Hoppa till innehåll

Nr 215 2010

  • av

Grattis, Frida!

Ett stort grattis till vår unga stjärna i Ljungbyhed, Frida Stenebo – Frida som fått Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomspris uppkallat efter Rosa Tengborg (som också stödde, har jag förstått, svensk arkeologi).

Stipendiet är på 5000 kr och delas ut vid en sammankomst med sällskapet torsdag 2 december. Plats: Observatoriemuseet, Drottninggatan 120, Stockholm.

Frida är en flitig bloggare (“Frida och stjärnorna”) och en flitig missionerande amatörastronom, hon var med i somras här nere i jakten på ockultationen av Yed Prior och har bokat in sig vid vårt fjärrstyrningsinstrument ute i Oxie. Hennes gymnasieprojekt handlar om något så ovanligt som – astrokemi!
Vid kommande sommars astroläger på Ven, kommer Frida att spela en viktig ledarroll, och när hon slutat gymnasiet väntar tekniska högskolestudier.

Lycka till med allt vad du sysslar med, Frida!

Fler jordbilder!

W-bloggen tackar Anders Nyholm, som tipsat om en fantastisk trevligt sajt med idel jordbilder tagna “utifrån”.

Som sviten nedan på en alltmer försvinnande halvjord. Bildserien togs från  MESSENGER, datum var 2-3 augusti jordtid 2005.

Foto: NASA/JHUAPL

Lise Meitner fick aldrig…

.. Nobelpriset i fysik. Det fick inte Fred Hoyle heller. Henrietta Swan Leavitt lär ha varit på gång men dog innan hon kunde nomineras.

Klart för LOFAR i Onsala

Nätverket av Europas radioteleskop blir helt unikt. Ill: LOFAR

Christian Vestergaard tipsar om att nu har allt fallit på plats vad gäller det nya radioteleskopbygget vid Onsala rymdobservartorium. Denna Chalmers  LOFAR-station blir det största nya radioteleskop som byggts i Sverige sedan 1970-talet. När teleskopet är i drift kommer det att kunna ge svar på hur universum utvecklades under de första miljonerna år efter Big Bang.

LOFAR (Low frequency array eller lågfrekvens-uppställning) är ett nytt slags radioteleskop som är anpassat för att kunna registrera mycket långa radiovågor från rymden (våglängd 1,3 till 15 meter). Teleskopet öppnar därmed upp ett nytt fönster mot universum för astronomer.

Hans Olofsson är professor vid Chalmers och föreståndare för Onsala rymdobservatorium berättar i ett pressmess från Chalmers;

– Det blir början på en ny tid för Onsala rymdobservatorium. Vi är stolta att vara en del av ett av de mest spännande astronomiska projekten i världen.

Den svenska LOFAR-stationen är en av åtta som just nu byggs och projekteras runt om i Europa. Stationerna kompletterar teleskopets kärna som ligger nära Groningen i Nederländerna.

Onsalas LOFAR-station kommer att bestå av 192 små antenner som tillsammans fångar upp radiovågor från rymden. Signalerna som registreras transporteras via direkt fiberlänk till Nederländerna där de kombineras med de andra stationernas data.
När en av LOFAR:s engelska stationer invigdes i höstas, var pulsarupptäckaren Dame Jocelyn Bell Burnell på plats för att klippa bandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.