Hoppa till innehåll

Ulf R – de tusen bloggarnas man

Hösten 2009 satt Ulf R och jag på ett tåg på väg hem till Skåne. Han hade nyligen dragit sig tillbaka från sin journalistiska karriär och man kan förmoda att det fanns abstinens i fingrarna. Tycho Brahe-sällskapet hade fram till dess månatligen gjort en liten anspråkslös skrift med nyheter från när och fjärran. Vi kallade den ”Cassiopeiabladet”. Nu behövdes det en ny redaktör.

Så föddes idén om någonting lite mera modernt och tidsenligt – en astronomisk blogg. Ett nytt medium för Ulf R och på tåget satt vi och testade lite teknik runt detta. Föga anade man då vad detta skulle resultera i.

Inom kort satt Ulf R ”med näsan i hårddisken”. Han svalde bloggteknologin med hull och hår och med hjälp av sitt imponerande kontaktnät satte han igång en astronomiblogg vars like landet aldrig skådat. Det blev en härlig blandning av humor, kultur och – framför allt – heta nyheter från astronomins värld. Det där med en blogg i månaden var inget för Ulf R. Han var van vid att skriva dagliga krönikor så några bloggar i veckan fick det allt bli.

Och intresset spred sig snabbt på nätet. Den lättsamma och personliga stilen är naturlig för Ulf R, det vet alla som har glädjen att träffa honom. Sedan starten har bloggen närmare 30 000 besök per år, så när han nu passerat 1000 bloggar har också antalet besök passerat 100 000 med god marginal.

I själva verket skriver Ulf R fortare än vad en del av oss hinner med att läsa… Desto större skäl då att samla upp hela hans hittillsvarande produktion i ytterligare ett nytt medium – i eboksform. Bloggen finns från och med nu tillgänglig på det sättet. I tryckt form skulle det hittills motsvara minst 4000 sidor. E-böckerna kan laddas ner från denna sida.

Och ett litet urval har vi gjort och producerat i en riktig handfast bok, i två tryckta exemplar, som gåva till Ulf R. Finns här i PDF-form.

 

Grattis Ulf R till den enastående astrokulturella insatsen!

Peter Linde

4 kommentarer till “Ulf R – de tusen bloggarnas man”

  1. Vill påminna om att det är en månad kvar till deadline för 2017:s stora Fantastiknovelltävling! Den är för noveller inom science fiction, fantasy, skräck. Arrangör är E-postlistan SKRIVA med stöd av föreningen Novellmästarna (www.novellmastarna.se). Regler:
     
    1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer) senast 3 september till fantastiknovell(a)hotmail.com SAMT ahrvid(a)hotmail.com. Använd rubrik "tävlingsbidrag".
     
    2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. (Genre  får tolkas en smula generöst. Det bör finnas något "fantastiskt" element.) Man  får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken, inkl blanksteg och skiljetecken. Språk svenska.
     
    3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.
     
    4. Förstapris 999 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre på prispallen  erbjuds Novellmästarnas höstantologi och erhåller också en gratis årsprenumeration på tidningen Skriva. Därutöver kan juryn dela ut  hedersomnämnanden.
     
    Fantastiknovelltävlingen arrangeras för adertonde året i rad och är djupt tacksam för sponsorskap av tidningen Skriva  (tidningenskriva.se), Wela förlag  (www.welaforlag.se) , förlaget Zenzat ( zenzat.wordpress.com) samt Exilium Förlag (exiliumforlag.se) – gynna våra gynnare, era gynnare!
       Angående SKRIVA : det är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. Där behandlas skrivande, fantastik, litteratur, kultur, olika nyheter, evenemangsinfo, osv . Man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivare om det mesta. För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.

    –Ahrvid

  2. KvP var ingen simpel kvällstidning. När jag var kulturredaktör skrev kultursidan mest av alla k-sidor i landet om astronomi. Kultursidan instiftade Knut Lundmark-priset tillsammans med Tycho Brahe-sällskapet, som ju fortfarande delas ut av oss inom ASTB. På 70-talets början hade jag en “stjärnskola” i tidningen  som gick över en hel månad. Osv, osv.

    När KvP var som bäst var vi ett folkligt universitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.