer.

Jobb för dig? ESO söker svensk outreach-journalist

Robert Cumming meddelar: Känner du någon som kan astronomi, gillar att uttrycka sig populärvetenskapligt på svenska, och har koll på svenska medier?

Så här ligger det till.
ESO söker en ny representant för Sverige i ESO Science Outreach Network. Uppdraget delas fram till årsskiftet mellan Robert och Tobias Albertsson.
Mer om tjänsten hittas här  – deadline 31 december.
 
depositphotos_91159420-stock-illustration-we-want-you-stamp[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.