Arkiv för kategori ‘Cassiopeia-bloggen’

Nr 75 2021

måndag, 25 oktober, 2021

Arne Strömgren ur tiden

Ännu en stor scenpersonlighet med intresse för astronomi har lämnat oss: Arne Strömgren.

Vi hade stor glädje av Arne när vi 2009 ute på Ven sände delar av den legendariska radioteaterinspelningen av Bert Brechts Galilei-pjäs med Arne i en av rollerna och med Max von Sydow i huvudrollen. Arne var på plats på Ven och läste ur pjäsen men intervjuades också om hur pjäsen spelades in.

Arne var även med oss i Jämshög på vår utflykt i Harry Martinsons fotspår för tio år sedan. En minnesrik utfärd! Arne läste ur Aniara i den skollokal Harry Martinson gått i i småskolan (se bilden) och där unge Martinson fantiserade om den stora världen utanför.

När Litteraturens vänner gästade oss på Tycho Brahe-observatoriet var Arne flitigt i elden som uppläsare av dikter av Harry Martinson, Werner Aspenström och andra.

Efter en svår canceroperation, som lyckades, hade Arne bara en fungerande lunga, och när han för en tid sedan drabbades av lunginflammation såg oddsen inte bra ut. Han avled på SUS i Malmö tidigt i morse (25.10).

Frid över hans minne.

Nr 74 2021

söndag, 24 oktober, 2021

Historisk planetarisk nebulosa i M15

Endast fyra planetariska nebulosor har identfierats i klotformiga stjärnhopar i Vintergatan, vår hemmagalax. Den första hittades av F G Pease med hjälp av Mount Wilsons 2,5-meters reflektor för snart 100 år sen.

Nu, hundra år senare, har vår astrofotograf Håkan Barregård dokumenterat nebulosan (Pease 1) i M15:

Fakta om Håkans bild finns på astronet.se, där det även förekommer en intressant diskussion kring bilden och nebulosans förhistoria och hur extremt svår den är att observera visuellt.

När Hubble-teleskopet gett sig in i leken har det sett ut så här:

Det är ingen dålig liga Håkan spelar i.

ASTB-astronomen Björn Stenholm var ju med att ge ut en omfattande katalog över planetariska nebulosor i Vintergatan och menar att M15-nebulosan finns med i materialet.

420-års-kom-i-håg av Tychos bortgång

Idag är det 420 år sedan Tycho Brahe avled i Prag, påpekar Christian Vestergaard.

Rotary stöder rymdforskningen

Som gammal rotarian är det extra kul att notera att det finns en Rotaryklubb i rymdstaden Houston, Texas, som delar ut ”The Rotary National Award for Space Achievement” (RNASA) och har gjort så ända sen 1980-talet.

Finaste priset lystrar till namnet ”National Space Trophy”.

Nr 73 2021

lördag, 16 oktober, 2021

Storviltjakt över Malmö

Kvällen 12 oktober var det ovanligt bra astrofotografiska förhållanden i Malmö. Torr luft med god tranparens samt bra seeing. Dessutom nästan vindstilla och inte alltför kallt.

Dags igen för Hans Hilderfors för en fotografisk troféjakt på storvilt. Målet denna gång var nebulosan Sh2-132  aka Lejonnebulosan i Cepheus. Bytet fångat med hjälp av smalbandsfilter Hα samt OIII.

Exponering 12 x 10 min för vardera filter, summa således 4 timmar. Samma optik och kameratyp som tidigare. Bildfält 2,08° x 1,58°.

Som vanligt gäller tittipset: BLÅS UPP MAXIMALT PÅ DIN SKÄRM!

Dansk legendar ur tiden

Jesper Sollerman tipsar om att den danske astrofysikern Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen har gått ur tiden 73 år gammal. Han var kluten till DTU Space.

Vattenånga på Europa, Jupitermånen

För en tid sedan Hubble-teamet annonsera ut att det fanns vattenånga i atmosfären på Jupitermånen Ganymedes. Nu har samma sak fastställs på systermånen Europa.

Remarkabelt: Det är bara på ena halvan av klotet som vattenångan har hittats.