Nr 193 2010

Skåne sett snett från  ovan

Titta på den ljusa romben. Jag har kanske  sett denna bild tidigare, är osäker, sprang på den på nätet, den är kanske ”gammal” för W-bloggens läsare, men då repeterar vi:

Foto: ESA/Christer Fuglesang

Alltså, jag har  ju alltid sett ISS, den internationella rymdstationen, lågt mot  väster/söder/öster , och då är jag inte förvånad över att vår svenske astronaut Christer Fuglesang fotade denna bild 2006 lågt mot södra Sverige från sin sida:

Överst ser vi norrsken, under kan vi ana Skånes glatt upplysta och civiliserade konturer med Köpenhamn/Malmö som ljusskimret mot vänster. Det är lätt att läsa in för mycket i bilden, för perspektivet är här lite förrädiskt. Men kliccka och dubbelklicka så ser du bättre.

Ljuspunkterna i nedre bilden måste ha med  tyska(Berlin`)  och polska städer att göra.

Det är ett anamorft perspektiv vi har framför oss, men visst går geografin att lösa med lite tålamod.

Jag hittade bilden på denna ESA-sajt.

Jodrell Bank förnyar

Jag har skrivit om det tidigare, men det är väldigt kul att ett klassiskt radioastronomiskt högkvarter som Jodrell Bank putsar upp sin gästvänliga fasad. Sommaren 2011 invigs helt nya publika environger, ett Discovery Centre,  och jag  ska ta mig  dit nån gång för att jämföra hur det var när jag var där som ung grabb tillsammans med Carsten Nilsson och en galen amerikan runt 1960:

Då gick det att gå fritt bland kossorna och järnvägsspåren som 75-metersteleskopet rullade på och få en lektion i hur radioastronomi egentligen går till. Och hur man kan använda överskottsmaterial från gamla nerskrotade krigsfartyg.

I fortsättningen lär vi få nöja oss med att få se på hur Lovell-teleskopet rör sig i höjd- och sidled från ett väl inglasat kafé. JAG OCH CARSTEN HAR VATT MED OM DEN IDYLLISKA TIDEN!!!

Hartley 2 på Arecibo-radar

Mycket påpassligt inför kommande ASTB-möte 2 december har Arecibo Planetary Radar i  Puerto Rico kommit med en överraskande svit bilder av kometen Hartley 2.

Arecibo-astronomerna ställde in sin jättedisk mot kometen 24 oktober, och visst ser det mysko ut.

4 november passerar NASA:s EPOXI i rasande fart förbi kometen på 70 mils avstånd.

Jag har sett många populärastronomiska jämförelser i mina dar, men tugga på denna  om den roterande gurkan:

– Observing comet Hartley 2 from the Earth with radar was like imaging a 6-inch spinning cucumber from 836 miles away, som Jon Giorgini, en JPL-vetenskapare, sa härom dan.

Inte ens vår handbollsguru Bengan Johansson med ”gurkburken” mäktar med detta!

Kometens kärna är utsträckt, ca 2,2 km lång och den har en rotationstid på 18 timmar.

Glöm inte att NASA direktsänder kometpassagen 4 november! Återkommer.

Inget att komma i håg….

Prinsessa som jobbar på.

Det har bara gått drygt 33 år sen Stjärnornas krig hade premiär på bio.

Alec Guinness är död sen tio år tillbaka, Harrison Ford närmar sig de sjuttio, Luke Skywalker/Mark Hamill sliter med sitt (bl a dubbelhakorna) men prinsessan Leia, alltså Carrie Fisher, har trots några år på nacken fortsatt tjäna Hollywood och blivit en av filmstans viktigaste re-writers av dåliga manus.

Så kan det gå!

Legendariske pappan och sångcharmören  Eddie Fisher gick bort för en tid sen.

Det är bara George Lucas och Steven Spielberg som på allvar fortsätter leka i den cineastiska sandlådan.

Ett svar till “Nr 193 2010“

  1. […] Nu i eftermiddag svensk tid svänger NASA-sonden EPOXI – även känd som Deep Impact – förbi kometen Hartley 2, som vi skrev om tidigare och som några av er själva sett på natthimlen. Sonden kommer så nära som 700 kilometer från kometens kärna och gör att vi ännu en gång får komma nära en av solsystemets riktiga långkörare. Tidigare har sonder gett oss närbilder av kometer som Halley, Tempel 2 och Wild 2, men Hartley 2 blir den minsta kometen som fått besök från jorden. Planetary Societys oförtröttliga Emily Lakdawalla har publicerat tidsschemat för besöket: där ser man att sonden kommer närmast kl 12:50 svensk tid, och färska bilder kan dyka upp på EPOXI:s hemsida bara en halvtimme efter det. Räkna med att Emily refererar dessutom händelsen på sitt Twitter-flöde @elakdawalla. Hur kommer Hartley 2 att se ut? Som en 2,2 kilometer lång gurka om man ska tro de suddiga radarbilderna som publicerades förra veckan (och som Ulf på Cassiopeiabloggen tipsat om). […]