14 dec: Voyager – En 40-årig resa genom rymden Skriv ut E-postadress
2017-11-29 11:14

 voyager2

Minns du Polaroidkameran och de första persondatorerna? För 40 år sedan startade Voyager sonderna sin resa genom solsystemet. 2012 passerade Voyager 1 den yttersta gränsen av vårt solsystem och fortsätter nu sin färd ut i den interstellära rymden. Än idag fortsätter Voyagersonderna att leverera vetenskapliga data.

 

voyager3Fabian Bengtsson är journalist och berättar under kvällen om det fascinerande projektet med dess bakgrund, resan genom solsystemet och vad som hittills har upptäckts. Fabian har i förberedelsearbetet rest till NASA Jet Proplsion Laboratory (JPL) i Kalifornien och där intervjuat Suzanne Dodd som är nuvarande projektledare för Voyager.

 

Program:

18.30 – 19.00   Samling i hotellets lobby

19.00 – 19.10   Presentation av Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe

19.10 – 20.00   Fabian Bengtsson, huvudföredrag

20.15 – 20.45   Fjärrstyrd teleskopobservation av asteroiden Phaethon

20.45 – 21.00   Mingel i hotellets lobby – Fråga oss om rymden och vår verksamhet!

 

Plats: Scandic Hotel vid Triangeln, Malmö

 

Arrangemanget är öppet för allmänheten och vi uppmuntrar alla intresserade att besöka oss! Inga förkunskaper krävs. Antalet platser är begränsat, anmälan görs via Facebook eventet alternativt via mail till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen .

 

EXTRA: Asteroiden Phaethon passerar jorden som närmast  (ca 10 miljoner km) den 16 dec. Men redan på väg mot jorden  försöker vi observera den med ett fjärrstyrbart teleskop i södra Spanien!

 

Inträde:            

50 kr för allmänheten och 20 kr för medlemmar i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe (betalas på plats kontant eller via Swish).

 

Varmt välkomna till en spännande kväll!