Nr 29 2021

1 maj, 2021

Fira Star Wars-dagen med en inblick i framtidens rymdproduktion

Det kom en trevlig inbjudan från Chalmers att delta på Star Wars-dagen 4 maj.
Utgångspunkten är att nyligen lyckades Nasa med bedriften att omvandla koldioxid till syre på Mars. På Chalmers och Onsala Rymdobservatorium pågår ett intensivt arbete för att ta fram kunskap för att vi ska kunna producera det som behövs för och i rymden.

På Star Wars-dagen bjuder Chalmers in till ett spännande seminarium med fokus på just produktion i rymden. Det handlar till exempel om massproduktion av satelliter i alla storlekar, farkoster med ”viktlös energilagring” och förutsättningar för att slå upp ett radhus på Mars. Det finns också möjlighet att ta grepp om vilken forskning som pågår inom rymdproduktion på Chalmers och hur förutsättningarna för Sveriges växande rymdindustri ser ut.  Följ med på en resa från hur Big Bang skapade förutsättningarna till dagens svindlande planer om bosättning på Mars.

Det blir en eftermiddag (13–17) med öppna, livestreamade föreläsningar och möjlighet att ställa frågor direkt till forskarna. Det går också fint att boka enskilda intervjuer.

Läs mer och anmäl dig här: (föreläsningarna hålls på engelska)

Det finns massor av russin av välja ur Chalmers-kakan, t ex lovar vår kompis Chalmersastronomen Kirsten Kraiberg Knudsen behandla temat ”Vi är alla gjorda av stjärnstoff – men hur vet vi det?”

Vintergatsmoln runt Polstjärnan

Jag har faktiskt inte tänkt på det, men Hans Hilderfors såg APOD-bilden härom dagen och erinrade om att Polaris faktiskt ligger inbäddad i ett av Vintergatans många gas- och stoftmoln.

Jag ska försöka vaska fram tidiga ”bildbevis” i cyberrymdens arkiv.

Image Credit & Copyright: Bray Falls

Får vi vara med 2029?

Malmö kommer att ansöka om att bli årets europeiska kulturhuvudstad 2029. Carl Olof Börjeson menar att där har Tycho Brahe-observatoriet en självklar plats.

11 maj genomför stan ett ”Town Hall”-möte om planerna. Info här:

https://malmo.se/Sa-arbetar-vi-med…/Kultur—projekt-och-satsningar/Kulturhuvudstad-2029.html

BL Lacertae spökar

BL Lacertae är ett ikoniskt himlaobjekt i Ödlan/Lacertae, en s k blazar med en aktiv galaxkärna som varierar över så gott som hela spektrumet. Just nu är det gammastrålningen som spökar.

En gång i tiden troddes objektet vara en variabel stjärna, men det är mycket mer komplicerat än så. Härligt! I min gamla uttjänta ryska variabelkataloger vägrade man klassificera objektet.

Bra fråga…

Jag gillar Forskning & Framstegs fråga. Redaktionen borde besöka ett lokalderby i fotboll.

Nr 28 2021

27 april, 2021

Upphittat: Lundameridianen!

Så här i Valborgsmässotider brukar Lund var fullt av överglada studenter, men i år lär det bli tyst. Kul dock för de som letar sig till Universitetsplatsen. Tipset kommer från vår prof em Dainis Dravins:

Som bekant finns det ju i världen markerade olika tidsmeridianer (för
Greenwich, Paris m fl).  Även i Lund finns en tidsmeridian markerad, nämligen den för den akademiska kvarten, ”1 timme och 15 minuter från Greenwich”.


 Foto: Dainis Dravins

– Nej, den är långtifrån geografiskt eller astronomiskt korrekt men det
är nog inte den akademiska kvarten heller.  Dock kan den ändå vara värd
att notera vid promenader i Lund.  Vet man inte platsen, kan den dock vara
knepig att hitta; bifogar ett par fotos från Universitetsplatsen som visar
läget.

Det är Uarda-akademien som ligger bakom minnesmärket, nersatt på dagen för 25 år sedan (27 april 1996). Det var denna akademi som satte upp skulpturen ”Intigheten” bakom Domkyrkan.

Tycho och kyrkbänken i S:t Ibbs kyrka

Jag frågade runt bland några Tycho-kännare inom vår community om de hade foton från S:t Ibbs kyrka på Ven med Tychos adelsvapen på ena kyrkbänken.

Klas Hyltén-Cavallius rotade bland sina tusentals slides och hittade märkligt nog fram till denna bild från 1985:

Anders Nyholm grävde i Riksantikvarieämbetets digitala gömmor och hittade detta från 1910, ett år då det fortfarande fanns folk som ville riva kyrkan.

Tidens tand gnager friskt, så vi får nog kolla upp lite mera när vi är på Ven nästa gång.

Anders tillägger:

– Tanken slog mig också att Hans Nyberg på http://360-foto.dk/landskrona-forsamling/ lagt ut fina interiörbilder från bland annat. S:t Ibb. Där ser man bänkarna tydligt, om man klickar runt.

Jens Vellev berättar att han håller på med:

– Ja der er jo to gamle gavle med våbener. De har været farvelagte, men der er ikke megen farve
tilbage. De to gavle kommer sammen med Tycho-altertavlen med signatur med i det STORE Tychoværk når/hvis jeg får
det færdigt. Jeg er her forsinket med skriveri på en anden bog om 
”Senmiddelderens kirkelige ritualer i Roskilde Stift” med meget ”arkæologisk” stof. Bogen vokser. Udkommer i år
– håber jeg. Så videre med Tycho

Nytt teleskop jagar farliga asteroider

Som en del av ett världsomspännande samarbete har Europeiska rymdorganet ESA:s Test-Bed Telescope 2 (TBT2) nu börjat söka efter och identifiera jordnära objekt som kan bli potentiellt farliga för jorden i framtiden. Teleskopet är byggt för att testa ny teknik och mjukvara och kommer att observera tillsammans med sin tvilling på norra halvklotet.

Teleskopet står nu berett att gripa in på ESO:s La Sillaobservatorium i Chile.

0,5-meters Test-Bed Telescope 2 med andra teleskop på La Sillaobservatoriet i bakgrunden. Ett samverkansteleskop står i Spanien.

– För att kunna beräkna hur stor risken är att jorden ska kollidera med en småplanet måste vi först hitta dessa objekt. TBT-projektet är ett steg i denna riktning, säger Ivo Saviane, platschef på ESO:s La Sillaobservatorium i Chile.

Hela ESO-pressmesset finns här.


Pastoral fullmåne

I morse (26.4) klockan 05.41 tog Lars Olefeldt detta pastorala motiv över Skälderviken med Arild på andra sidan. Ejdrar i bildens mitt förstärker bilden av det serena landskapet.

Tittips: BLÅS UPP BILDEN!

Foto: Lars Olefeldt

Grattis på vår 84:e födelsedag!

Peter Hemborg påpekar att 27 april 1937 konstituerades Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. 140 personer var plats i Kungsparkens restaurang, Malmö.

Samma dag invigdes borta i astronomidelstaten Californien bilförbindelsen över Golden Gate-bron.

Nr 27 2021

24 april, 2021

STF:s årsbok 1929 en tidskapsel från Ven

I Svenska turistföreningens årsbok för 1929 finns ett bidrag av kulturjournalisten, visskaparen m m Margit Lagerheim-Romare med titeln En glimt av Ven.

Det är inte mycket hon skriver om Tycho Brahe men hon påpekar ändå följande:

”Ur det frodiga gräset lyfter sig två höga, svarta järnstaket, och innanför dem synas några grå stenar, några trappsteg, knappt något mer. Raseringen av Tycho Brahes Stjärneborg och Uranienborg har minsann en gång i tiden företagits med största grundlighet. Borgarnas byggnadssten är inmurade i de vita gårdarnas metertjocka väggar, och i de små näpna trädgårdarna finner man delar av pelare och kapitäl, uppsatta som prydnader.”

Författarinnan erinrar också om förstöringen av S:t Ibbs kyrka men framhåller samtidigt det märkliga i att Tychos vapenprydda bänk hade skonats av vandalismen.

(Ovanstående Ven-fynd upphittat av journalistkompisen Erik Jonsson. Tack för det, Erik!)

Vintergatans rekordhållare

Från Hubble-teleskopets ”marktänst” rapporteras att för att fira HST:s uppsändning för 31 år sen har instrumentet riktats in mot en av Vintergatans ljusstarkaste stjärnor (ljusstark i absolut mening!):

AG Carinae.

Bildkälla: ESA/NASA/HST

Stjärnvinden har skapat den expanderande nebulosan. Här verkar två krafter, gravitationen och strålningen, de håller varandra för tillfället i schack.

Nebulosan är fem ljusår i diameter, ungefär avståndet solen-Alfa Cen.

AG Car är en så kallad luminös blå variabel med absoluta ljusstyrkan i minimum runt -8.

När stjärnan är som ljusast kan hon ses med blotta ögat.

Fler slantar till Stockholms-astronom

Nu är det klart vilka som får ERC Advanced grant i förra årets utlysning. Utlysningen riktar sig till etablerade och världsledande forskare och har vetenskaplig excellens som enda urvalskriterium.

Totalt får 209 forskare dela på över 500 miljoner euro. Sju av dem är verksamma i Sverige.

Hiranya Peiris med premieras för projektet Cosmic Explorer: Exploring the Cosmos with the Vera Rubin Observatory.

Svarta hål-pedagogik för barn och vuxna

Tack till Hans Hilderfors, som hittat denna rara NASA-animerade filmsnutt på Youtube: