Nr 68 2021

24 september, 2021

Östra Slöjnebulosan

– Busväder ute. Vad gör man? undrar vår astrofotograf Hans Hilderfors.

Jo, han bearbetar gamla tidigare outnyttjade fotografiska data. Som denna exponering av Östra Slöjnebulosan i Svanen om han tog för ett år sedan.

Foto Hans Hilderfors, som rekommenderar oss att BLÅSA UPP bilden rejält genom några klick.

* Bildfält cirka 2,0° x 1,5°.

* Exponering sammanlagt 3 timmar, mestadels med smalbandsfilter Hα och OIII men även lite RGB för att få ”rätt” färg på stjärnorna.

Årets nobelpris i fysik

5 oktober blir det offentligt vem eller vilka som får årets nobelpris i fysik, kan vi läsa oss till på KVA:s hemsida.

Full ADON-fart framåt

I morgon lördag är det ADON, Astronomins dag och natt, över hela landet. Vi har fullt pådrag uppe på Tycho Brahe-observatoriet med rader av program – oväder eller bara väder spelar ingen roll.

All info här.

Unik Einstein-ring

Från Hubble-teleskopets team kommer en pressrelis med matig info om en närmast perfekt Einsteinring. Galaxen, som linsas, anses ha ett avstånd på 9,4 miljarder ljusår ”i detta nu”.

Nr 67 2021

20 september, 2021

Vad händer på La Palma?

Nyhetsflödet från Kanarieöarna och La Palma är oroande, vulkanen Cumbre Vieja är i fokus. Är vårt svenska solobservatorium, som vi ägnade en stor del åt på senaste stormötet inom ASTB med Dan Kiselman som ”zoomgajd”, i riskzonen?

Njae, knappast.

Dan lugnar oss och påpekar att utbrottet är på södra delen av ön så det är rätt långt dit.
– Lavan lär knappast rinna uppåt. Och de ofrånkomliga skogsbränderna
(som ligger bakom en hel del av röken) har ganska långt till oss.
– Det som möjligen skulle kunna vara ett problem är om det skulle
regna aska. Nu brukar utbrotten på La Palma vara någorlunda
stillsamma om man inte befinner sig i lavans väg – men man vet ju aldrig med vulkaner.

I kväll kom några bildbevis på vulkansmällen från vårt solobservatorium:

Image credit för bägge bilderna: Luc Rouppe van der Voort.

Observatorier på vulkanöar lever farligt. För ett antal år sedan skakade det rejält på Hawaii när en vulkan gick i luften och några av världens största teleskop där fick lite rubbningar.

I Kalifornien är, som alla vet, Mt Wilson och Lick alltid utsatta för skogsbränder, och ingen glömmer vad som hände down under när skogsbränderna i Australien slukade både hus, hem och observatorier för våra astronomer, även om det var rätt längesen.

De av bloggens läsare som kan spanska har inte svårt att hitta aktuella informationer från La Palma. Själv håller jag mig till detta twitterkonto.

Twitter från idag 20.9: Emissions of the #LaPalma’s eruption as seen by space. The #Copernicus #Sentinel5P SO2 Total column map collected today Sep. 20 at 14:07 UTC shows the volcanic emissions spreading over the ocean reaching the African coastline. #volcanLaPalma #vigilanciaLaPalma #erupcionlapalma

Från The Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) kom även i dag ganska lugnande besked men också detta foto från observatoriehöjderna med vulkanen i bakgrunden:


Nr 66 2021

18 september, 2021

Amatörer bakom den sensationella SN-upptäckten

Den som vill läsa hela den vetenskapliga rapporten om supernovan 1181 e Kr och den senaste forskningen kring smällen, rekommenderas den ursprungliga artikeln här. Av nån anledning blandar TT i dag (18.9) i Sydsvenskan in en planet (planetarisk nebulosa?) i diskussionen, vilket ju är tokigt. Men vi kan inte få allt!

Sannolikt rör vi oss med något mycket unikt i supernovavärlden, i alla fall i Vintergatan: Detta är det andra exemplet på en supernova av typen Iax, där knallhatten består av två vita dvärgar som går samman.

Som alltid handlar denna typ av utforskning om ett sofistikerat Sherlock Holmes-grävande. En Wolf-Rayet-stjärna spökar också. Gaias instrumentering har hjälpt till på sin kant med positionsbestämning m m, och kul är också att den nebulosa Pa 30 som förbinds med smällen SN 1181, observerad av japanska och kinesiska astronomer den gången, upptäcktes för ett antal år sedan av välutrustade amatörer.

Som vanligt sov de europeiska stjärnobservatörerna på den tiden. Eller? Ingen såg ´här heller Krabbnebulosasmällen 1054.

Sen, idag alltså, har en rad professionella superinstrument, på och utanför jorden, kompletterat.

Bildbevis i diverse våglängder från rapporten. Kolla! Och: BLÅS UPP!!!!

Jubilerande finska vänner