Hoppa till innehåll

Nr 66 2011

Sveriges största privatobsis närmare “first light”

Förrförra helgen genomfördes 21:a årgången av  Värmland Starparty, som vanligt på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen.

Bland föredrag, tipspromenad, kommers, levande musik, filippinska grillspett m m hade också lagts in en guidad visning av Sveriges största privata observatorium (3 km från Berga Gård).

Teleskopet är inte helt färdigt men stora delar av det står på plats i det nya observatoriet.

Mats Yderstig äger även ett Meade 16-tums Newtonteleskop som han köpte av Erik Persson/Astromekanik tidigt på nittiotalet.

Observatoriets ägare Mats Yderstig har via Christian Vestergaard skickat mig de bägge bilderna  – ovan ser vi den maffiga teleskoptuben och gaffeln, nedan har vi en närstudie av polaxeln med RA-hjulet på 1,5 m diameter samt konstruktionen (omålad) som ska hålla drivhjulen (de fyra vi ser stående) som ska ligga mot det stålkantade stora hjulet (på bilden skyddat med masonite).

– Nästa steg är att svetsa fast den omålade delen så att den hålls på plats i förhållande till polaxeln och stora hjulet. Därefter transport till observatoriet för uppmontering på ett kraftigt betongfundament, berättar Mats.

Hans Bengtssons ABC!

Exklusivt för W-bloggen har allas vår Hans Bengtsson författat ett annorlunda “ABC för astronomer”.

Start i dag med bokstaven A:

Amatörastronom kallar man den galning

som har nattjobb utan betalning.

Falstaff. fakir, hade inte fått ihop det bättre!

Ronny fångar naturen och kosmos

Jag har alltid varit fascinerad av bildkonstnärer som sökt sig till kosmiska motiv. Ronny Hård – med konstnärshustrun Katarina – bor och verkar i skånska Staffanstorp och har precis haft vernissage på Galleri GKA i Göteborg.

Ronny har ett kosmiskt-existentiellt  anslag i många av sina magiska, stillsamma bilder, och hans bildfilosofi formulerar han själv så här: “Livet är en resa i en oändligt kosmos, som en flämtande låga i ett stort svart mörker.”

Naturens tystnad och mäktighet fascinerar Ronny Hård.

Som dalmas är det inte svårt för Ronny att känna sig hemma med milsvida skogar, sjöar och naturens tystnad – i sina bilder förmedlar han gärna den kontemplation som han upplever i sin litenhet inför den storslagna naturen, samtidigt som han känner att han är en del av den kosmiska evigheten. Hur allt hänger samman och får en mening.

Ronny Hård är  en stor konstnär mitt ibland oss – här och nu!

Bohr och hästskon

Peter Modie är i berättartagen:

– Du har kanske hört historien om Bohr som bjöd hem gräddan av världens fysiker till sin sommarstuga? Där hängde en hästsko över en dörr. På frågan vad den fyllde för funktion svarade Bohr att den bringar lycka.
– En av deltagarna undrade då hur en av världens mest framstående fysiker kunde tro på sådant nonsens. Då svarade Bohr: “Jag har hört sägas att det ska fungera även om man inte tror på det”

Urpremiär för Bertil Falks pjäs “Järtecken”

Nästa onsdag 23.3, kl 19.00, ger Jean Bolinder och hans begåvade teaterelever på Petersgården i Lund en föreställning av Bertil Falks pjäs Järtecken. Det är urpremiär rentav, av ett manus som legat i byrålådan i sextio år.
Utgångspunkten:
Vi befinner oss på en Atlantångare mot Amerika när passagerarna och besättningen får se ett järtecken – en komet som förvandlat natten till dag. “Synska Madame säger att järtecknet förebådar död,. Men vem ska dö?”
Pjäsen, som W-bloggen förhandskikat på för länge sen, är lätt surrealistisk, vilket understryks av skalden, cirkusdirektören  Arthur Rimbauds närvaro…

2 kommentarer till “Nr 66 2011”

  1. Svaret på frågan är enligt Christian Vestergaard ja. Christian V berättar också att Mats tänker starta en hemsida om sitt otroliga teleskopbygge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.