Hoppa till innehåll

Nr 31 2022

Solförmörkelsen 1914 över Malmö

Vi har inget emot lite historiska tillbakablickar i W-bloggen, snarare tvärtom. Så:

Uno Otterstedt var en Malmöfödd lundalärd fil dr (specialitet kyrkokonst) som lämnade efter sig både en fond och en unik klippsamling, som numera finns på Malmö stadsarkiv. Pettzy Ahlström har där fyndat i klippen och bl a funnit de första bildbevisen på Lars Björkegrens insatser.

Björkegren drev det privata observatoriet ute på ön i Slottsparken för drygt 110 år sedan, en institution som vi ofta skrivit om här på W-bloggen (kolla i vår sökruta). Observatoriet får beskrivas som en föregångare till vårt Tycho Brahe-observatorium i Oxie.

Tyvärr ville inte Malmö stad ta över observatoriet när Björkegren flyttade till Stockholm, observatoriet monterades ner och hans teleskop såldes till Danmark/Köpenhamn där det så småningom blev lågornas rov i samband med en brand.

21 augusti 1914, mitt under brinnande världskrig (se klippen) , kunde Björkegren observera och fotografera solförmörkelsen över Sverige, som från Malmös horisont var partiell. Tidningarna skrev om hans fotografier.

Förmörkelsen var total över norra delen av Sverige, över Åland och sen i en strimma ändå bort till Minsk och Kiev.

Ett klassiskt vykort från observatoriet i Slottsstaden. Den lilla flickan med hunden kan vara en av Björkegrens döttrar, som alla fick förnamn efter stjärnor.

Bruna dvärgar i Hyaderna

De närbelägna öppna stjärnhoparna erbjuder en intressant utmaning: Döljer sig bland de hundratals “normala” ljusare stjärnorna i hoparna även ljussvaga, mindre massiva bruna dvärgar, alltså en sorts prestjärnor som inte nått eller kan nå stadiet att de kan lysa genom kärnkraften?

Ett antal nya “substellära ” medlemmar i Hyaderna har nu identifierats, de har spektralklassificerats till allt mellan L5 och T4 och de har massor runt ∼30 MJup.

Bakom studien ligger dels proffsastronomernas verktyg  UK Infra-Red Telescope (UKIRT) Hemisphere Survey med anrika United States Naval Observatory som en viktig kugge, dels insatser från “medborgarastronomer” (citizen scientists). Även Gaiamätningar förekommer i diskussionen.

Ill ur den nya rapporten. GCNS står för Gaia Catalogue of Nearby Stars, röda cirklar är nyupptäckta bruna dvärgar, blått indikerar “återupptäckta” L/T-stjärnor med extremt svaga yttemperaturer. Pilarna visar egenrörelsernas gemensamma riktning.

Notabelt för oss svenskar är att en tidig astronom i jakten på bruna dvärgar i öppna stjärnhopar var Uppsalaastronomen Leif Festin, som 1998 i sin doktorsavhandling The faintest stars: A study of white, red and brown dwarfs identifierade några nya bruna dvärgar i Plejaderna.

2 kommentarer till “Nr 31 2022”

  1. Hej!
    Jag kan inte för all smör i småland hitta ett sätt att kommentera någon artikel som någon annan _inte_ har kommenterat innan. Hur fasicken ska jag bära mig åt? Hälsningar Mirja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.