Ulf R – de tusen bloggarnas man

Hösten 2009 satt Ulf R och jag på ett tåg på väg hem till Skåne. Han hade nyligen dragit sig tillbaka från sin journalistiska karriär och man kan förmoda att det fanns abstinens i fingrarna. Tycho Brahe-sällskapet hade fram till dess månatligen gjort en liten anspråkslös skrift med nyheter från när och fjärran. Vi kallade den ”Cassiopeiabladet”. Nu behövdes det en ny redaktör.

Så föddes idén om någonting lite mera modernt och tidsenligt – en astronomisk blogg. Ett nytt medium för Ulf R och på tåget satt vi och testade lite teknik runt detta. Föga anade man då vad detta skulle resultera i.

Inom kort satt Ulf R ”med näsan i hårddisken”. Han svalde bloggteknologin med hull och hår och med hjälp av sitt imponerande kontaktnät satte han igång en astronomiblogg vars like landet aldrig skådat. Det blev en härlig blandning av humor, kultur och – framför allt – heta nyheter från astronomins värld. Det där med en blogg i månaden var inget för Ulf R. Han var van vid att skriva dagliga krönikor så några bloggar i veckan fick det allt bli.

Och intresset spred sig snabbt på nätet. Den lättsamma och personliga stilen är naturlig för Ulf R, det vet alla som har glädjen att träffa honom. Sedan starten har bloggen närmare 30 000 besök per år, så när han nu passerat 1000 bloggar har också antalet besök passerat 100 000 med god marginal.

I själva verket skriver Ulf R fortare än vad en del av oss hinner med att läsa… Desto större skäl då att samla upp hela hans hittillsvarande produktion i ytterligare ett nytt medium – i eboksform. Bloggen finns från och med nu tillgänglig på det sättet. I tryckt form skulle det hittills motsvara minst 4000 sidor. E-böckerna kan laddas ner från denna sida.

Och ett litet urval har vi gjort och producerat i en riktig handfast bok, i två tryckta exemplar, som gåva till Ulf R. Finns här i PDF-form.

 

Grattis Ulf R till den enastående astrokulturella insatsen!

Peter Linde

3 svar till “Ulf R – de tusen bloggarnas man“

 1. Gunnar Bernstrup skriver:

  Ingen tidning dr Ulf R jobbat kan vara en simpel tidning.

 2. ulfr skriver:

  KvP var ingen simpel kvällstidning. När jag var kulturredaktör skrev kultursidan mest av alla k-sidor i landet om astronomi. Kultursidan instiftade Knut Lundmark-priset tillsammans med Tycho Brahe-sällskapet, som ju fortfarande delas ut av oss inom ASTB. På 70-talets början hade jag en ”stjärnskola” i tidningen  som gick över en hel månad. Osv, osv.

  När KvP var som bäst var vi ett folkligt universitet.

 3. Mats Larsson skriver:

  Hur kunde du jobba på en simpel kvällstidning……….???????????????

Lämna ett svar