Hoppa till innehåll

Cassiopeia-bloggen

Nr 21 2024

  • av

“Vi skapar en digital tvilling av universum för att förstå Big Bang!”

Tack till Jesper Sollerman som servat oss med en spännande pressrelis från Stockholms universitet:

– Jag försöker nå en fullständig förståelse för hur universum skapades för 13,8 miljarder år sedan. Som kosmolog har jag lyxen att i mitt medvetande få resa ut i universum varje dag och se livet på jorden ur ett annat perspektiv. Då blir det tydligt hur dyrbar vår lilla planet är.

Fysikern Jens Jasche är forskare i kosmologi och maskininlärning vid Oskar Klein Centre och Fysikum vid Stockholms universitet. Tillsammans med systemutvecklaren Stuart McAlpine jobbar han för att skapa en exakt digital tvilling av vårt universum. Den är den första i sitt slag och bygger på en kombination av maskininlärning, AI, banbrytande statistisk teknik och numerisk simulering. Med den hoppas de bidra till en större förståelse för universums sanna natur och de underliggande mekanismer som styr, alla strukturerna och mönster, men också mörk energi och gravitation.

Det är viktigt att aldrig sluta ställa frågor och att behålla ett öppet sinne. Som forskare har jag den priviligierade situationen att jag ständigt får träffa studenter som inte har slutat ställa frågor än.

– Om vi förstår universum på djupet kommer det att öppna helt nya områden för utveckling. Vi kommer också att ha större förutsättningar att förstå vart vi är på väg.

Jens Jasche Foto: Björn Terring/SU

Hela pressrelisen här.

Våra hus- och livorgan har kommit

Ren slump gjorde att i dag med Postnords raketutdelning kom dels årets första nummer av Populär Astronomi, dels SAAF:s Telescopium. Vi snabbglunkade och togs till oss t ex Anna Davours krönika i PA i vilken hon påpekar hur behändigt det är för oss människor att ha den syn vi har i våglängdsspektrumet. Vi är faktiskt anpassade att bli astronomer! “Det är lite fint.”

Och på tal om våglängder så berättar Bengt Ask i Telescopium om hur han byggt om en wifi-parabolantenn för att kunna avbilda Vintergatan. Inspirationen kom från ett föredrag hos oss i ASTB, har för mig det var Cathy Horellou som pratade om SALSA-projektet (SALSA = “Sicken attans liten söt antenn” på göteborgska).

Notabelt är också att i samma nummer skriver Gustaf Holmberg om Gunnar Larsson-Leanders observationer på 40-talet av den rekurrenta novan T Coronae Borealis. GL-L var ju vår ordförande några år i ASTB.

Trotjänaren Hubble ST synar Jupiter

Jupiter står fint till för oss på förvårskvällarna, och kul nog riktades Hubble-rymdteleskopet – trotjänaren! – in på gasjätten i början av januari. Varje år synar Hubble Jupiter och de övriga yttre gasjättarna i något som kallas Outer Planet Atmospheres Legacy programme (OPAL).

Pressrelisen här inklusive denna Youtubefilm: