Hoppa till innehåll

Nr 3 2013

Solen igång igen

Plötsligt har solen exploderat med solfläckar, och det är full fart på dagens stjärna. Så här såg SOHO på saken tidigare i dag:

Klicka på bilden, så ser du all grannlåten.

SDO:s "apelsin" är inte heller dålig:

Jan Sandström ur tiden

Arvika-amatörastronomen och lokalhistorikern Jan Sandström har gått ur tiden, bara 59 år gammal. berättar Christian Vestergaard.

I Arvika var Jan Sandström känd som en stor lokal kulturpersonlighet, med djupa insikter i ortens och traktens historia.

Christian berättar så här i sin minnesruna:

"Jan Sandström var amatörastronomen  från Arvika som var aktör i "Värmlandsgänget", ett löst sammansatt gäng amatörastronomer från västra Värmlands nejder.

JS var aktiv som skribent i tidskriften Astro (i dag Telescopium) som gavs ut av Svensk Amatörastronomisk Förening. Han skrev sina första två artiklar i Astro nr 4, 1987, artiklar som berörde djuprymdsobservationer och hette "Observationer av sydliga objekt" samt "Deep Sky på vinterhimlen".

Sedemera blev Jan alltmer aktiv i skrivandet och fick fr.o.m 1989 en egen spalt i Astro som han kallade för "Deep Sky fönstret". Han blev så småningom sektionsledare för Deep Sky-sektionen och utgav då även nyhetsbrevet "Deep Sky".

1990 drog Jan och några andra aktiva i "Värmlandsgänget" i gång amatörastronomiträffen Värmland Star Party i SAAF:s regi. (Detta i trakten av Lysvik.)

♦  Vid årsmötet 1992 blev Jan invald som ledamot i SAAF och han började vid den här tiden recensera astronomisk facklitteratur. Förutom i tidskriften Astro/Telescopium så skrev han även recensioner i tidskrifter som Asterisken, Aurora och Populär Astronomi.

Jan hade många kontakter i utlandet och var även aktiv medlem i den internationella organisationen Webb Society som skribent i deras tidskrift Deep Sky Observer."

Även små månar orsakar stora störningar

Cassini-sonden dokumenterade denna störning i Keeler-delningen i Saturnus ringsystem i höstas. För störningen svarade an av Saturnus månminstingar,Daphnis, som bara är 8 km tvärsöver. BLÅS UPP bilden så ser du krusningen mitt i den märka randen.

Bilden togs 13o över ringplanet 14 augusti i fjor, mot planetens solbelysta sida.

Avstånd: 778 000 km.

Märklig supernovarest

Röngenstarka Chandra-studier har avslöjat att supernovaresten W49B har en "bipolarType Ib/Ic SN origin", vilket – om det stämmer- i så fall är en förstagångare i Vintergatan.

Supernovaresten har en märklig osymmetrisk struktur. Det pratas ibland om dess "barrel-shaped" form, att den ser ut som en trätunna, och i denna kompositbild baserad på Hale-teleskopets infraröda studier med Chandras röntgen"stav" i mitten framgår komplexiteten med all önskvärd tydlighet.

Tychos basrelief

Ett foto taget av Tycho Brahes gravmonument i katedralen i Prag, togs nån gång i slutet av 1800-talet och kan numera, tipsar Lars Olefeldt, köpas för några få dollar mer.

Bilden ingår i en större fotosamling i Library of Congress, Washington. DC. ("Henry Carrington Bolton Collection").

Storlek: 8×12".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.