Hoppa till innehåll

Nr 13 2019

  • av

 

TBO:s föregångare i Slottsparken

Det har, som den minnesgode läsaren av W-bloggen vet, funnits observatorier i Malmö långt före vårt eget Tycho Brahe-observatoriúm i Oxie. Ett drevs under andra hälften av 1800-talet av en lärare på Latinskolan,  för drygt hundra år sedan hade vi Lars Björkegrens obsis i Slottsparken, på den berömda Fågelön som forfarande ligger väl "förankrad" i vattnet.

Tillsammans med min släktforskande svägerska Martha Johansson (f Horn) och Pettzy Ahlström på Malmö Stadsarkiv, har vi gett oss den på att reda ut så mycket som möjligt om familjen Björkegren.

Först det välkända vykortet från omkring 1912:

Observatorium2[1]

Vem är den lilla flickan på bron, vad hette hunden? Vi är inte hundra på det men det kan vara makarna Björkegrens förstfödda dotter, Greta Maria Selene (f 1908). Hon bör vi detta tillfälle ha varit fyra år gammal; jag tycker flickan ser vuxnare ut än så så osvuret är bäst.

Pettzy har även jagat efter info i Malmös hundskatteregister från dessa år men inte hittat nån jycke knuten till namnet Björkegren eller fotografen, som vi vet hette Berndt Johnsson.

Så gåtan kvarstår.

Det intressanta är att Björkegren namnade sina döttrar med astronomiskt anknytna förnamn. Selene är ju månen!

Övriga döttrar:

* Vega Maria Elisabet, f 1910.

* Astrid Maria Capella, f 1910

* Vesta Maria Ingeborg, f 1914

Lars Björkegren var gift två gånger, första gången med Maria, och den yngsta dottern i andra äktenskapet tror vi helt nyligen har gått ur tiden.

Även professorn i Lund, C V L Charlier, namnade   sina döttrar efter astronomi (Urania, Aurora) och jag har för mig att hans jycke kallades – Tycho!

Bonus 1:

En annan bild från observatoriets baksida, från Stadsarkivets spännande gömmor:

00421-2-0168_19939

Bonus 2:

Ett av Pettzys fynd, ett flygfoto från 1923. Vi kan fortfarande se bron mellan landbacken och ön där observatoriet låg. Observatoriet såldes 1916 till danskar; Malmö stad hade chans att förvärva bygget men sa nej.

Björkegren flyttade med familjen till Stockholm. Johan Kärnfelt hittar inte hans namn i Svenska Astronomiska Sällskapets rullor – var Björkegren  i stället med i det danska sällskapet?

Observatorieön 1923

En tidstrogen karta som markerar observatoriets belägenhet kommer också från Malmö Stadsarkiv:

Lars Björkegrens observatorium

Vi kommer säkert att hitta mer om detta unika inslag i Malmös astronomiska miljö framöver, detta är ett sant "work in progress" – läs gärna mer om vad som hände med  observatoriet i Bengt Liljenbergs bok Malmöskärvor eller sök dig fram till W-bloggen nr 209 2012.

Hyaderna i 3D

Den öppna stjärnhopen Hyaderna står väl till för oss nu på kvällarna, och stjärnhopen utforskas intensivt av astronomerna. Senaste undersökningen, baserad på Gaia 2-katalogen, visar att det finns en uppsjö av bruna dvärgar i stjärnhopens centrala delar.

Gamla stjärnor lever längre

Ett litet paradigmskifte handlar det om, den senaste rapporten om att “old stars live longer” kan läsas här. Skriv om skolböckerna – nu!!!.

Upphittat: FarFarOut

Astronomer med flitige Kuiperbälts-jägaren Scott Sheppard i spetsen har hittat ett tidigare okänt objekt långt bortom Pluto. Himlakroppen, döpt till FarFarOut, tros vara den mest avlägsna som hittills har upptäckts i vårt solsystem, 140 ggr avståndet solen-jorden.

Med lite tur kan den ge forskarna ledtrådar i jakten på något betydligt större – en nionde planet som en del tror lurar någonstans där ute.

Science Magazine och dess News-sajt på webben har fakta här

ALVA krockar med ASTB – på samma adress

Hur ska detta gå? 28.2 har vi vårt ordinarie ASTB-möte  på Astronomicum i Lund samtidigt som studenternas astronomiförening ALVA genomför en stjärnkväll på samma adress.

Bokrea med flera godbitar

Mirja Markkula tipsar om ett par fynd med fokus på bl a astronomi i Akademibokhandelns bokrea 2019. T ex böcker översatta av vår ASTB:are Björn Stenholm:

upptack-rymden-en-resa-genom-universum[1]

astrofysik-i-ljusets-hastighet[1]

Aniara i Forskning & Framsteg

Den filmade versionen av Harry Martinson-eposet Aniara har fått fina recensioner och jag vet om biobesökare som fått mardrömmar av filmen.

I Forskning & Framsteg intervjuas astronomen Bengt Gustafsson om sina intryck av filmen. Han verkar dock inte haft några direkta mardrömmar!

Tack till Klas Hyltén Cavallius som tipsat om artikeln.

FoF OM ANIARA - 1Vi brukar inte göra reklam här på W-bloggen, men eftersom jag själv nyligen fallit för F&F-erbjudandet om fem nr för 99 kr så måste jag väl ändå få rekommendera detta flotta bud. Kolla på hemsidan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.