Arkiv för kategori ‘Cassiopeia-bloggen’

Nr 111 2020

fredag, 4 december, 2020

Positiv nyhet: Rickmans senaste opus på gång

Hans Rickman, vår pensionerade Uppsalaprofessor, rapporterar att han precis levererat allt material till sin populärvetenskapliga bok om ”småkrafset” i solsystemet.

World Scientific Publishing ger ut boken, och förlaget vill nu enligt deras Editor in Chief marknadsföra den aktivt. 

Preliminär titel: Small Bodies of the Solar System: A Guided Tour for Non-
Scientists.

Hans Rickman. Bildkälla: Uppsala universitet

En svensk översättning kommer med stor sannolikhet men engelska är inte ett främmande språk för en allmänintresserad svensk publik.

Negativ nyhet: Arecibo brakar ihop

Radioteleskopet i Arecibo faller itu i sina beståndsdelar, visar denna dramatiska twittersekvens via Youtube från 1 december:

Tack till Christian Vestergaard som fick korn på ”katastroffilmen”.

Gaias tredje datasläpp

Igår (3.12.20) släpptes Gaia-sondens tredje enorma datakatalog, omfattande 1,8 miljarder ”sources” i Vintergatan, stjärnor från 6:e till 20:e magnituderna ingår.

Fakta här!

Stingrockan konstrar

På tjugo år har den planetariska nebulosan kallad Stingray/Stingrockan (Hen 3-1357), minskat kraftigt i ljusstyrka, berättas från Hubble Space Telescope.

Betelgeuse allas favorit

Det var mycket upplysande att ta del av lundaastronomen, gamle MARS:ianen Nils Rydes berättelse om sin och kollegernas senaste utforskning av Betelgeuse på ASTB-mötet i torsdags kväll. Om något så bevisades vilken ”populär” himlakropp Betelgeuse är: Hon observeras med hjälp av några av världens mest sofistikerade instrument optiskt och spektroskopiskt (SOFIA, Hubble m fl) ner till magnitudmätningar med blotta ögat.

Mest remarkabelt tyckte jag det var när solteleskopet STEREO i somras fick in stjärnan, som ju ligger nära ekliptikan under vår sommartid och då dränks av solljuset. Men STEREO kunde se stjärnan, som nu verkar sjunka i ljusstyrka igen. Så fort Orion kommer fram bakom mitt boende, ska jag börja följa variabiliteten igen – visuellt!

Bildkälla: NASA/STEREO/HI

Nr 110 2020

söndag, 29 november, 2020

Hiranya Peiris hedrad med Max Born-priset

Grattis till chefen för Oskar Klein-centrumet i Stockholm Hiranya Peiris, som belönats med de tyska och brittiska fysikernas finaste gemensamma utmärkelse: Max Born -priset.

Prismotiveringen tar fasta på hennes utforskning av universums största och minsta delar:

„Für ihre herausragenden Beiträge auf dem Gebiet der Kosmologie, insbesondere für die Schaffung neuer interdisziplinärer Verbindungen zwischen der Kosmologie und Hochenergiephysik.“

Bildkälla: DPG

Peiris har bakom sig studier i Cambridge, UK, doktorerade i Princeton, USA, knöts till universitetet i Chicago, återvände till Cambridge, för att sedan chefa för astrofysiken vid University College, London. Plus att hon dessutom är chef för Oskar Klein-centrat i Stockholm.

Susanne Aalto i etern

Vår radioastronom prof Susanne Aalto har i morse (29.11) intervjuats av Sveriges Radio P1, Söndagsintervjun.

Bildkälla: Chalmers

Intervjun finns här.

Temat: Friden i det stora alltet.

En jämförande månstudie

När vi på torsdagkväll, på vårt ASTB-möte, ska diskutera hur vi amatörastronomer tog bilder förr och hur vi arbetar numera, så kanske Hans Hilderfors Clavius-krater kan utgöra en bra startpunkt.

Lite repetition. Så här har Hans fått fram den gigantiska månkratern i dag (läs fakta i förra W-bloggen) med sitt teleskop + optik/ccdteknik i Malmö. Objektivet 15 cm:

Foto: Hans Hilderfors

Med dåtidens största teleskop i världen, 200-tummaren på Palomar Mountain i Californien, togs detta ”analoga” foto i början av 60-talet – bilden från H P Wilkins och P Moores klassiska månatlas The Moon:

Bildkälla: Mount Wilson and Palomar Observatories

Kannibalgalax i farten

Ny info från HST aka Hubble Space Telescope berättar att galaxen med katalogbeteckningen NGC 1052-DF4 dels har förlorat sin mörka materia, dels håller på att slitas itu av gravitationskrafterna som utgår från granngalaxen NGC 1035.

NGC 1035 = En perfekt kannibal i galaxvärlden. Huh!

Nr 109 2020

fredag, 27 november, 2020

Novasmäll i Perseus – och vad håller Betelgeuse på med?

En klassisk nova har briserat i Perseus (Nova Per 2020) och hade i natt den visuella magnituden 9,5, framgår ur Astronet.se.

Astronet-sajten har kartor.

Om jag nu räknat rätt bör föregångsstjärnan finnas med i flera djupgående kart- och katalogverk. Möjligen, möjligen med i Gaia (vars tredje version snart anländer).

3 december kommer lundaastronomen Nils Ryde att berätta för ASTB:arna om sin medverkan i den aktuella utforskningen av röda jätten Betelgeuse, som verkar fladdra ner igen i ljusstyrka.

Repris på Clavius-kratern

– Jag har lagt in denna bild på på Astronet idag. Visserligen repris men jag var inte helt nöjd med upplösningen på min förra bild på månens Clavius/Tycho – kratrar, berättar Hans Hilderfors.

– Jag tog därför en ny bild i onsdags för att pressa utrustningen. Använde nu samma barlow som när jag tog bilderna på Mars. Resultatet ser bättre ut. Upplösningen är nu nere mot teoretiska 0,7″ för min refraktor med objektivöppning på 16 cm. Man ser på bilden strukturer ner mot storleksordningen 1 km.

Clavius med sekundärkratrar. BLÅS upp bilden på sin skärm! Foto Hans Hilderfors

Tekniskt tog Hans 3000 bilder och valde ut de 500 bästa för vidare bearbetning till en bild.

Eget teleskop i Spanien?

Gud ska veta att vädret är som det är på våra latituder, varför propåer från Håkan Barregård rests om vi rentav ska köpa in oss med SAAF:arna i ett större sydteleskop, i Spanien?

Frågan lär komma upp på kommande zoomsända ASTB-stormöte 3 december.

Copernicus besöker London

Nästa år, från slutet av mars framåt, kommer Jan Matejkos jättemålning från 1873 av Copernicus att visas på National Gallery i London.

Bildkälla: National Gallery

Tavlan hänger i vanliga fall i Krakow.