Hoppa till innehåll

Nr 94 2018

  • av

God jul och GNÅ från obsis

Härom kvällen var det dags för årets julbord ute på Tycho Brahe-observatoriet. Stort tack till Anders Nilsson och Frank Schaffrin som skötte det lukulliska och det praktiska – och  till Peter Linde, som visade filmer mellan de lättsamma tuggorna och julmusten.

Vi hade ju hoppats på klart kometväder, men så blev det inte. Men Peter fixade ändå fram de senaste bildbevisen från SpaceWheather-sajten.

IMG_20181219_192859121 (1) (2)

Foto: Peter Hemborg

Alltså: God Jul till alla och envar – och Gott Nytt År!

Skådespelet i Borlänge

Gamle kompisen Hans Bengtsson, knuten till SMHI, berättar att de haft  bråda dagar på SMHI sedan i fredags för en vecka sen med att sortera upp hundratals halobilder som strömmat in, och försökt bedöma vad som är intressant och vad som är mindre intressant.

Magnus Edbäcks bild står sig fortfarande som den mest värdefulla. Men det har också kommit in ett par bilder på
motsatt sida av himlen, vilket vi speciellt har efterlyst. Nu ska dessa bilder från "andra sidan" analyseras, vi
vet redan att de innehåller sällsynta halokomponenter. 

smhi-logo-120

– Snöbollen sattes i rullning direkt när Edbäck publicerade sin bild i en tråd på Astronet:

http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=17506

– I den tråden kan man följa hela processen, och de flesta länkar som är av intresse ges också där, i olika inlägg, tipsar Hans.

Tilläggas ska att detta är en större sak än vad vi kanske tror, både massmedialt internationellt och inomvetenskapligt. Det ska bli intressant att ta del av uppföljningen. Och frågan som alltid: Finns det spännande halofenomen på andra planeter som vi dokumenterat? Regnbågar finns bevisligen.

Cherenkov-teleskopet får ESO-hem på södra halvklotet

Det med spänning emotsedda Cherenkov Telescope Array (CTA) har nu fått klartecken att byggas vid ESO:s Paranalobservatorium i Chile.

Dessutom har Chiles regering och ESO undertecknat avtalet, vilket gör att ESO nu kan bygga den nya anläggningen vid ESO:s Paranalobservatorium. Världens mest ambitiösa observatorium för gammastrålning får därmed tillgång inte bara till Chiles fantastiska observationsförhållanden, utan också till ESO:s toppmoderna infrastruktur, expertis och anläggningar.

CTA Telescopes in Southern Hemisphere

Om teleskopets finesser berättade XX på ett ASTB-möte.

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
https://www.eso.org/public/sweden/news/eso1841/

Föreningens yngste medlem…

… är född 1 oktober i år och bär namnen Mateo, Áriel och Cecil. Stolta föräldrar: Tomas Diez med sambo.

Vi räknar kallt med bilder på ASTB-junioren Mateo, hr vice ordförande!

 

– Min sambo stod för idén till såväl Mateo som Áriel. Det visade sig att det finns en asteroid som heter 2680 Mateo och upptäckes på 70-talet av en argentinsk astronom. Áriel är som bekant en av Uranus månar, så där tvekade jag inte när förslaget kom upp

 

is

– Så föreningens yngsta medlem döptes typ lite med rymden i åtanke, noterar Tomas.

Tintin brädade Neil Armstrong

Jag visste inte att det fanns en svensk Tintin-förening, men det gör det, och att jag vet det numera beror helt och hållet på Gunnar Bernstrup. Kommande årsboks omslag utgörs av Hergés magnifika illustration från 1969, där
Tintin, Milou, kapten Haddock och professor Kalkyl hälsar en förbluffad Neil Armstrong välkommen till månen!

De svenska Tintin-entusiasterna är glada över att Moulinsart i Bryssel
gav sitt godkännande så att de kunde använda illustrationen:

image (1)

Årsboken kommer bland annat att innehålla en genomgång av Hergés researcharbete med Månen tur och retur och en artikel om hur pass verklighetstrogen Hergés skildring egentligen var – och om den fortfarande håller i dag. Dessutom innehåller boken en lång och djuplodande intervju med Hergé från 1977!

ESO önskar Bon Noël

Det kommer många roliga julkort inför helgen. Så här ser ett bildbevis ut, avsänt från vårt europeiska  sydobservatorium i Chile. Bilden har, vad jag förstår, skapats av en fransman vid namn  Norédine Benazdia som vunnit en ESO-tävling och i pris (för att han prisat La Sillas 50 första år) vunnit närvaro vid den totala solförmörkelsen 2019 från La Silla-observatoriet. Den vinnande videon finns här.

Bon Noël!

Frame from winning video entry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.