Hoppa till innehåll

Nr 17 2019

 

Stort steg mot SKA:s förverkligande

 
​De länder som deltar i projektet Square Kilometre Array (SKA) samlades den 12 mars 2019 i Rom för att teckna avtalet som grundar en ny mellanstatlig organisation.
Den nya organisationen har som uppdrag att leverera och driva världens största radioteleskop. 
Sju länder tecknade avtalet denna dag: Australien, Italien, Kina, Nederländerna, Portugal, Storbritannien och Sydafrika. Sverige och Indien har också deltagit i förhandlingarna inför den nya mellanstatliga organisationen och väntas kunna teckna avtalet när ytterligare interna processer är avklarade. Tillsammans kommer dessa länder vara grundarna till den nya organisationen.
 
Vid ceremonin representerades Sverige av Robert Rydberg, Sveriges ambassadör i Italien, och Björn Hälleröd, ordförande för Vetenskapsrådets Råd för forskningens infrastruktur. 
 
Sveriges arbete med i SKA koordineras av Onsala rymdobservatorium vid Chalmers tekniska högskola, med stöd från Vetenskapsrådet och Big Science Sweden.
 
För John Conway, professor i radioastronomi vid Chalmers och föreståndare för Onsala rymdobservatorium, innebär avtalet ett avgörande ögonblick.
 
– Jag är stolt och glad över att vi har kunnat skapa den här nya organisationen. Nu kan teleskopet SKA bli verklighet och decennier av omvälvande upptäckter ligger snart framför oss, säger han.
 
SKA1_SA_closeup_highres.screen[1]
 
Rymdkonstnärens bild av några av antennerna på dagtid och….
 
Sverige blev medlem i SKA Organisation 2012.  Sveriges arbete med i SKA koordineras av Onsala rymdobservatorium vid Chalmers tekniska högskola, med stöd från Vetenskapsrådet och Big Science Sweden. 
 
Sveriges största bidrag hittills är prototypen till mottagare (Band 1) för SKA:s parabolantenner, som tagits fram inom projektets DISH-konsortium. Sverige har dessutom lett konsortiet Wide Band Single-Pixel Feeds (WBSPF) som utvecklar bredbandsmottagare för SKA. 
 
Den svenska industrins bidrag inkluderar teknik för lågbrusförstärkare som utvecklats för SKA av Göteborgsföretaget Low Noise Factory, och som även har viktiga potentiella tillämpningar inom kvantdatorer och inom försvarsindustrin.
 
SKA1_night_highres.screen[1]
 
… här på nattid. Antennerna arbetar 24 timmar om dygnet. Bildkälla: SKA
Onsala rymdobservatorium är dessutom det enda forskningsinstitut i världen som levererat mottagarteknik till både SKA och ALMA, ett av dagens största astronomiprojekt.
 
Chalmers koordinerar Sveriges vetenskapliga och tekniska bidrag till SKA. Även på andra håll i Sverige deltar forskare i förberedelserna och i SKA:s Science Working Groups. I synnerhet finns dessa vid Stockholms universitet och Uppsala universitet, men även många andra forskare, vid till exempel Lunds universitet och Institutet för rymdfysik i Kiruna, har gett sitt stöd till projektet.
 

Zwicky-teamet trålar supernovor

Senaste nytt från Zwick Transient Facility: Sedan den nya supernovajagande tekniken tagits i bruk på Palomar Mountains – detta skedde 2017 – har 1100 supernovor identfierats på ett bräde. Sanslöst!

Martin Rees nya bok på svenska

För andra gången kommer nu en bok av Martin Rees, "Kunglig Astronom" i Storbritannien,  översatt till svenska: Om framtiden – Mänsklighetens utmaningar.

Förlag Fri Tanke och förordet är randat av Bengt Gustafsson.

omframtiden_rees_front190107kat-523x800[1]

Postumt från Opportunity

Två små tumnagelstora bilder har vaskats fram från Mars-rovern Opportunity, roveren som inte fungerar längre. Vi kan skymta solen genom sandstormen som drog fram över planeten i fjor sommar.

PIA22930[1]

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

Var finns Tvillingkvasaren?

Peter Linde vill att vi ska skärpa till oss och utpeka Tvillingkvasaren på denna bild. Förslag gärna i kommentatorsfältet.

Blås upp bilden på din skärn, så blir det möjligtvis lättare.

twin_quasar2 (1)

Jämförelsevis är det lättare att hitta den där nålen i höstacken.

Rätt svar i nästa nummer. (Har du nån klurig bildgåta, hör av dig!)

Fladdermusen i Orion

Just nu står Orion magnifikt till mot söder på kvällarna, och i en bortglömd del av stjärnbilden sträcker den kosmiska fladdermusen sina diffusa vingar genom den interstellära rymden på 2 000 ljusårs avstånd. Unga stjärnor i dess inre lyser upp nebulosan inifrån trots att de omges av mörka stoftmoln.

A Cosmic Bat in Flight

Bildkälla: ESO

Nebulosan NGC 1788 är alltför svag för att ses med blotta ögat, men dess pastellika färger avslöjas här med ESO:s Very Large Telescope i den mest detaljerade bilden som hittills tagits av objektet.

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
https://www.eso.org/public/sweden/news/eso1904/

 

Sigill skildrar Malmös äldsta "stjärnhimmel"

 

Från vår fantastiska medarbetare på Malmö Stadsarkiv Pettzy Ahlström kommer ett bidrag som brädar det mesta: Malmös äldsta sigill med i mittfältet en kyrka av romansk typ med torn och spiror, en föregångare till S:t Petrikyrkan.

Under kyrkan symboliserar några våglinjer havet och Malmö som sjöfartsstad. På ömse sidor om kyrktornet finns en måne i nedan och en sexuddig stjärna. Kring kanten läser vi i s.k. majuskelskrift:  S'VILLANORUM DE MALMØGHAE, dvs egentligen BORGARNA FRÅN MALMÖ SIGILL . Detta sigill kan påvisas vara bruk redan 1350 och omvändes – omväxlande med andra – ännu så sent som 1521.

Sigill_1300 (1)

 

Detta borde då förmodligen vara den äldsta avbildningen av himlakroppar över Malmö stad

2 kommentarer till “Nr 17 2019”

  1. Omtänksamt! Men vi är ett antal nördar som håller ihop, däremot har jag nu hållt på med denna blogg i tio år och börjar om inte tröttna så iaf leta efter prospects/hjälpredor/lokalombud/bisittare.. .  Det måste bli så. Ses, höörs 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.